Yurt dışı borçlanmasından vazgeçmek de mümkün

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışı borçlanmasından vazgeçmek de mümkün
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2014 10:49

Şimdiye kadar yurtdışı borçlanmasının nasıl ve hangi şartlar altında yapılması gerektiğini yazdık. Peki ya, borçlanma başvurusunda bulunup da paranın bir kısmını veya tamamını yatıranlar, taleplerinden vazgeçebilecekler mi?

Haberin Devamı

YURTDIŞI borçlanma işlemi başlatıp da, herhangi bir nedenle bundan vazgeçmek isteyen vatandaşlar rahat olsunlar... Çünkü, belirli şartlar altında borçlanma işleminden vazgeçmek mümkün. Borçlanma başvurusunda bulunup borcu tebliğ edilmeden ya da tebliğ edildikten sonra üç ay içinde borçlanma başvurusundan vazgeçtiklerini bildirenlerin borçlanma başvuruları geçersiz sayılacak. Ancak bu bildirim yazılı yapılması gerekiyor.

Tebliğ edilen borcun tamamını veya bir bölümünü yatıranlardan henüz kendilerine bağlanan aylıkları almaya başlamadan borçlanmalarının iptal edilmesi için yazılı başvuruda bulunanların ödedikleri borçlanma tutarının tamamı, faiz uygulanmaksızın TL olarak iade edilir. Bu durumda kısmi iade söz konusu olmayacak.

Yani, bir başka anlatımla, borçlanmanın bir kısmı iptal edilerek, bir kısmı geçerli sayılmayacak. Ancak, farklı tarihlerde birden fazla borçlanma yapılmış ise talep sahibinin yapmış olduğu borçlanmalardan bir ya da bir kaçından vazgeçme hakkı saklıdır.

AYLIK ALANLARIN DURUMU
Borçlandıkları hizmetler dikkate alınarak aylık almakta olanlar, borçlanma başvurusu ve buna bağlı olarak yapılan borçlanmadan vazgeçemeyeceklerinden, bu kişilerin ödedikleri borçlanma miktarı iade edilmez. Borçlandıkları hizmetleri ile malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalılara ise yazılı başvuruları halinde, ödenen borçlanma miktarının tamamı faiz uygulanmaksızın TL olarak iade edilir.

İbrazı zorunlu olan belgeler

YURT-DIŞI borçlanma başvurusu sırasında, Türkiye ile ikili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanmış ülkelerde geçen sigortalılık sürelerine ilişkin şu belgeler ibraz edilmeli:
- Çalışılan ülkede bağlı bulunulan sigorta kuruluşundan alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları,
- Sigortalıların çalıştıkları iş yerlerinin resmi kuruluşlara ait olması veya resmi kuruluşlarca ya da kamu kurumu olarak kabul edilen kuruluşlarca düzenlenmesi halinde, belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın; çalışılan ülkede iş yerinin ait olduğu belediyelerce düzenlenmiş hizmet belgeleri, vergi dairelerince çalışılan sürelere ilişkin düzenlenmiş belgeler, iş bulma kurumlarınca işsizlikte geçen sürelere ilişkin verilen belgeler, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince veya diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgesi,
- Yurtdışında kendi nam ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesi,
- Bulunulan ülkelerdeki Türk temsilciliklerinden (konsolosluk, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler v.b.) alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri gibi hizmetin niteliğine uygun bir belge ile belgelendirilmelidir.

Almanya’daki yeni yasa aylığımı artırıyor mu

ALMANYA’da malulen emekliyim. Çocuklarım Türki­ye’de doğdu. Almanya’da yürürlüğe giren yeni emeklilik yasasından yararlanıp benim de maaşım artar mı? (Muzaffer Demirci)
ALMANYA’da 1 Temmuz 2014’te yürürlüğe giren emeklilik reform paketinden siz yararlanamıyorsunuz. Çünkü verdiğiniz bilgiye göre, çocuklarınız Türkiye’de doğup büyümüş. Bu yasadan yararlanmak için ço­cuklarınızın 1 Ocak 1992’den önce Almanya’da doğup en az bir yaşına kadar yine bu ülkede büyümüş olmaları gerekiyor.
Bilindiği gibi, 1 Ocak 1992’den sonra çocuk dünyaya getiren kadınların emeklilik hesaplarına çocuk başına üçer yıl, bu tarihten önce doğum yapanlara ise sadece birer yıl emeklilik primi yatıyordu. Bu haksızlığı gider­mek için hazırlanan yasa, 1992’den önce doğum yapan annelere, çocuk başına birer yıl daha emeklilik primi yazdırılmasını öngörüyor. Bu da emeklilik döneminde, çocuk başına yaklaşık 28 Euro daha fazla emekli aylığı demek oluyor.

