Yine bebek arabası yine kundaklama

Güncelleme Tarihi:

Yine bebek arabası yine kundaklama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2013 12:25

Köln’ün Höhenhaus semtinde bir Türk’e ait dört katlı binada çıkan yangında iki kişi öldü. Yangının binanın girişinde bulunan bebek arasından çıkması akıllara eski yangınları ve kundaklama ihtimalini getirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Köln kentinde Yusuf Kızıltaş’a ait Rothenburger Caddesi’ndeki 14 dairelik dört katlı binada çıkan yangında iki kişi öldü, 13 kişi de dumandan zehirlendi. Cumartesi gecesi saat 21.30 sıralarında çıkan yangında ölenlerin 19 yaşındaki Arnavut kiracı ile 30 yaşındaki Alman erkek arkadaşı olduğu öğrenildi. 34 kişinin yaşadığı binada 5’i Türk, 12 ailenin oturduğunu belirten Trabzonlu bina sahibi Yusuf Kızıltaş, yangından sonra tüm kiracılarını telefonla aradığını söyledi.

KİRACILARIN ÇOĞU YABANCI

Kızıltaş, “Sadece İranlı ve Arnavut kiracılarıma ulaşamamıştım. Türk kiracılarımla konuştum, hepsi iyi. 19 yaşındaki Arnavut kiracım iki hafta önce taşınmıştı. Çatı katında oturduğu daireyi Alman erkek arkadaşı kiralamıştı” dedi. Kiracılarının çoğunluğunun yabancı olduğunu belirten Kızıltaş, yangın nedenini bilemediğini, olaydan kısa süre önce belediyeden gelen yetkililerin ısıtma ve elektrik tesisatlarını denetlediklerini, bir sorun tespit edemediklerini söyledi.

KUNDAKLAMA MI

Köln Emniyet Müdürü Yardımcısı Thomas Schulte ve Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Schulte yaptığı açıklamada, yangının binanın girişindeki bebek arabasının yanması sonucu çıktığını belirterek, 30 yaşındaki bir erkek ile 19 yaşında bir kadına ait iki cesedin binanın giriş kapısının arkasında bulunduğunu söyledi. 19 yaşındaki genç kızın vücudunun tanınmayacak halde yandığını belirten Schulte, ‘kundaklama’ ifadesini kullanmazken, “Yangının çıkış nedenini çok yönlü olarak araştırıyoruz” dedi. Başkonsolos Basa da ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilerken, olayın aydınlatılması konusunda Alman yetkililere güvendiklerini söyledi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, Avrupa Türk İslam Birliği Genel Başkanı İhsan Öner, DİTİB Genel Sekreteri Suat Altuntaş, Köln Belediye Meclisi Üyesi Malik Karaman incelemek üzere olay yerine geldi.

İlk müdahale

YANGINA ilk müdahaleyi yapan Mehmet Ali Canbolat, 30 kişinin hayatını kurtardı. Hürriyet’e konuşan Canpolat, şunları söyledi: “Yangını görünce hemen dışarıya fırladım. Giriş kapısının yandığını fark edince kilere inip bahçeyi suladığım hortumu musluğa takıp binaya kadar uzattım. Kapı plastik olduğu için cayır cayır yanıyordu. Kapıyı söndürdüğümde itfaiye de geldi. Sonra kapının enkazı yıkıldı. Merdiven boşluğu isle kaplıydı. İtfaiye erleri içeriden iki ceset çıkardı. Demek ki kapıyı açamadıkları için orada yandılar. Ama müdahale etmesem yangın daha da büyüyecekti. Keşke onları da kurtarabilseydim.”

Yangın merdiveni sayesinde kurtulduk

YANAN binanın birinci katında oturan Yakup Coşar, merdiven boşluğundaki yoğun duman nedeniyle bahçe kapısından çıktıklarını söyledi. Üç çocuğu olduğunu belirten Coşar, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Merdivenlerden gürültü duyduk. Baktığımızda yangını fark ettik. Alev yoktu, duman vardı. Merdivenlerde göz gözü görmüyordu. Bunun üzerine yeniden daireye girdik ve bahçe tarafına yöneldik. Burada yangın merdiveni var. Oradan indik ve kurtulduk. Yangın merdiveni olmasa şansımız yoktu.”

Dehşeti yaşadık

YANGINDAN sonra Köln’de ağabeyinin evine sığınan Enver Çoşar (37), dehşet anını şöyle anlattı: “Zemin katta oturuyoruz. Mutfakta kuzenimle bir cihazı tamir ediyordum. O sırada bir yanık kokusu geldi. Büyük oğlum Süleyman (14) kapıyı açtı. Yoğun bir duman daireye doldu. Hemen kapıyı kapattık. Eşim Yıldız (36) o sırada iki küçük oğlumu banyoda yıkıyordu. Duman daireye dolunca banyoyu göremez olduk. Kuzenim oğlum Süleyman’ı pencereden aşağıya attı. Hepimiz arka bahçeden kurtulduk. Kuzenim yangın merdiveninden zorlukla inen 78 yaşındaki annem Leman’ın yere düşmesi ihtimaline karşın kollarını açıp aşağıda bekliyordu. Ailem için çok endişelindim. Ne var ki hepimiz sağlıklı bir şekilde bu olaydan kurtulduk. Ama komşularımız için çok üzgünüz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!