Yoşihiko Noda yeni Başbakan

Güncelleme Tarihi:

Yoşihiko Noda yeni Başbakan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2011 16:06

Japonya’nın yeni Başbakanı Maliye Bakanı Yoşihiko Noda, iktidardaki Japon Demokrat Parti (JDP) tarafından belirlendi.

Haberin Devamı

Japon Demokrat Parti içindeki oylamada, görevi bırakan Naoto Kan’ın yerine Noda seçildi. Noda ikinci tur oylamada, Ticaret Bakanı Banri Kayeda’yı geçti. Japon Başbakanı Naoto Kan, üç gün önce 11 Mart depremi ve tsunamisinden sonra gelen eleştiriler üzerine istifa etmişti. Yeni Başbakan Noda’nın seçimini Japon parlamentosu (Diet) yarın onaylayacak.

Yoşihiko Noda, son beş yılda belirlenen altıncı başbakan oldu. 11 Mart’ta ana ada Honşu’nun doğusu Tohoku bölgesini vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve Büyük Okyanus’tan gelen 27 metrelik dev tsunaminin geride bıraktığı 24 bin ölü ve kayıpla açılan sorunlarla uğraşacak olan Noda, dünyada kuvvetli ulusal para birimi "yen"in gücünden yararlanabilecek.

ÜÇÜNCÜ EN BÜYÜK EKONOMİ
Japonya, ABD (14,6 trilyon dolar) ve Çin’den (5,7 trilyon dolar) sonra yıllık gayrisafi milli hasıla olarak 5,4 trilyon dolarla dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi. Partisince yeni başbakan seçilen Noda, Honşu-Büyşük Okyanus kıyısana yakın Daiiçi Fukuşima nükleer elektrik santralı, 25 yıl önceki Çernobil (Ukrayna) faciasından beri en büyük radyasyon sorununu yarattığından, su-rüzgar-güneş gibi doğa dostu yeni enerji kaynakları planına ağırlık verecek.

Noda’nın selefi Kan, zaten doğa dostu bu planını açıklamıştı. Japon (Tokyo) Elektrik Kurumu Tepco, Fukuşima kazasına kadar ülke ihtiyacının yüzde 30’unu nükleer santrallarından sağlıyordu.

KAN’IN İSTİFASI
Japonya’da geçen yıl Başbakan olan Naoto Kan başbakanlıktan istifasını üç gün önce açıkladı. Haziran 2010’da başbakan seçilen Kan (64), deprem ve tsunami felaketinin yol açtığı krize müdahaleleriyle ilgili muhalefet partisi ve kendi partisi tarafından aylardır eleştiri yağmuruna tutuluyordu.

Gensoru önergesi verilen Naoto Kan, haziranda yaptığı açıklamada, 11 Mart’taki deprem ve tsunami felaketiyle daha sonra oluşan nükleer kriz konularını çözdükten sonra istifa edeceğini belirtmişti. 24 binden fazla kişinin öldüğü ya da kaybolduğu deprem-tsunaminin Fukuşima nükleer santralinde hasara yol açması, dünyanın Nisan 1986’da Çernobil’den sonra en büyük nükleer krizle karşı karşıya kalmasına neden oldu.

Depremin yıktığı Honşu-Tohoku halkı hükümete yardımcı olmak için radyasyonu emeceği düşünülen ayçiçeği, kolza tohumu, yabani hardalotu, domuzotu ve horozibiği bitkilerini yetiştirmeye başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!