Güncelleme Tarihi:
Yöneticilerin, kararları ile kuruluşların iflasa sürüklenmesinde pay sahibi oldukları halde maddi olarak bunun sorumluluğunu üstlenmemeleri siyasilerin eleştiri oklarına hedef oluyor. Avrupa Komisyonu ise fahiş yükseklikteki yönetici maaşlarının yasal düzenlemelerle sınırlandırılmasını istiyor.
Alman Deutsche Bank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Josef Ackermann, Almanya'da en çok kazanan yöneticiler arasında. Almanya'da değerli kağıt sahiplerini koruyan birliğin verilerine göre, Josef Ackermann geçtiğimiz yıl toplam 14 milyon Euro kazandı.
Ancak Alman kamuoyu sadece Ackermann'ın değil, diğer yöneticilerin de maaşlarını öğrenmek istiyor. Bu nedenle de Almanya'da şirketlerin, yöneticilerine ödedikleri maaşların miktarını açıklaması konusunda kamuoyu baskısı artıyor.
Merkel: "Bu tartışmayı ciddiye alın"
Almanya Başbakanı Angela Merkel de yönetici maaşları tartışmasının ciddiye alınmasını istedi ve "bu çekememezlikten kaynaklanan bir tartışma değil, bunu ciddiye alın" dedi.
Başbakan Merkel, finans krizi dünya piyasalarında etkisini göstermeden önce de, yönetici maaşlarının makul sınırlar içinde kalmasına özen gösterilmesi uyarısında bulunmuştu. Ancak Almanya'da yönetici maaşlarını sınırlama getiren yasal bir düzenleme mevcut değil. Yöneticilerin tutumunu eleştiren ve Alman yöneticilerden Amerikalı meslektaşlarını örnek almamalarını isteyen Merkel görüşlerini şöyle dile getirmişti:
"Bir Amerikan otomobil firmasının patronu çalışanlardan bin kat daha fazla kazanıyor diye, bir Alman holdingin başkanı da çalışanların karşısına çıkıp savunamayacağı miktarlarda kazanmak zorunda değil."
Yıllık 162 milyon dolar maaş!
Amerika'da yöneticilerin ne denli yüksek maaş aldıkları, finans krizinin patlak vermesiyle bir kez daha gözler önüne serildi. Amerika'da finans krizi nedeniyle satın alınan banka Merill Lynch'in işten atılan eski yöneticisi Stanley O'Neill'in geçtiğimiz yıl 162 milyon dolar kazandığı gündeme geldi. Kendisine ödenen tazminatlar ise bu rakamın iki-üç katıydı.
Aylık kazancı nedeniyle eleştiren Alman Deutsche Bank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Josef Ackermann ise yüksek miktardaki yönetici maaşlarının uygunsuz olmadığını savunuyor. Ackermann, büyük sorumluluk taşıyan ve her gün iş için kafa yoran yöneticilerin verdikleri emek doğrultusunda kazanması gerektiğini öne sürüyor.
Nitelikli elemanların ancak yüksek maaşlarla Almanya'da kalmaya ikna edilebileceğini belirten Ackermann, "maaşlar konusunda hakimler ya da siyasetçiler mi karar vermeli? Ben buna karşı çıkmam. Ancak eğer Morgan Stanley, Goldman Sachs, Merill Lynch kadar maaşlar vermezsek, iş dünyasındaki en nitelikli insanlarla, hatta Almanlarla dahi çalışamayız" sözleriyle pşyasaya rekabetin hakim olduğunu dile getirdi.
"Finans krizi maaşların sınırlandırılması için bir fırsat"
Avrupa ve Amerika'daki politikacılar ise finans krizini, büyük şirketlerin yöneticilerinin maaşlarına kısıtlama getirilmesi için bir fırsat olarak görüyor. Siyasiler, yasal düzenlemelerle sorumluluk üstlenmeden yapılan risk yönetiminin, yöneticilere risk olarak dönmesini istiyor.
Bu da, maaşların sınırlanması ve kamuoyuna açıklanması anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu, bundan dört yıl önce böyle bir düzenleme yapılmasını istemiş, yasal değişiklik önerilerinde bulunmuştu. Ancak bu öneriler, Hollanda dışında hiç bir Avrupa ülkesinde hayata geçirilmedi.