Yılın ilk güneş tutulması için geri sayım

Güncelleme Tarihi:

Yılın ilk güneş tutulması için geri sayım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2011 14:20

2011'in ilk Güneş tutulması yarın (4 Ocak Salı) gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Parçalı Güneş Tutulması İsveç'in kuzeyi başta olmak üzere Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya'dan görülebilecek. Ay'ın yarı gölgesi Dünya yüzeyine ilk olarak Cezayir'in kuzeyinden değecek (TSİ 08.40), daha sonra doğuya doğru hareket edecek. Parçalı Güneş Tutulması, Türkiye'den de gözlemlenebilecek.

2011'de 4 Parçalı Güneş Tutulması ve 2 Tam Ay Tutulması bekleniyor. Son Güneş tutulması Güney Pasifik'te 11 Temmuz 2010'da meydana geldi. Bir sonraki Güneş tutulmasının ise 13 Kasım 2012'de olması bekleniyor.

TARTİHTEKİ TÜRKLER İÇİN DE ÖNEMLİ
Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Eski Çağ Tarihçisi Prof. Dr. Hasan Bahar, güneş tutulması sırasında, eski çağlarda olduğu gibi Anadolu'da davul ve teneke çalıp kötü ruhlar ve uğursuzlukları ürküterek uzaklaştırma ritüelinin halen sürdürüldüğünü söyledi.

GÜNEŞ TUTULDU, YILLARCA SÜREN SAVAŞ BİTTİ
Güneş tutulmasının dini inançları bile güçlü bir şekilde etkilemesinin yanı sıra tarihte de kalıcı izler bıraktığını belirten Prof. Dr. Bahar, şunları kaydetti:

“Eski çağlardan beri olağanüstü ve tanrısal anlamlar yüklenen güneş tutulması, Medler ve Lidyalılar arasında yıllarca süren savaşı bir anda bitirdi. Milattan önce 585'te yaşanan güneş tutulması, Kızılırmak (Halys) kıyısında Medler ve Lidyalılar arasında yıllarca süren savaşın aniden bitmesine neden oldu. Bu 'olağan üstü' olayı, 'Tanrılar bizim savaşmamızı istemiyor' şeklinde yorumlayan Medler ve Lidyalılar, Halys Savaşı'nı bitirerek, barış anlaşması imzaladı.

Ünlü tarihçi Heredot, bu savaşı tüm detaylarıyla anlatmaktadır. Bu olayın daha ilginç yanı, Medler ve Lidyalılar'ın çağdaşı olan, hatta onlara 200 kilometre yakınındaki Milet'te yaşayan ünlü doğa bilimcisi Tales, güneş tutulmasının sadece bir doğa olayı olduğunu 40-50 yıl önce haber veriyordu. Yani bu olay, doğa bilimlerine aynı dönemde ve aynı Anadolu coğrafyasında yaşayan devlet adamlarının ne derece sırt çevirebildiklerini ya da gelişmelerden ne derece habersiz olduklarının göstermesi açısından da çarpıcıdır.”

TENEKE VE DAVUL ÇALMA RİTÜELİ YAŞIYOR
Anadolu'nun Orta Asya Şamanizmi, Medler ve Persler gibi yerli kültürler ile eski Orta Doğu kültürlerinden etkilendiğini, günümüzde de bu inanışların kırıntılarını Anadolu ve Avrupa'da devam ettirdiğini anlatan Prof. Dr. Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şamanlar'da güneş tutulmasında gökyüzüne ok atılması çok bilinen bir gelenektir. Güneş tutulması sırasında, eski çağlarda olduğu gibi Anadolu'da davul ve teneke çalıp, havaya ateş edip kötü ruhlar ve uğursuzlukları ürküterek uzaklaştırmaya çalışma geleneği halen yaşıyor. Güneş tutulması sırasında özellikle köy ve kasabalarda bu tür ritüellerle karşılaşılıyor. Ancak bir kısmı geleneksel bir refleksle, kimisi ise eğlence olsun diye yapıyor ancak bu durum halen devam ettiği gerçeğini değiştirmez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!