Güncelleme Tarihi:
Yunanistan Başbakanlık basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan’ın yapmayı taahhüt ettiği reformların ele alındığı bugünkü Euro Bölgesi toplantısında alınan kararın Yunan hükümeti tarafından “olumlu bir sonuç” olarak değerlendirildiği belirtildi.
Açıklamada, bunun Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan’a karşı olan tutumunun yumuşayacağı konusunda bir işaret olduğu ifade edildi. Brüksel’deki toplantıda, Avrupa ülkelerinin, Yunanistan’ın finansman sorununun çözümlenmesi konusunda ortak niyetinin ifade edildiği kaydedilen açıklamada, Euro Bölgesi'nin 20 Şubat’taki Yunanistan ile ilgili kararlarının uygulanmasının yolunun açıldığı belirtildi.
Maliye Bakanı Varufakis müzakereleri sürdürecek
Açıklamada ayrıca, bu kapsamda Yunanistan ile Avrupa kurumları arasında sürdürülecek çalışmaların Brüksel’de yürütüleceği belirtilerek, Yunan hükümetinin Avrupa ülkelerine sunduğu reform listesine eklenecek yeni maddelerle daha da büyütüleceği kaydedildi. Yunan medyasında yer alan, Yunanistan’ın Avrupalı ortaklarıyla sürdürdüğü müzakereleri Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in yerine Başbakan Yardımcısı Yanis Dragasakis’in üstleneceğine ilişkin haberlere de değinilen açıklamada bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek, “Hükümetin müzakerelerle ilgili planlarında hiçbir değişiklik yok. Hükümeti Eurogroup’ta Maliye Bakanı Yanis Varufakis temsil ediyor” denildi.
"Yunanistan ile teknik müzakereler çarşamba günü başlamalı ve başlayacak"
Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'dan daha fazla vakit kaybetmeden reformlar konusunda AB kurumları ve IMF ile müzakerelere başlamasını istedi.
Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, kaybedecek daha fazla zaman olmadığı konusunda anlaştıklarını söyledi.
Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısının ardından açıklama yapan Dijsselbloem, "Yunanistan ile (reformlar konusunda) teknik müzakereler çarşamba günü başlamalı ve başlayacak" dedi.
Yunanistan ile AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan Troyka kurumları teknik müzakerelerin Brüksel'de yapılacağını ve buna paralel olarak Troyka heyetinin Atina'da çalışmaya başlayacağını belirten Dijsselbloem, "Öncelikle Yunan hükümetinin 4 ayda hangi hedefleri yakalayacağı konusunda netlik sağlamalıyız ve sonra bunu uygulamak zorundayız" diye konuştu.
Dijsselbloem, Yunanistan'ın mali programının şartlı olarak uzatılmasından bu yana geçen 2 haftanın "israf edildiğini" ve artık kaybedecek vakit olmadığını vurguladı.
Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'ın reform ödevleri üzerinde anlaşma ve uygulama olmadıkça bu ülkeye kalan kredi dilimlerinin erken ödemeyi tartışmaya açmayacaklarını sözlerine ekledi.
Yunanistan'ın mali programının 4 ay uzatılması karşılığında sunduğu detaylı reformlar listesi üzerinde nisan sonuna kadar Troyka kurumlarıyla anlaşma sağlaması gerekiyor.
Yunanistan'ın geçen hafta sunduğu detaylı reformlar listesinde vergi kaçakçılığıyla mücadelenin yoğunlaştırılacağı ve kamu harcamalarının kısılmasıyla elde edilecek kaynağın sosyal yardımlarda kullanılacağı belirtiliyor.
Yunan hükümeti, şans oyunlarında yeni lisans ve vergilerden yıllık 500 milyon Euro ilave gelir hedefliyor.