Güncelleme Tarihi:
DİTİB Dortmund Merkez Camii Başkanı Servet Ünlü: Bu ülkede yaşayan vatandaşlar yıllardır Türkiye’ye bir şekilde maddi yararlılık sağlıyor. Seçimlerde bu vatandaşlar kendi imkanlarını kullanarak vatana gidip vatandaşlık görevini de yerine getiriyor. 3 ve 4. neslin hayali borçlanarak emekli olmak. Bu yasanın ortadan kaldırılmasını düşünmek bile istemiyoruz. Türkiye’de vatandaşlar emeklilik ikramiyesini alıp ömür boyu emekli maaşıyla yaşamlarını sürdürürken, bize bunun reva görülmesini kabul edemeyiz. Bizler geleceğimizi borçlanarak emekli olmak ve hayatımızın geri kalanını vatanımızda geçirmek üzerine kuruyoruz. Hükümetimizin bu yasayı devam ettirmesini talep ediyorum.
ÜVEY EVLAT DEĞİLİZ
Dursun Alipaşaoğlu: Borçlanarak emekliliğin kaldırılmak istenmesi bizim kendimizi üvey evlat hissetmemize neden olur. Almanya’da durumların ne olacağı belli değil. Yarın Türkiye’ye dönersek sosyal bir güvencemiz olmalı. Borçlanarak emeklilik hakkımız elimizden alınamaz.
TEK ÜMİDİMİZ EMEKLİ OLMAK
Yalçın Sarıoğlu: Almanya’nın geleceği iyi değil. Ekonomik zorluklar aldı başını gidiyor. Bir tek ümidimiz vardı o da kendi ülkemizde borçlanarak emekli olmak. Onu da hükümet elimizden almaya kalkıyor.
SOSYAL GÜVENCE İSTİYORUZ
İdris Ünlü: Türkiye’ye dönerek emekli olma midimiz vardı. O da kaldırılırsa temelli buraya mahkum olacağız. Ben burada doğup büyüyen birisi olarak Türkiye’ye dönmek istiyorum. Ama sosyal güvencem elimden alınırsa ne yapabilirim?
3.5 MİLYON HİÇE SAYILMAMALI
UETD Dortmund Başkanı Mustafa Burç: UETD teşkilatı olarak vatandaşlarımıza haksızlık yapıldığı kanısındayız. Hem burada yaşayan Türklere Alman vatandaşı olun diyorsunuz, hem de öz vatandaşlarınızın emeklilik haklarını ellerinden almaya kalkıyorsunuz. 3.5 milyon insanı hiçe sayıyorsunuz. Bu olumsuz gelişmeden çoğu vatandaşlarımızın haberi bile yok. Ama seçim zamanı kapı kapı dolaşıp oy istiyorsunuz. Bize üvey evlatlık yapılmasından dolayı duyduğumuz üzüntüyü duyacak kulağa sesleniyoruz. Bu konuyu hükümet tekrar değerlendirmeli.
GELECEĞİMİZİ KARARTMAYIN
Osman Usta: İyileştirme yapılacağına kötüleştirme yapılmaya kalkılıyor. Hükümetimizin Avrupalı Türkleri önemsediğini düşünüyorduk. Böyle giderse Almanya’da zaten haklarımız günden güne elimizden alınıyor. Vatanımız da haklarımızı elimizden alırsa geleceğimiz ne olur?
Bakan ne demişti
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Avrupalı Türklerin dövizlerini darboğazdaki Türkiye’ye götürmesi için 1978 yılında başlatılan yurtdışı borçlanma kanu- ◊ nuyla ilgili olarak şöyle demişti: “400 bin kişiyi emekli yapmışız. Sosyal güvenlik açıklarının yüzde 10’u yurtdışı borçlanmadan kaynaklanıyor. Bu kanun masaya yatırılmalı.”