Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Münih kentinde düzenlenen geleneksel Münih Güvenlik Konferansı başladı. 59’uncu kez düzenlenen konferansın açılışını Münih Güvenlik Konferansı Başkanı emekli Büyükelçi Christoph Heusgen yaptı. Heusgen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya savaş açarak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra savaşı yeniden Avrupa’ya taşıdığını söyledi. Savaş nedeniyle çoğu çocuk ve kadın 13 milyona yakın Ukraynalı’nın ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını da vurguladı. Avrupa’da özgürlük, dünyada özgürlük için Ukrayna’ya destek ve yardımın kaçınılmaz olduğunun da altını çizdi. Heussgen’in konuşmasının ardından Kore-Rus kökenli piyanist Schubet’ten bir parça çalındı.
KAZANMAK İÇİN YARDIMA İHTİYACIMIZ VAR
Video konferans yöntemiyle Münih Güvenlik Konferansına katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, şimdiye kadar yaptıkları yardım ve gösterdikleri duyarlıklık için Batılı ülkelere, politikacılara ve halklarına teşekkür etti. “Olaf’a (Almanya Başbakanı Olaf Scholz) ve Emmanuel’e (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron) teşekkür ediyorum. Bizi destekleyen herkesin temsilcilerine teşekkür ediyorum” diyen Zelenski, “Başka alternatifimiz yok. Savaşa devam edip ülkemizi savunacağız. Bunu bu yıl hep birlikte başarabiliriz” dedi. Kaybedecek zamanları olmadığını, kendilerini, ülkelerini savunmak için tanklara, silahlara ihtiyaçları olduğunu vurgularken, “Derhal yardım” çağrısında bulundu. “Zaferimizin alternatifi yok” diyen Zelenski, Rusya’nın, Kremlin’in herkesin güvenliğini tehlikeye soktuğunu ve tehdit ettiğini de hatırlattı. Geçen yıl düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’na şahsen katıldığını belirten Zelenski, “Geçen yıl buradaydım ve destekleneceğimi umut ediyordum Ama Batılı ülkeler geç kaldıktan sonra yardım ettiler” diyerek hayal kırıklığına uğradıklarını da gizlemedi. “Ukrayna’nın zaferinin, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliğinin alternatifi yok” diyen Zelenski, “Rusya’yı yenmenin alternatifi de yok. Biz Putin’i tüm dünyada yenebiliriz” görüşünü vurgularken ayakta alkışlandı.
‘DESTEĞE DEVAM’
Zelenski’nin ardından bir konuşma yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Putin’in emperyalist hedefine ulaşamayacağını söyledi. “Putin emperyalist dünya görüşünün kazanamayacağını ne kadar erken görürse, savaşın sona ermesi o kadar erken olur” diyen Scholz, Almanya’nın, Batı’nın ve NATO’daki müttefiklerin baştan beri Ukrayna’nın yanında olduğunu da dile getirdi. Başbakan Scholz, Almanya’nın baştan beri destek verdiği ve bu desteğin süreceğini belirtirken, “Batı’nın Ukrayna’ya silah vermesi savaşı uzatmayacaktır, tam aksine” görüşünü de vurguladı. “Tank gönderme imkânına sahip olanlar zaman kaybetmeden göndersinler” çağrısında da bulundu.
YOĞUN KATILIM
Ağırlıklı olarak Rusya’nın Ukrayna’da yaklaşık bir yıl önce başlattığı savaşın yanı sıra Avrupa’nın güvenliği, iklim koruması, enerji ve gıda güvenliği, savunma harcamaları, NATO’nun genişletilmesi, siber güvenlik gibi konuların damga vuracağı konferansa 40’ın üzerinde ülkenin hükümet ve devlet başkanı ile 100’den fazla ülkeden dışişleri ve savunma bakanının katılmasının beklendiği açıklandı. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris beraberinde 60 senatör ve Temsilciler Meclisi üyesinden oluşan heyetle bir gün önceden Münih’e gelirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başta olmak üzere çok sayıda katılımcının konferans boyunca düzenlenecek açık oturumlara katılacağı ve karşılıklı görüşmelerde bulunacağı da belirtildi. Çin Komünist Partisi Politbüro üyesi ve Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi’nin ABD Dışişleri Bakanı Antony John Blinken’le görüşmesi ve Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi’nin daveti üzerine G7 Dışişleri Bakanlarının bir araya gelmelerinin beklendiğine de işaret edildi.
'MEŞRU DEĞİL'
Başbakan Scholz’dan sonra bir konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’nın sürdürdüğü savaşın meşru olmadığını söyledi. “Bu felaket savaş başlayalı bir yıl oldu. Savaşın bilançosu tam bir felaket. Şimdiye kadar onbinlerce kişinin yaşamını yitirdiği bu savaş meşru değil” dedi. Nükleer silah kullanma tehdidiyle Rusya’nın sistematik olarak savaş suçu işlediğini söyleyen Macron, “Biz Rusya’nın kazanmasına izin vermemeliyiz” görüşünü de vurguladı. Emmanuel Macron, Rusya için şu 4 ölümcül yenilgi olduğuna da dikkat çekti:
* Savaş meydanında ölümcül yenilgi ve baştan itibarenki Rus planı yenilgisi.
* Emperyalist dünya görüşünün yenilgisi.
* Perspektif olarak da yenilgi. Ukrayna’nın gelecekte Avrupa değerler topluluğunun bir parçası olmasının sağlamlaştırılması.
* Rusya’nın gelecekte büyük değil, en fazla bir 'orta güç' olma yenilgisi.
Fransa Cumhurbaşkanı, Ukrayna ve Moldavya’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üye olması gerektiğini belirtirken, “Bizim AB’miz var, ama daha büyük düşünmeliyiz” dedi. Aynı zamanda, Avrupa’nın güvenlik stratejisinin ve savunma olanaklarının iyileştirilmesi gerektiğini de dile getirdi.