Yurt dışında oy kullanma işlemi 27 Nisan’da başlayacak

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışında oy kullanma işlemi 27 Nisan’da başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2023 10:41

14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi için yurt dışında oy verme heyecanı erken başlayacak. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyondan fazla seçmen bulundukları ülkelerdeki başkonsolosluklarda veya oy kullanma merkezlerinde 27 Nisan’dan 9 Mayıs’a kadar oy verebilecek.

Haberin Devamı

YÜKSEK Seçim Kurulu’nun seçim takvimine göre cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde ise oy verme işlemi 20 Mayıs’ta başlayacak, 24 Mayıs’ta son bulacak. Öncelikle başkonsolosluk yerleşkelerinde kurulacak sandıklarda oylar kullanılacak. Fiziki şartların uygun olmaması durumunda ise oy verme merkezleri devreye girecek. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı herhangi bir kişi dilediği temsilcilikte ya da gümrük kapısında oy kullanma hakkına sahip. Bunun için yurt dışı seçmen kütüğüne kaydının olması yeterli. Bu nedenle başkonsolosluklar yurt dışı seçmen kaydı yaptırmak isteyenler için hafta sonu da mesaide olacak.

OYLAR ANKARA’YA GÖNDERİLECEK
1.5 milyona yakın seçmenin bulunduğu Almanya’da oy verme işleminin 13 başkonsolosluk bölgesinde yapılması bekleniyor. Avustralya’da yaşayan vatandaşlar, saat farkı nedeniyle sandığa ilk oyu atacak seçmenler olacak. Yurt dışındaki oy verme sürecinde seçime katılan partilerin temsilcilerinin olduğu komisyon görev başında olacak. Yurt dışındaki seçim merkezlerinde sadece oy verme işlemi yapılacak. Oy pusulaları ağzı mühürlü çuvallarla sayım için daha sonra Türkiye’ye gönderilecek. Yurt dışındaki seçmenlerin bulundukları ülkelerde oy kullanabilmesi ilk kez 2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimiyle mümkün olmuştu.

BAKMADAN GEÇME!