Güncelleme Tarihi:
Yaşıtları yürümekte bile zorlanırken, her gün 40 dakika antrenman yapan Cemal Kamacı yüzlerce şınav ve mekik çekiyor. Kamacı, bunun yanı sıra haftanın 3 günü, 10 kilometre koşu yapıyor. Profesyonel boksta, 63.5 kiloda Avrupa şampiyonu olan Kamacı, 36 yıl önce boksu bırakmasına rağmen aynı kilosunu spor yaparak muhafaza ediyor.
Kamacı, yaklaşık 40 yıldır spor yaparak formunu koruduğunu anlattı.
Kamacı, spor yaparak hayatta başarıya ulaştığını belirterek, “Tabi çalışılırsa her şey yapılabilir. Sporun en önemli özelliği severek ve bilinçli olarak yapmaktır. Mesela her kişi aynı sporu yapamaz. Mesela ben kısa boylu bir insanım. İlk olarak futbolla başladım ama daha sonra boksa geçtim. Boks daha uygundu benim için. Çok çalıştım ve o zamanın şartları içinde en iyi dereceleri elde ettim” dedi.
Boksun ardından sağlıklı kalabilmek amacıyla spor yapmaya devam ettiğini ifade eden Kamacı, bu doğrultuda günlük sporunu aksatmadığını söyledi.
Kamacı, sporun her yaşta yapılabileceğine dikkat çekerek, “Yaşıtlarım yürümekte zorlanıyor ama ben gençler gibi spor yapıyorum. Sporu bir defa anlamamız lazım. Spor yaparak sağlıklı oluruz ve ayrıca karakter kazanırız. Bunların dışında maddi bir gelir de elde edilebilir. Türkiye'de çok sayıda kişi spor yaparak para kazanıyor. Demek ki bu şekilde iş sahibi de olabiliriz. Fakat en önemlisi sağlıktır” diye konuştu.
Sporun kendisi için vazgeçilemez olduğunu vurgulayan Kamacı, şöyle devam etti:
“Ben bu yaşıma geldim ama hala günde 40 dakika spor yapıyorum. Haftanın 3 günü, 10 kilometre koşuyorum. Şu anda benim yaptığım sporu 20 yaşındaki sporcular yapıyor. Ben de onlarla aynı seviyede spor yapmak istiyorum zaten. Bu tabi sporu sevmekle olur. Ben sporu sevdiğim için bu yaşımda sporumu aksatmıyorum.”
“20 yıldır öğle yemeği yemiyorum”
İlerleyen yaşına rağmen sağlığını korumasındaki en büyük etkenin beslenme alışkanlığı olduğunu vurgulayan Kamacı, iyi beslenen insanın, her zaman spor yapabileceğini aktardı.
Yemek yeme alışkanlığının çok önemli olduğuna işaret eden Kamacı, şöyle devam etti:
“Çok fazla yemek kadar zararlı bir şey yoktur. Vücudun kapasitesine göre yemek yenmeli. Bugün insanların sağlık konusunda bütün sorunları beslenmeden kaynaklanıyor. Bizim insanımızın çoğu sabahın 9'unda kahvaltı yapıyor. Bu yanlış, daha erken yapılmalı.”
Üç öğün yemek yemediğinin altını çizen Kamacı, “Bu alışkanlığımı yaklaşık 20 yıldır sürdürüyorum. Günde iki öğün yemek yiyorum. Bununla birlikte yediklerime dikkat ediyorum. Yani sabah kahvaltısı erken saatlerde ve mükemmel şekilde olur. Beslenmenin büyük rolü vardır sağlık noktasında. Sabah kahvaltısını çok iyi yapıyorum. Bal, pekmez ve tahini karıştırarak tüketiyorum. İçine de fındık atıyorum. Ayrıca havuç olmayan hiçbir yemek yemiyorum. İncir ve kuru üzüm tüketiyorum sürekli. Akşam yemeği olarak da salata tüketiyorum” dedi.
“Ne yazık ki çoğu gencimiz sigara içiyor”
Türk gençlerinin spor konusunda yetenekli olduğunu belirten Kamacı, gençlerin spor yapması ve zararlı alışkanlıklardan korunması gerektiğine işaret etti.
Kamacı, gençlerin sigara içmesinden dolayı spordan uzaklaştığını kaydederek, “Fakat ne yazık ki şu anda çoğu gencimiz sigara içiyor. Tabi bu çok kötü bir şey. Ben sokakta dolaşırken sigara içen bir çocuk görünce üzülüyorum. Onları da sürekli uyarıyorum. Sigara zaten dinimizce de haram. Ayrıca hastalıkların çoğu bu sigaradan kaynaklanıyor. Ben çok uğraşıyorum hatta yalvarıyorum sigarayı bıraksınlar diye” diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çabalarıyla çoğu insanın sigaradan kurtulduğunu vurgulayan Kamacı, sigara konusunda ülke çapında yapılan çalışmaların devam etmesi gerektiğini aktardı.
Kamacı, gençlere sigara konusunda yardım edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Evvela gençlerimiz içki ve sigaradan uzak durmalı. Yani bizim güçlü olmamız lazım. Bileğimizle ve sağlığımızla güçlü olmamız şart. Bunun için de gençlerimiz bilinçli olmalı. Bilinçli olduğu zaman gençlerimiz inanıyorum ki sigara da içmez içki de. Spora ağırlık versin çocuklarımız. Çok sayıda kardeşimiz sporla iyi yerlere geldi. Mesela ben köylü çocuğuyum. İlkokula çarıkla giderdim ama bakın Avrupa şampiyonu oldum. Dünyanın çeşitli ülkelerini gezdim spor sayesinde” diyerek sözlerini tamamladı.
Cemal Kamacı kimdir ?
1943 yılında Trabzon'da doğan Kamacı, spora futbolla başladı. Ancak geçirdiği sakatlıktan sonra futbolu bırakarak boks yapmaya başladı. 1962 yılında Boks Milli Takımı'na seçilen Kamacı, 1964, 1965 ve 1966 yıllarında 71 kiloda üç yıl üst üste Türkiye şampiyonu oldu. Bu süre içinde iki kez Balkan ikinciliği kazanan Kamacı, 1967 yılında profesyonelliğe geçti.
Avrupa Şampiyonu Roger Zami karşısında 1973 yılında Ali Sami Yen Stadı'nda düzenlenen unvan maçını kazanan Kamacı, daha sonra unvanını Tonik Kortiz'e kaptırdı. Ardından 1975 yılında Gomez Fouz'u yenerek ikinci kez Avrupa şampiyonu olan Kamacı, unvanını aynı yıl içinde yaptığı üç maçı da kazanarak korudu.
Aktif boks yaşantısına 1976 yılında son veren Kamacı, Sakarya'da bulunan bir spor salonunda yaptığı çalışmalarla boks tekniğini koruyor.