Yurtdışına sandık TBMM’de

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışına sandık TBMM’de
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2012 15:47

Yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye’deki seçimlere ilişkin oy kullanmasını amaçlayan yasa tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Haberin Devamı

Tasarıya göre, yurtdışı seçmen listeleri, yurt dışında sandık kurulmasına karar verilen temsilciliklerinin görev çevreleri gözetilerek ve yurtdışı seçmen kütüğü esas alınarak YSK tarafından elektronik ortamda oluşturulacak ve ilan edilecek.

Tasarıyla, sandık alanı, sandık yeri ve düzenin sağlanması konusunda; yurtdışında belirlenen mahallelerde ve gümrüklerde, sandık kurulu başkanına, uzaklık ve mesafe belirlenmesinde takdir yetkisi veriliyor. Yurtdışı seçmenlerin oy kullanmasında; sandık, gümrük kapılarında oy kullanma veya elektronik oylama yöntemlerinin birlikte veya ayrı uygulanmasına, seçim türüne ve yabancı ülkenin durumuna göre Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak YSK tarafından karar verilecek.

45 gün önce başlayacak

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, yurtdışı temsilciliklerde ve ihtiyaç duyulması halinde yerel makamların uygun göreceği diğer yerlerde kurulacak seçim sandıklarında seçimin yapılacağı günün 45 gün öncesinden başlamak üzere YSK tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde seçim gününden önceki 7. gün saat 17.00’ye kadar oy kullanabilecek. Ancak, yabancı ülkedeki seçmen sayısı gözetilerek oy kullanma gün süresi, Dışişleri Bakanlığının görüşe alınarak kısaltılabilecek. Oy kullanma saatleri mahalli saat ile 08.00-17.00 arasında olacak. Yabancı ülkede yaşayan seçmen sayısının fazlalığı halinde, her seçmenin kendisi için belirlenen günde ve sandıkta oy kullanmasına da karar verilebilecek.

Sandık kurulu seçilecek

Hangi yurtdışı temsilciliğinde ve mahalde sandık kurulacağı; sandık kurulunun hangi görevlilerden oluşacağı; Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak YSK tarafından belirlenecek. Bu belirlemeye göre; sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimi, yurtdışı ilçe seçim kurulunca yapılacak. Sandık Kurulu; bir başkan, bir memur ve TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin bildirdikleri isimlerden oluşacak ve aynı usulle yedek üye seçilecek. Siyasi partiler üye bildirmezse, eksiklik, memurlar arasından seçilecek üyeyle doldurulacak. Sandık kurulu başkan ve üye seçimleri, yurt dışında sandığın kurulacağı yerde görevli memurlar ve seçmenler arasından yapılacak.

Özel oy pusulası ve zarflar

YSK özel olarak imal ettirdiği oy pusulası ile özel renkte bastırılmış oy zarflarını Yurt Dışı ilçe Seçim Kuruluna gönderecek. Oy kullanacak seçmenin Türkiye Cumhuriyet kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı veya pasaportundan kimliği tespit edilecek, bilgisayar destekli merkezi seçmen kütüğü sistemi üzerinden diğer yöntemlerle oy kullanıp kullanmadığı kontrol edilecek. Yurtdışından ağzı mühürlü olarak gelen oy torbalarının sayım ve dökümü yaptırılacak. Sonuçlar Ankara İl Seçim Kuruluna iletilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!