Güncelleme Tarihi:
Yuvaların sayı ve kalitesinin artırılması için federal yönetim tarafından eyalet ve belediyelere yapılacak yardım iki katına çıkarıldı. Federal Bakanlar Kurulu dünkü oturumunda yaklaşık 550 milyon Euro’luk özel bütçeyi bir milyar Euro’ya çıkarılmasını kararlaştırdı.
Böylece belediyeler yuvalarda yemekhane, spor yapma alanları ve bakım tesislerin özürlülere uygun hale getirme imkanına sahip olacak.
Bunun yanı sıra federal yönetim, yuvaların yan giderleri ve dil eğitimi için 2017 ve 2018 yıllarında her yıl 100 milyon Euro destek sağlayacak.
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig tam gün bakım konusuna önem verdiklerini belirterek, “Bunun için sadece fazla yer oluşturmak yeterli değil. Biz nitelikli yerler istiyoruz” dedi.
Eğitim eşitliği açısından dil eğitimin desteklenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Schwesig şöyle devam etti: “Almanya’daki tüm çocuklar, kökenleri ve sosyal yaşam şartlarından bağımsız olarak erkenden eğitim ve katılım şansına sahip olmalılar.”
Yuvaların kalitesine geçen yıllarda yeterince önem verilmediğini kabul eden bakan, kasım ayında eyalet, belediye ve yuva işleten serbest taşıyıcı kurumlarla bu konuyu görüşeceğini mdr’e açıkladı.
BAföG ARTIRILDI
Bakanlar Kurulu ayrıca dünkü oturumunda eğitim ve meslek öğrenim destek yasasında (BAföG) değişiklik yapılmasını onayladı.
Federal Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğu (SPD), bu yasa değişikliği ile destek miktarının yükseltildiğini, ayrıca ülke dışından gelen öğrencilerin bu destekten daha kolay yararlanabileceklerini belirtti.
Özoğuz, “Özellikle yabancı okul, mesleki okul ve üniversite öğrenciler için daha iyi şartlar oluşturulduğu için çok sevindim. Bundan sonra gençler eğitim görürken söz konusu destekten yararlanabilmek için 4 yıl beklemek zorunda kalmayacak, BAföG’ü 15 ay sonra alabilecekler.” açıklamasında bulundu.
Almanya’da insani gerekçelerle ikamet izni alan mülteci veya Duldung oturum izni olan gençlerin bu haktan yararlanabilmek için 4 yıl beklediğini hatırlatan Özoğuz, bu gençlerin Almancayı hızlı öğrenmiş, okulu diplomalı tamamlamış ve mesleki eğitim yeri bulmuş olmalarına bakılmadığına dikkat çekti.
Almanya'da, 30 yaş altındaki öğrenciler, ebeveynleri yeteri kadar gelire sahip değilse ayda 670 Euro civarında devletten öğrenim kredisi alıyor. Eğitimlerini bitirip bir işe girenler, aldıkları BaföG'ün bir bölümünü daha sonra geri ödemek zorunda.