Güncelleme Tarihi:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, akıllı telefonların ortaya çıkması ile yurt dışından Türkiye'ye getirilen cep telefonlarında artış yaşandığını belirterek,
“Cep telefonlarının kaydettirilmesi hususunda yaşanan beklemenin önüne geçmek için telefon kayıtlarının internet ortamında yapılabilmesinin önünü açtık. Yarından itibaren vatandaşlarımız kayıt işlemlerini, abone kayıt merkezlerine gitmeden yapabilecekler” dedi.
Bakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, yeni nesil akıllı telefonların ortaya çıkması sonrasında yurt dışından gelen giden yolcuların beraberinde getirdiği cep telefonu sayısının artmaya başladığını söyledi.
Bu kapsamda kayıp-kaçağın önüne geçmek için ilk etapta kayıt zorunluluğu getirdiklerini anımsatan Yıldırım,
“IMEI numaralarının tespiti sayesinde kayıp-kaçağın önüne geçtik. Ayrıca bireysel yolla getirilen cep telefonlarının Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'ne kaydı için 100 lira harç bedeli de belirledik. Böylece haksız kazanç sağlamanın da önüne geçmiş olduk” diye konuştu.
“Kayıt artık daha kolay”
Bakan Yıldırım, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'ne kayıtların GSM operatörlerine bağlı abone kayıt merkezlerine verilen bilgi ve belgeler ile yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Ancak bu kayıt işlemlerinin daha hızlı ve kolay hale getirilmesi gerekiyordu. Hem yaşanan beklemenin önüne geçmek hem de telefon kayıtlarının daha kolay kaydettirilmesi için kayıtların internet ortamında yapılabilmesinin önünü açtık. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yaptığı çalışma sonucu yarından itibaren vatandaşlarımız kayıt işlemlerini, abone kayıt merkezlerine gitmeden yapabilecekler. Yurt dışından telefon getirenlerin, öncelikle 100 liralık harç bedelini vergi dairelerine ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara yatırmaları gerekiyor. Harçların yatırılmasının ardından e-Devlet Kapısı üzerinden BTK'nın internet sitesine girilerek 'IMEI Kayıt Başvurusu' yapılacak. Talep edilen bilgilerin sisteme girilmesi ile kayıt işlemi tamamlanacak. Maliye Bakanlığı ile yapılan entegrasyon çalışması kapsamında anlık olarak kişinin ücret yatırdığına dair bilgi, sistem üzerinden doğrulanacak. BTK Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden kişinin iki yıl içinde başka bir cihaz kaydı yaptırıp yaptırmadığı, yurt dışından geliş tarihinden itibaren olan bir aylık sürenin geçip geçmediği, vatandaşın girmiş olduğu IMEI numarasının hatalı olup olmadığına ilişkin kontroller yapılacak. Son aşama olarak Emniyet Genel Müdürlüğü sistemleri üzerinden pasaport kontrolü yapılarak IMEI kayıt işlemi tamamlanacak.”