Güncelleme Tarihi:
SÖZKONUSU Yasaya göre, yurtdışındaki vatandaşların oy kullanmalarıyla ilgili seçim işlerini yönetmek üzere Ankarada Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu oluşturulacak. İhtiyaç duyulması durumunda birden fazla yurtdışı ilçe seçim kurulu da oluşturulabilecek.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu konudaki gerekli düzenlemeleri yapacak. Yurtdışında bulunan vatandaşların adres kayıt sistemindeki bilgilerine dayalı olarak 'Yurt Dışı Seçmen Kütüğü' oluşturulacak. Seçmen kütükleri, adres kayıt sistemindeki bilgiler esas alınarak YSKnın belirleyeceği usul ve esaslara göre her yıl güncelleştirilerek oluşturulacak.
Oy verme yöntemleri
Yurtdışındaki seçmenlerin gümrük kapılarında oy kullanma, mektup, sandık, elektronik oylama yöntemlerinden hangisine göre oy kullanacağına, yabancı ülkenin durumuna göre, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak YSK tarafından karar verilecek. Yurtdışı seçmenler, milletvekili genel seçimi, cumhurbaşkanı seçimi ve halk oylamasında oy verebilecek. Yerel seçimlerde ise oy kullanamayacak. Ayrıca yalnızca seçime katılan siyasal partilere oy verilebilecek.
Yurtdışında ve yurtdışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamayacak.
Mektupla oy kullanma
YSK, özel olarak imal ettirdiği oy pusulasıyla özel renkte bastırılmış oy zarflarını, Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna gönderecek. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu, arkası kendi mührüyle işaretlenmiş oy pusulası ile oy zarflarını, seçimlerden 75 gün önce seçmenin yurtdışında kayıtlı olduğu adresine gönderecek.
Seçmene oyunu kullanmak üzere gönderilen özel zarflardan, bir köşesi Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunun mührünü taşıyan küçük zarfa oy pusulası konulacak. Bu zarf, üzerinde 'Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Ankara/Türkiye' yazılı orta boy ikinci zarfa konacak ve bu ikinci zarf, üzerinde seçmenin yurtdışı adresi yazılı üçüncü büyük zarfa yerleştirilecek.
Seçmenler, oy kullandıkları zarfı, seçim günü saat 17.00ye dek Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda bulunacak şekilde posta ile gönderecek. Seçimin yapıldığı gün saat 17.00den itibaren oy torbaları Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunca açılarak sayım, döküm ve birleştirme işlemleri yapılarak sonuçlar, Ankara İl Seçim Kuruluna iletilecek. Sonuçlar, bu kurulca tarafından da birleştirme tutanağı düzenlenerek Yüksek Seçim Kuruluna gönderilecek.
Elektronik oy kullanma
YSK, yurtdışında bulanan vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aracılığıyla elektronik ortamda oy kullanabilmeleri amacıyla gerekli teknik altyapıyı kurmaya, güvenli oy kullanılabilmesi amacıyla seçmenler için şifre veya benzeri güvenlik önlemleri ile mükerrer oy kullanılmasını engelleyecek önlemleri almaya yetkili olacak.
Yurtdışındaki seçmenler, seçimin yapılacağı tarihten geriye doğru 30 gün öncesine kadar belirlenen süre içinde başlamak üzere, seçim günü saat 17.00ye kadar elektronik ortamda oy kullanabilecek.
45 gün önce başlayacak
Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler, seçimin yapılacağı günün 45 gün öncesinden başlamak üzere seçim gününden önceki 7. gün, saat 17.00ye dek Türkiyenin yurtdışı temsilciliklerinde ve ihtiyaç duyulması durumunda yerel makamların uygun göreceği diğer yerlerde kurulacak seçim sandıklarında oy kullanabilecek. Oy kullanma işlemi, yerel saatle 08.00-17.00 arasında yapılacak.
Gümrük kapılarında
Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler, seçimin yapılacağı günün 45 gün öncesinden başlamak üzere, seçim günü saat 17.00ye dek yurda giriş ve çıkışlarında kullandıkları gümrük kapılarında kurulacak seçim sandıklarında oy kullanabilecek.
Mükerrer oy verme girişiminde bulunan veya verenlere, 3 yıldan 5 yıla dek hapis cezası verilecek, ayrıca para cezası uygulanacak.