Güncelleme Tarihi:
Atina’da Economist tarafından düzenlenen ”Belirsizliği istikrar, bilgelik ve büyümeye dönüştürmek” başlıklı Yunan hükümeti ile 16. Yuvarlak Masa toplantısında konuşan Reichenbach, Yunanistan’ın içinde bulunduğu kritik durumdan çıkması için ağırlık vermesi gereken noktalara işaret etti.
Reichenbach, Yunan ekonomisinin yenilenmesi işlemlerinin zaman alacağını, kurulan yeni hükümetin reformların devamına yönelik taahhütlerini yerine getirmesi ve özelleştirmelere odaklanması gerektiğini vurguladı. ”Durum kritik ve Yunan ekonomisi için derhal sonuç verecek hiç bir kolay çözüm yok” diyen Reichenbach, ”Devlet gelirlerinin doğru yönetimi olmadan reformların başarısı bile kesin olmayacak” uyarısında bulundu.
Yunanistan’ı desteklemek ve fonlara erişimi sağlamak için AB tarafından bir çok önlem alındığını kaydeden, bu yüzden görev gücünün önerdiği önlemlerin önümüzdeki aylarda hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Reichenbach, özelleştirmelerin önemine değinerek yeni hükümetten kalkınmanın önünü açacak reformların devamı konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmesini beklediklerini kaydetti.
Ağırlık verilmesi gereken noktalar
Gelirlerin yönetimi konusunda Danimarka, Hollanda ve Fransa’nın uzmanlığı ile Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan vergi toplama çalışmalarına değinen Reichenbach, Alman ve İngiliz teknokratların da çalışmalara destek verme konusunda ilgisi olduğunu ifade etti. Kamu sektörü ile ilgili Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Fransa’dan uzmanların bakanlıklararası bir yapı oluşturma çalışmaları olduğunu anımsatan Reichenbach, ayrıca 13 sektörde idari prosedürleri gelecek yıllar içinde yüzde 25 azaltma konusunda Yunanistan’ın OECD ile bir anlaşma imzaladığını anımsattı.
Reichenbach, bürokrasinin azaltılması ile ilgili olarak mevcut defter tutma işinin yeni bir çerçeveye oturtulmasının önemine işaret etti. Yeni açılan işletmeler için prosedürlerin basitleştirilmesinde Yunanistan’ın önemli bir adım attığını belirten Reichenbach, ancak ülkenin hala küresel işleyişin gerisinde olduğunu kaydetti.
Daha rekabetçi bir Yunanistan için inşaat, turizm, perakende ve toptan satış sektörlerinde düzenlemelere gidilmesi ile ilgili olarak çalışmaların yürütüldüğünü dile getiren Reichenbach, yasaların kalite kontrolüne ve temel engellerin ortadan kaldırılmasına çalışıldığını söyledi. Reichenbach, ihracatın geliştirilmesiyle ilgili olarak sınırlar ve gümrüklerdeki idari karmaşıklığa ilişkin bir rapor sunduklarını ve yüzlerce izin ve ruhsatlandırma işleminin sayısını düşürme hedefinde olduklarını dile getirdi.
”Kamu çalışanlarının barbarca işten çıkarılmasına gerek yok”
Yunanistan hükümetinin koalisyon ortaklarından PASOK’un lideri Evangelos Venizelos da toplantıda yaptığı konuşmada, borç anlaşması (memorandum) yükümlülükleri çerçevesinde 2012 yılı sonuna kadar 15 bin kamu çalışanının işten çıkarılmasına karşı olduğunu dile getirdi.
Kamu çalışanları ve hizmetlerine dürüst bir şekilde değerlendirme yapılmasını savunan Venizelos, ”Kamu çalışanlarının barbarca işten çıkarılmalarına gerek yok, fakat daha iyi bütçe sonuçları alabilmek için personelin, hizmetlerin ve altyapının değerlendirmeden geçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.