Güncelleme Tarihi:
Dünya futbolunun patronu Sepp Blatter'in 90 günlük hak mahrumiyeti cezası almasına kadar giden FIFA'daki skandalın ardından atletizmin adı da yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla kirlendi.
ABD ve İsviçre makamları tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, üst düzey FIFA yöneticilerinin mayıs ayında gözaltına alınmasıyla başlayan, Rusya'nın Batı ülkelerine karşı FIFA Başkanı Blatter'e destek vermesiyle farklı bir boyut kazanan futboldaki yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama iddiaları, bu kez atletizm dünyasını sarstı.
Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyonun, "Rusya'nın dopingi desteklediği sonucuna vardığı, Rus atletlerin yarışmalara katılım haklarının askıya alınması ve Rusya'daki doping analiz laboratuvarının akreditasyonunun iptal edilmesi önerilerinde bulunduğu" raporun açıklanması, atletizm için yeni bir dönemi başlattı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Etik Kurulu'nun, dopinge bağlı yolsuzluk suçundan dava açılan Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) eski başkanı Lamine Diack'ın IOC onursal üyeliğinin askıya alınmasını talep etmesi, IAAF Başkanı Sebastian Coe'nun, Rusya Atletizm Federasyonu'na (ARAF) verilecek cezanın görüşülmesi için IAAF İcra Kurulu'nu harekete geçirmesi ve Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (INTERPOL), Fransa'nın önderliğindeki uluslararası soruşturmanın koordinasyonunu üstlenmesi, sonuçlarını doğuran skandalın fitilini şu olaylar ateşledi:
Her şey bir belgeselle başladı
Geçen yıl aralık ayında Alman televizyon kanalları ZDF ve ARD'de yayınlanan "Das Erste" adlı belgeselde, aralarında Chicago ve Londra maratonlarında 3 kez birincilik yaşayan Liliya Shobukhova ve 800 metrede olimpiyatta altın madalya kazanan Mariya Savinova'nın da dahil olduğu birçok Rus atletin geçmiş yıllarda sistematik şekilde doping yaptığı öne sürüldü.
Daha önce 2 yıl men cezası alan Shobukhova'nın, doping testinin pozitif çıkması sonrası ARAF Başkanı ve o dönem IAAF'de mali işlerden sorumlu Valentin Balakhnichev'e, olayın üstünün örtülmesi için 450 bin avro ödediği savunuldu.
Balakhnichev, belgeselin yayınlanmasından kısa süre sonra 11 Aralık'ta IAAF'deki görevinden, 2015'in şubat ayında ise 25 yıldır sürdürdüğü ARAF başkanlığından istifa etti.
WADA olaya dahil oldu
Belgeseldeki iddialar üzerine Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), ocak ayında soruşturma başlattı. Soruşturmayı yürütecek bağımsız komisyonun başına, eski WADA Başkanı Richard Pound, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) üyesi, spor hukuku uzmanı Prof. Richard McLaren ve Almanya Bavyera eyaleti emniyet müdürlüğü siber suçlar dairesi başkanı Guenther Younger getirildi.
WADA soruşturmasında ilk adım, 4 Kasım'da atıldı. Fransız savcıların, WADA'dan gelen bilgiler doğrultusunda başlattığı soruşturma kapsamında, eski IAAF Başkanı Lamine Diack'ı, dopinge bağlı yolsuzluk suçundan gözaltına alındı. 82 yaşındaki Diack ve aynı soruşturmada gözaltına alınan danışmanı Habib Cisse, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.