Güncelleme Tarihi:
Temel atma ve açılış törenlerine katılmak için Mardin'e gelen Bülent Arınç’ı havaalanında, Vali Hasan Duruer, AK Parti Mardin Milletvekilleri Gönül Bekin Şahkulubey, Mehmet Halit Demir, Cüneyt Yüksel ve Süleyman Çelebi ile Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu karşıladı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt ile Mardin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Gıda Toptancıları Sitesi’nin temel atma törenine katılan Başbakan Yardımcısı Arınç burada konuşma yaptı.
Mardin’in farklı medeniyetlere beşiklik etmesi ve kültür, tarih, sanat ve ilim merkezi olmasıyla sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyanın dikkatini çeken bir şehir olduğunu söyleyen Arınç, “Tükiye’deki bazı siyasetçiler felaket tellalı gibi davranıyor. Oysa siyasetçilerin topluma ümit vermesi gerekiyor. Biz hep ümitli olduk. Ümitli olmanın karşılığını görüyoruz” dedi.
Siyasi yaşamının 30-40 yılı bulduğunu söyleyen Arınç, geçmiş yıllardaki, yaşanan ekonomik krizleri anlatıp, Türkiye’nin ekonomisinin şimdi çok iyi bir noktada olduğunu söyledi. 2001 krizinden sonra, 10 yıllık bir süreçte aldıkları tedbirler ve uyguladıkları ekonomik yöntemlerle Türkiye ekonomisinin ayağa kalktığını savunan Arınç şöyle konuştu:
“Şu anda Türkiye dış ekonomik krizin etkisinde de en kolay kurtulan, bunu en az hisseden ülke olmuştur. Eskilerin bir sözü vardır. ‘Halep ordaysa arşın burada’ diye. İşte Yunanistan orada ise Türkiye burada diyebiliriz. Şimdi memurlar hükümetle anlaşmış diyelim pazarlık yapmışlar. En düşük memur maaşına 250 lira civarında zam gelmiş. Ayrıntılara girmiyorum. Yani artıda anlaşmışlar. Oysa Yunanistan eksi 10’lara 20’lere imza atıyorlar. Çünkü 1 trilyon dolar borcu var, Yunanistan iflas noktasında. Ne memuruna ne emeklisine maaş ödeyemiyor. Cumhurbaşkanı bile maaş almıyor. Milletvekillerin maaşı donduruldu. İspanya ve Portekiz’de yüzde 28’lik en büyük işsizlik oranları var. Son krizi bu ülkelerin yanı sıra İngiltere, Almanya ve Fransa’da çok fazla hissetti. Amerika’da bu iş başladığında milyar dolarlık finans kuruluşları battı. Türkiye’nin alınan tedbirler sayesinde makro ekonomik göstergelerde çok iyi bir noktadadır. Türkiye’de, 2000 ve 2001’de -9.9 olan büyüme şu anda ilk 6 ayda yüzde 11’in üzerinde çıktı. Bunun için Allah’a hamd ediyoruz.”
‘İŞSİZLİĞİ YÜZDE 10’A İNDİRDİK’
Arınç, Mardin için 45 yatırımcının, sıra beklediğini belirterek, Manisa’da yapımına başlanmak üzere olan 5’inci Organize Sanayi Bölgesi’nden örnek verdi. Mardin’in de 2’inci bir Organize Sanayi bölgesi için sıra beklediğini söyleyen Arınç, bunun gelişmişliğe ve büyümeye işaret olduğunu kaydetti. Bakan Arınç, “Küçük sanayiler, küçük ve orta ölçekli işletmeler onları saymıyorum. OSB yeni üretim, İhracat ve istihdam demektir. Yüzde 13’lerin üzerinden olan işsizlik oranını yüzde 10’lara yaklaştırdık. Yüzde 10 ile 11 arasında bir noktadayız. Dünyada ekonomik kriz bütün ülkelerde işsizlik oranını sıçratırken biz hamd olsun yüzde 10’lara inme durumundayız. Bunların hepsi birer başarıdır” diye konuştu.
İSRAİL’DEN ÖZÜR BEKLENTİSİ
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, temel atma töreninden sonra Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesini ziyaret etti. Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu Bülent Arınç’a üzerinde kendi ismi yazılı bulanan gümüşten yapılmış bir isimlik hediye etti. Burada gazetecilere açıklama yapan Arınç, İsrail’in Mavi Marmara saldırısı ile ilgili yürütülen çalışmalar için, “İsrail daha önce bütün isteklerimizi yerine getirdi. Daha önce 24 saat içinde yaralı ve ölülerimizi bize teslim edin demiştik. Biz gidip yaralılarımızı ve ölülerimizi getirdik. Filodaki bütün gemilerimizi teslim aldık ve BM yönetiminde bir soruşturma ekibini şart koymuştuk. Onu da kabul ettiler. Farklı şekillerde, dolaylı bir şekilde ifade edilse de, bir özür dileme kaldı. Onu da yerine getireceğini umuyorum” dedi.