Yüzbinler meydanda

Güncelleme Tarihi:

Yüzbinler meydanda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 14:29

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen yüz binlerce muhalif, Tahrir (Kurtuluş) Meydanı'nda Cuma namazı kıldı. "Veda Cuması" ismi verilen gösterilere katılan protestocular, Mübarek görevden gidene kadar meydandan ayrılmayacaklarını belirtti. Muhalif lider Baradey'in, Mübarek'in iktidardan çekilmesi için verdiği süre de bugün sona erdi.

Haberin Devamı

Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanan protestocular, "Veda Cuması" adını verdikleri gösteriyle 30 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Mübarek'i uğurlamak istiyor. Büyük gösteri öncesi yine yüzlerce kişi sokaklarda sabahlarken, muhalifler Salı günkü "1 milyon kişi protestosu"nun ardından bugün de yüz binlerce insanı Tahrir Meydanı'nda toplamayı planlıyor.

El Cezire televizyonu, şu an itibarıyla yüz binlerce kişinin meydanda olduğunu bildirdi. Bu sayının az önce sona eren Cuma namazının ardından katlanarak artması bekleniyor. El Cezire, vaizlerin camilerde insanlara sakin olmaları yönünde çağrı yaptığını ve şiddet olaylarının önüne geçmeye çalışan ordunun rolünü de övdüğünü aktardı. Gösterilerde şu ana kadar herhangi bir gerginlik yaşanmazken, Tahrir Meydanı yakınlarında bulunan Mübarek taraftarlarının, muhaliflerin alanı doldurmasıyla birlikte geri çekildiği bildirildi. El Cezire, alana girmek isteyenlere askerlerin kimlik kontrolü yaptığını duyurdu.

AMR MUSA DA MEYDANDA
Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tentavi ve bazı üst düzey komutanların da Tahrir Meydanı'nı ziyaret ettiği bildirilirken, protestocuların meydanın girişlerinde kimlik kontrolü yaparak polisin alana girmesini engellediği belirtildi. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da meydandaki gösterilere katıldı. Muhalefetin istifasını istediği Mübarek, dün ABC televizyonunda Christiane Amanpour'a verdiği röportajda, aslında görevi bırakmak istediğini ancak ülkeye kaosun hakim olmasından korktuğu için bunu yapamadığını söylemişti.

New York Times ise ABD yönetiminin, Mısırlı yetkililerle Mübarek'in derhal istifa etmesi konusunu görüştüğünü bildirdi. Yapılan görüşmelerde, Mübarek’in iktidarı yardımcısı Ömer Süleyman’ın kontrolündeki geçici hükümete bırakması ve Mısır ordusunun hükümete destek vermesinin amaçlandığı bildirildi. Muhalif lider Muhammed El Baradey, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Mısır Devlet Başkanı'na ültimatom vererek, "Mübarek canını kurtarmak istiyorsa, Cuma'ya kadar iktidarı terk etmeli" demişti.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN DEVLET BAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI
Muhalefetin "Veda Cuması" hazırlığı sürerken, İslamcı örgüt Müslüman Kardeşler, “devlet başkanlığı için aday çıkarmaya hevesli olmadıklarını” belirtti. El Cezire televizyonunun haberine göre, Mısır'ın en büyük muhalif hareketi Müslüman Kardeşler'in üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, "Mübarek rejiminin bitmesinin ardından müzakereye hazırız. Devlet başkanlığı adaylığına veya bir koalisyon hükümetinin parçası olmaya hevesli değiliz” dedi ve hükümetin örgütle “flört ettiğini” ifade etti. El Beltagi, siyasi reformları görüşmeye davet eden hükümet temsilcilerinin, yasaklı örgütün parti olarak tanınacağı işaretini verdiğini söyledi. Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Bedi ise Mübarek'in iktidardan gitmesinden sonra Devlet Başkan Yardımcısı Süleyman ile diyaloğa hazır olduklarını bildirdi. Müslüman Kardeşler örgütü üyeleri, Mübarek karşıtı gösterilere katılıyor ancak gösterilerin organize edilmesinde herhangi bir rolleri olmadığını savunuyor. Örgüt dün hükümetin görüşme davetini reddetmişti. Protestoların 11'inci gününe girdiği Mısır'da sokaklar Çarşamba gününden bu yana muhaliflerle Mübarek taraftarları arasındaki çatışmalara sahne oluyor. İki grup arasındaki çatışmalarda resmi rakamlara göre 13 kişi öldü, 1200 kişi yaralandı. BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, şu ana kadarki gösterilerde ölenlerin sayısının 300'ün üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

GÜVENLİK MÜSTEŞARLIĞI'NA FÜZELİ SALDIRI
Başkent Kahire'deki eylemler devam ederken, Mısır'ın kuzeyindeki El Eriş kentinde Güvenlik Müsteşarlığı binasına füze atıldığı bildirildi. Görgü tanıkları, RPG roketinin, Gazze Şeridi sınırı yakınındaki kentte bulunan binaya bir tanktan atıldığını öne sürdü. Camları kırılan binada yangın çıktığı bildirilirken, ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!