Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 00:00
AB’nin Yunanistan’ı iflastan kurtarma programı devam edecek mi? Yeni Başbakan Çipras, Brüksel’deki AB zirvesinde uzlaşma sinyalleri verdi.
AB ülkeleri Yunanistan'ı kurtarmak için ikinci yardım programının devamından yana. Ancak, Yunanistan tüm borçlarının silinmesini istiyor. AB ülkeleri ise buna yanaşmıyor. Yunanistan'a para veren Euro bölgesi Maliye Bakanları çarşamba günü Brüksel'de Yunanistan Maliye Bakanı ile 6 saat pazarlık etti. Pazarlık sonrası ortak bir açıklama hazırlandı.
Ancak Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Başbakan Aleksis Çipras ile telefonla görüştükten sonra ortak açıklamaya imza atmaktan vazgeçti. Perşembe günü Brüksel'de AB zirvesine katılan Çipras, uzlaşma sinyali verdi.
Yunanistan'ı kurtarma programı çerçevesinde verilen kredi yardımını AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve I
MF temsilcilerinden oluşan Troika kontrol ediyordu. Yeni Yunan hükümeti, Troika'yla görüşmeyi sonlandırdı. Ancak Çipras, Brüksel'de Troika yerine bir uzmanlar ekibiyle görüşmeyi kabul etti.
Yunanistan mart sonuna kadar 4 milyar Euro üzerinde borç ödemek zorunda. Bunun 3 milyar Eurosu IMF'ye. Hemen ardından 20 Temmuz'da Yunanistan'ın Avrupa Merkez Bankası'na 3.5 milyar Euro, 20 Ağustos'ta ise yine Avrupa Merkez Bankası'na 3.2 milyar Euro borç ödemesi gerekiyor. Başlangıçta borçların tamamının silinmesini isteyen Yunanistan şimdi başlangıç olarak borçların yüzde 30'unun silinmesini talep ediyor. Brüksel'deki AB zirvesinde ‘borçların uzatılması’na Çipras karşı çıktı.
UZLAŞMA OLMAZSA
Yunanistan'a ikinci yardım programı 28 Şubat’ta sona eriyor. Aslında bu süre geçen aralık ayı sonuna kadardı. Erken
seçim nedeniyle iki ay uzatıldı. Yunanistan'la en geç Şubat ayı sonuna kadar bir uzlaşma sağlanması gerekiyor. Pazartesi günü Euro Maliye Bakanları Brüksel'de tekrar bir araya gelecek. Eğer uzlaşma sağlanmazsa, Yunanistan'a dışardan kredi gelmeyecek. Bu durumda Yunanistan maaşları ödeyemeyecek ve iflas bayrağını çekmek zorunda kalacak. Yunanistan’ın 322 milyar Euro borcu var.