Hem Rusya hem Almanya’da çalıştım

02.05.1973 doğumluyum. Temmuz 1994’de ilk kez bir Türk firması üzerinden Moskova’da işe başladım. Mayıs 1997’de askere gidene kadar aralıksız çalıştım. 15 ay askerlikten sonra tekrar Türkiye’de SSK’lı çalıştım. Bu kez 1999 yine bir Türk firmasıyla Almanya’da çalıştım ama sigor­talarım Türkiye’ye yattı. Ağustos 2001’de ise aile birleşimi yoluyla Almanya’ya geldim. 5 yıl önce SSK’ya askerlik borçlanması yaptım. Almanya’da değişik işlerden sonra 2010’dan beri kendi işimi yapıyorum. Kaç yaşında ne kadar ödeyerek emekli olabilirim? (Ömer Tok)
MECLİS’e sunulan ve şu esas ve tali komisyon­larda görüşülen Torba Yasa tasarısının yürürlüğe girse bile, Türkiye ile Rusya arasında sosyal güvenlik sözleşmesi olmadığından, Mosko­va’daki sigorta başlangıcınızı Türkiye’de iş başlangıcı olarak saydıramazsınız. Ancak Türk işvereniniz, yurtdışında çalıştığınız dönemlerde primlerinizi SGK’ya yatırdıysa, işe başladığınız yıldaki ay ve güne bağlı olarak ya 54 yaş 5 bin 675 gün, ya da 55 yaş 5 bin 750 gün şartlarına tabi olursunuz.
Eğer işvereniniz na­mınıza Türkiye’de sigorta primi yatırmadıysa, o zaman emekli olmanız için izleyeceğiniz yol yurtdışı borçlanmasından geçiyor. Yani hem Rusya hem Almanya’daki sigortaya tabi hizmetlerinizi, günlük 12.10 TL’den Türkiye’ye borçlanabi­lirsiniz. Emekli olmak için sahip olmanız gereken gün sayısın­dan, 5 yıl önce yaptığınız borçlandığınız askerlik süresini düştüğünüzde, eksik gün sayınızı tespit edebilirsiniz.

Form nereden temin edilir

YURTDIŞINDAKİ sürelerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçlanmak isteyenler, bu amaçla kullanacakları formları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun “web sayfasından temin edebilir. Ancak başvuru için illa form şart değil, yazılı dilekçe ile yapılan başvurular da kabul ediliyor. Dilekçede, borçlanma işlemi için gerekli olan bilgiler yer almalı, aksi taktirde ilgiliden formu doldurup, bununla başvurması talep edilir.

EKENECEK EVRAKLAR

Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Formu’nun örnekleri Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezleri’nden veya yurtdışındaki Konsolosluklardaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşelikleri’nden de temin edilebilir.

Yurtdışında sigortaya tabi geçen süreler ile ev kadınlığında geçen sürelerin, başvuru sırasında belgelendirilmesi gerekiyor. Başvuru formuna, yurtdışındaki çalışmaları gösteren hizmet cetveli (Versicherungsverlauf) eklenmelidir. Ev kadınları ise, Almanya’da bağlı oldukları belediyeden alacakları ikamet kayıt belgesi ile yurtdışında geçen sürelerini belgelendirebilirler.

Haberin Devamı

BUNU NOT EDİN

SOSYAL Güvenlik Kurumu, üç aylık ödeme süresi dışında ödenen ve iade işlemi yapılmamış miktarlarla ilgili olarak borçlanma başvuru sahiplerini bilgilendiriyor, emanet hesaba aldığı miktarın yeni borçlanma taleplerine göre tahakkuk ettirilecek borçlarına karşılık mahsup edilebileceğini bildiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!