Güncelleme Tarihi:
Soru sahiplerinin çoğu;
“Torba Kanunu ve tebliği okuyor ama anlamıyoruz. Vergi dairelerinden de çelişkili bilgiler alıyoruz. Şu konuyu ilkokul mezunu birinin dahi anlayacağı şekilde bir yazsanız ne iyi olur. Bir de yasal dayanağını belirtirseniz ‘yok öyle şey’ diyenlere gösteririz” diyorlar.
GİZLENEN PARALAR
1. Yurtiçindeki Paralar:
Bunları gizlemeye, yastık altında ya da kasada saklamaya gerek yok.
Çünkü yabancı ülkelerin aksine, Türkiye’de “Nereden buldun, hani bunun vergisi?” diye sorulamıyor.
Nedenine gelince;
“Bu paraların vergisi ödendi mi? Yaptığın harcamaların ve her türlü tasarruflarının (mallar dahil) kaynağı ne?” diye sorulması ve vergilendirmesiyle ilgili yasa maddeleri (GVK Md. 82/2 ve VUK Md. 30/7) 1 Ocak 2003 itibariyle kaldırıldı (Bkz. 9.1.2003 Tarihli R.Gazete’de yayımlanan 4783 Sayılı Kanunun 7. ve 9. maddeleri).
2. Yurtdışındaki Paralar:
Bu konu hassas.
Nedenine gelince, Türkiye’de yerleşmiş olan kişiler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri beyana tabi gelirlerin tamamı üzerinden vergilendiriliyor (GVK Md.3 ve 85).
Torba Yasa’dan yararlanıp 2006-2009 dönemleri için “matrah artırımı” yapılması halinde, bu dönemde elde edilen gelirler için “hani bunun vergisi?” diye sorulamayacak.
Matrah artırımı talebinde bulunanlardan;
- Daha önce gelirleri nedeniyle beyanname verenlerin, bu beyanlarını yüzde 15-30 civarında artırmaları ve asgari tutarın altında kalmayan bir matrah artışı beyan edip, bunun yüzde 20 ya da 15 vergisini ödemeleri gerekiyor.
- Yurtdışında gelir elde edenler, Türkiye’de vergi mükellefi değillerse, matrah artırımı nedeniyle, dört yıl için sadece 5.776 TL vergi ödeyecekler. Bir belgeye (örneğin banka yazısına) dayandırılmasında yarar olan 2010 yılı yurt dışı gelirlerini de pişmanlıkla beyan edip, gelir vergisi ödeyecekler. Kuşkusuz, yurda getirmedikleri sürece 2011 ve izleyen yılların getirisini de Türkiye’de beyan edip gelir vergisi ödeyecekler.
Matrah artırımı yapanlar, Yurtdışındaki paraların tamamını getirilebilecekleri gibi, bir kısmını da getirebilir, hatta getirmeyebilirler de… (Bu konuda ayrıca Bkz. 21 Mart 2011 tarihli yazımız). Bu bağlamda, Varlık Barışı ile ilgili bildirim süresi de uzatılsa iyi olurdu.
GİZLENEN KAZANÇLAR
1. Yurtdışındaki Kazançlar:
Yurtdışındaki paralarla ilgili olarak yukarıda açıkladıklarımız, aynen burada da geçerli.
2. Yurtiçindeki Kazançlar:
- Kazancını düşük gösterenler;
- Faaliyetini veya gelirlerini vergi dairesinin bilgisi dışında bırakanlar, yani kazancını gizleyip beyan etmeyenler,
Matrah artırımından yararlanmak için başvurduklarında, 2006-2009 dönemi kazançları nedeniyle, artırım konusu yaptıkları vergiler bakımından, vergi incelemesine tabi tutulmazlar (Bkz. 6111 Sayılı Kanun Md. 6/1-2 ve Torba Yasa Tebliği VI-A ve C/5-a).
Bu kişiler ilgili yıllar için;
- Daha önce matrah beyan etmişlerse, o matrahı yüzde 15-30 civarında artırıp, yüzde 15-20 civarında vergi ödeyecekler.
- Daha önce matrah beyan etmemişlerse; 6.370, 6.880, 7.480 ve 8.150 TL matrah artırımı yapıp, 2006-2009 yılları için toplam 5.776 TL ödeyecekler, isterlerse KDV artırımı da yapacaklar, o kadar. Bu yıllarda yurt içinde ya da dışında 10 milyon hatta 100 milyon liralık kazanç gizlenmiş olsa bile, matrah artırımı yapan kurtulacak (6111 S.K. Md. 6/2).