Güncelleme Tarihi:
Yurtdışından da birçok aday adayı vardı.
Ancak Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulan listelere bakıldığında, yurtdışı Türk adayların büyük ölçüde devre dışı bırakıldığı görülüyor.
Yani kara bir tablo ortaya çıkıyor.
Hem de kapkara bir tablo.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girebilecek sıralarda yer alan aday sayısı bir elin parmaklarının sayısını bile bulmuyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) eski Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu’nu İstanbul 3’üncü bölgeden 10’uncu sıradan aday listesine almış.
Bir dönemler Almanya’da Yeşiller Partisi’nde aktif politika yapan, hatta Avrupa Parlamentosu’na milletvekili olarak giren, ancak daha sonra cephe değiştirip Sosyal Demokrat Partiye (SPD) geçen Ozan Ceyhun’u da İzmir 1. bölgeden 5’inci sıraya yerleştirmiş.
Yeneroğlu’nun yeri sağlam gibi.
Ozan Ceyhun’un yeri bıçak sırtı.
AK Parti’den başka adaylar da var.
Ama milletvekili seçilebilecek sırada değiller.
* * *
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Nürnbergli işadamı Murat Bülbül’ü Bayburt’ta 1. sıradan ve gazeteci-yazar Necdet Saraç’ı İstanbul 1. bölge 20’nci sıradan aday gösterdi.
Yani iki göstermelik aday.
Bayburt’un bir milletvekili var.
O da AK Partili.
Murat Bülbül’ün kazanması sürprizin de ötesinde.
20’nci sıradan milletvekili seçilmek ise tamamen hayal ürünü.
* * *
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) listesinde Velbert’li (NRW) işadamı İsa İlyasoğlu, İstanbul 3’üncü bölgeden ancak 19’uncu sırada yer bulabildi.
Yani TBMM’ye girme şansı sıfır.
Hatta sıfırın altında...
* * *
Halkların Demokratik Partisi (HDP), yıllarca Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri ve Genel Başkanı olarak görev yapan Turgut Öker’i İstanbul 2. bölge 1’inci sıradan, bir dönemler Alman Yeşiller Partisi’nde aktif politika yapan, sonradan cephe değiştirip Sol Parti’ye geçen ve Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Parlamentosu’na giren Ali Atalan’ı Batman 1. sıradan, bir zamanlar şu anda Sol Parti olarak bilinen Demokratik Sosyalizm Partisi’nden (PDS) Avrupa Parlamentosu milletvekili seçilen Feleknas Uca’yı Diyarbakır 4’üncü sıradan, Ziya Pir’i Diyarbakır 6’ncı sıradan aday gösterdi.
HDP’nin yüzde 10 barajını aşması durumunda Turgut Öker’in de Ali Atalan’ın da, Feleknas Uca’nın da TBMM’ye girmesine kesin gözüyle bakılıyor.
* * *
Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine bakıyorum.
76 milyon 800 bin nüfuslu Türkiye’de 53 milyon 800 bin seçmen var.
Yurtdışındaki Türk seçmen sayısı 2 milyon 900 bin.
Bunlardan bir milyon 380 bini Almanya’da yaşıyor.
Resmi verilere göre 4 milyondan fazlası Batı Avrupa’da (bir milyon 660 bini Almanya’da), 300 bini Kuzey Amerika’da, 200 bini Orta Doğu’da ve 150 bini Avustralya’da olmak üzere yurtdışında 5 milyon 500 binin üzerinde Türk vatandaşı yaşamaktadır.
Bu rakamlardan hareket edildiğinde, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları matematiksel olarak TBMM’ye en az 14 milletvekili gönderecek oy ve nüfus potansiyeline sahiptir
Aday listelerine baktığımızda, bunun tamamen hayal olduğunu görüyoruz.
Yani çok açık bir biçimde, yurtdışı Türklere üvey evlat muamelesi yapıldığını görüyoruz.
Belli ki, gönüllülük prensibi çerçevesinde bu hiçbir zaman gerçekleşmeyecektir.
İşte o yüzden yurtdışı Türkler kontenjanı kaçınılmazdır.
* * *
İtalya, yurtdışında yaşayan vatandaşlarına parlamento kapılarını 2006 yılında açmıştır.
İtalya, yurtdışında yaşayan 3 milyona yakın vatandaşı için 630 sandalyeli parlamentoda 12, 315 sandalyeli senatoda da 6 kişilik bir kontenjan ayırmıştır.
Yani Brezilya’da, Almanya’da veya başka bir ülkede yaşayan İtalyan vatandaşları, bulundukları ülkelerde sandık başı yaparak veya mektupla kullandıkları oylarıyla kendi temsilcilerini İtalya Parlamentosu’na, İtalya Senatosu’na gönderme imkanına sahiptir.
Fransa da yurtdışındaki vatandaşlarına kontenjan ayırmaktadır.
Başka birçok ülke de...
Bunu Türkiye de bal gibi uygulayabilir.
Hatta böyle bir uygulama yurtdışı Türklerinin Türkiye ile bağlarını ve Türkiye’ye olan bağlılıklarını daha da güçlendireceği için gereklidir de...
Anayasa’ya girdiği halde, yurtdışında oy kullanmak için tam 19 yıl bekletilen Türkler, kontenjan için bir 19 yıl daha bekletilmemelidir.