Yurtdışından TBMM'ye 10 vekil

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışından TBMMye 10 vekil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2010 10:04

Demokratik Sol Parti, TBMM'ye sunduğu yasal değişiklik teklifinde yurtdışındaki Türkler için milletvekilliği kontenjanı istedi.

Haberin Devamı

DEMOKRATİK Sol Parti (DSP) Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu, "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile yurtdışında yaşayan Türkler'in bulundukları ülkelerden milletvekili seçilebilmelerinin yolunu araladı.


DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, Türkiye dışında yaşayan Türkler'in sorunlarını meclise taşıyacak 10 milletvekili için Türkiye dışından belirlenecek bir kontenjan tanınmasını talep ettiklerini belirterek, şunları söyledi:


"Bu kanun, yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızın seçilebilmelerinin önünü açmak için bir seçim çevresi oluşturulması, Ankara İl Seçim Kurulu'nun bu seçim çevresindeki resmi işlemleri yürütmesi ve yurt dışı seçim çevresinden 10 milletvekilinin çıkarılmasıyla ilgilidir."

Haberin Devamı

Temsil edilmeleri şart


Yurtdışında yaşayan Türklerin sorunlarını tam olarak çözülememesindeki en büyük nedenin TBMM'de yeteri kadar temsil edilmemeleri olduğunu ifade eden Macit sözlerini şöyle sürdürdü: "Milletvekillerinin seçim bölgeleriyle ilgili çalışmaları ve seçim bölgelerindeki insanların sorunlarıyla ilgili çalışmaları önemlidir. Yurt dışında 4 milyonun üzerindeki yurttaşımızın yaşadığını biliyoruz. Ne yazık ki, bu insanlarımız arasından bir milletvekili seçilerek, orada yaşadıkları sıkıntıları, sorunları TBMM'ye taşıyıp ve burada tartışarak bu sorunları çözmeye yönelik bir çalışmanın eksik kaldığını düşünüyoruz."


Yeşil sermaye mağdurları bağırıyor


Yurtdışında yaşayan Türklerin yeşil sermaye gibi acil çözüm bekleyen bir dizi sorunları olduğuna işaret eden Macit, şöyle konuştu: "Yurt dışında yaşayan insanlarımızın çok büyük sorunları var. Örneğin yüzyılın en büyük soygunu denilen bir soygun gerçekleştirildi. İnançlı, dindar yurttaşlarımızın kazançlarına göz koyan birtakım çıkarcılar bu insanların inançlarını sömürerek, paralarını iç ettiler. Bunu araştırmak üzere TBMM de bir araştırma komisyonu kurdu. Ne yazık ki, bu araştırma komisyonu 2006 yılında çalışmalarını bitirdi ve TBMM'de görüşmeler tamamlandıktan sonra Meclisin tozlu raflarına itildi."

Haberin Devamı

Bu eksikliği giderelim


Yurtdışındaki Türklerin sorunlarının çözümü için milletvekili çıkarmalarının gereklililiğine vurgu yapan Macit, "Gelin bu düzenlemeyi gerçekleştirelim ve burada yurt dışındaki insanlarımızın temsili noktasında bir karar alalım. O insanlarımızın sorunlarının daha iyi çözülmesi ve haklarını alabilmeleri noktasında bir eksikliği giderelim. Eğer burada temsilcileri olsaydı ve onların haklarını, hukuklarını savunan, onların sorunlarını değişik platformlarda dile getiren insanlar olsaydı, bu sorunlar daha kolayca aşılırdı. İnsanlarının inançlarının sömürülmemesi için yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın temsilcilerinin parlamentoya girmesi yolunu açacak olan bu yasal düzenlemeye oy vereceğini ve gündeme alınacağını düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

Gümrükte oy kullanmak yetmez


DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi de, yurtdışında yaşayan Türklerin gümrüklerde oy kullanabildiğini, ancak bunun yetersiz olduğunu belirterek, "Bu yetmez, milletvekili de olabilmeliler" dedi. 13 Mart 2008'de çıkarılan 5749 sayılı kanun ile gümrük kapıları dışında oy kullanmalarının sağlandığını belirten Erçelebi, "Bizim teklifimizle, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın seçilme hakkı da verilmek isteniyor. Bunun için yurt dışı seçim bölgesi oluşturuluyor. Seçme hakkı olan fakat seçilme hakkı olmayan bir yurttaş demokratik hakkını tam kullanmıyor demektir. Böyle bir demokrasi de yarımdır, topaldır, şaşıdır. Demokrasimizin sağlam ve katılımcı olması için yurt dışında yaşayan ve yıllardır alın terini Türkiye'ye gönderen vatandaşlarımıza seçilme hakkını vermeliyiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!