Güncelleme Tarihi:
Yunanistan'ın resmi Atina-Makedonya Haber Ajansı'na bilgi veren Brüksel'deki diplomatik kaynaklar, Almanya ve Yunanistan arasında '6 aylık uzatma' başvurusunun ardından yaşanan gerginliklere rağmen, dün gece sona eren EuroWorking Group çalışmalarında Atina'nın başvurusuna dair "ilerleme belirtileri" bulunduğunu açıkladı. Aynı kaynaklar, görüşmelerde tıkanma olmadığını ve Eurogroup üyesi maliye bakanlarının Euro kullanan ülkeler tarafından kabul edilebilecek bir çözüme doğru yol aldıkları değerlendirmesinde bulundu.
IMF BAŞKANI BRÜKSEL'DE
Yunanistan gündemiyle bugün saat 16.00'da Atina'nın kredi anlaşmasının 6 ay daha uzatılması talebini ele almak için toplanacak olan Eurogroup toplantısına IMF Başkanı Christine Lagarde da katılacak.
ABD'DEN ALMANYA'YA UYARI
AB'ye Yunanistan'a karşı daha toleranslı bir ekonomi politikası izlenmesi konusunda telkinlerde bulunan ABD, kritik Eurogroup toplantısı öncesi bir kez daha Brüksel'e mesaj gönderdi. ABD, AB'ye "Yunanistan ekonomisinin kurtarılması için daha atak olun." çağrısında bulundu.
The Wall Street Journal gazetesi, "Amerikalı yetkililer, Yunanistan krizinin, global krizin başladığından bu yana Euro bölgesini üçüncü defa küçülmeye döndürebileceği konusunda her zamankinden daha endişeli" görüşünü aktardı. Gazete, Euro bölgesinde yaşanacak muhtemel bir genel krizin, dünya ve Amerikan ekonomisini de etkilemesinden endişe duyulduğu da yazdı. Washington'un Avrupalı liderlerden, "Yunanistan ekonomisinin çökmesinden kaçınılması için daha atak davranmalarını istediği" bilgisine de yer verildi.
Amerikan Maliye Bakanı'ın Avrupalı muhataplarına, "Uzlaşma sağlanabilmesi için yapıcı ve ileri yönlü realist yollar bulmak gerektiğini vurguladık." sözlerine de yer verildi.
Wall Street Journal, ABD'nin, Yunanistan'a "büyümeyi tetikleyecek önlemler alınması çağrısında bulunduğu", Avrupalı ortaklarına ise "Eğer yeni Yunan hükümetine yoğun baskılara devam ederseniz, bu stratejiniz, ülkenin Euro'dan ayrılması riskini artırabilir." uyarısında bulunduğunu aktardı. Obama'nın ekonomi kurmayları ise "son dönemde hem Yunanistan hem de kreditörlere bu yönde baskı yaptığı" belirtildi.
ATİNA: YA REDDEDİN YA KABUL EDİN
Yunan hükümeti ise 6 aylık kredi anlaşmasının uzatılma talebinin ardından Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble'nin ret cevabına aynı sertlikte cevap verdi: Atina, "Eurogroup'un iki seçeneği var. Yunanistan'ın başvurusunu ya reddedecek ya da kabul edecek."
Bu arada bugün yapılacak Eurogroup'ta krizin aşılması için Başbakan Aleksis Çipras, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile dün akşam yaklaşık 50 dakika süren ve 'iyi bir havada geçtiği' açıklanan bir telefon görüşmesi yaptı. Çipras, İtalya ve Fransa liderleri ile de ayrı ayrı görüştü.
Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel de Yunanistan'ın başvurusunu pozitif bir adım olarak değerlendirmiş ve birinin 'evet' ya da 'hayır' demesi için erken olduğu uyarısında bulunmuştu.
MEDYA ÜZERİNDEN RESTLEŞME
AB'nin lokomotifi Almanya ile krizdeki Yunanistan'ın müzakerelerden olabildiğince kazançlı çıkmak için sürdürdükleri restleşme medya üzerinden devam ediyor. Almanya'nın Yunanistan'a yönelik katı tutumuyla tüm AB'yi tehlikeye attığı yorumları yapılırken, her iki taraf da medya üzerinden algı stratejilerini 'blöf'lerle sürdürüyor.
Restleşmede Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin sert açıklamaları öne çıkıyor. Bild, "İflas etmiş Yunanlara Schauble 'hayır' dediği için teşekkürler" manşetini attı. Zeit gazetesi ise "Almanya en büyük riski alıyor" başlıklı haberinde, Alman Maliye Bakanı'nın Brüksel'de kolay bir akşamüstü geçirmeyeceği" yorumunda bulundu. Gazete, Schauble'nin dünkü 'hayır' cevabının ardından artık tek başına kaldığını ve süreci tersine döndürdüğünü yazdı. Gazete, Yunanistan'ın artık yalnız olmadığı notunu da düştü.