Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Mainz kentinde "Sağlık Koruma Derneği" tarafından düzenlenen 7. Sağlık Günleri'nde Türk psikologlar vatandaşlara bilgi verdi. Birçok organik hastalığın psikolojik kaynaklı olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, "Depresyon modern çağın hastalığı. Modern toplumlarda psikoloğa gitmek gayet normal bir durum. Türklerde psikoloğa gitme alışkanlığı tam anlamıyla gelişmiş değil" dediler. Depresyon konusunun Türk erkekleri tarafından hala bir delilik gibi algılandığına dikkat çeken Dr. Bülent Kaya, "Birçok hastalığın kaynağı psikolojik rahatsızlıklar olmasına rağmen toplumumuz bunu tam olarak kabul etmiş değil. Özellikle Türk erkekleri iş işten geçtikten sonra psikoloğa gidiyor. Oysa yılda bir psikoloğa gitmekle oluşması olası hastalıkların önüne geçileblir.
Kaynağına inmek gerekir
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Perihan Sabuncuo, hamile kadınlarda da sık sık psikolojik nedenlere dayalı ağrılar görüldüğüne işaret etti. Dr. Sabuncuo, "Strese dayalı karın bölgesinde ağrılar meydana gelebiliyor. Genelde ağrılar olduğunda organik sebepler aranıyor. Vatandaşlarımızın psikoloğa gitme alışkanlığı olmadığı için, 'Ağrı kesildiğinde rahatsızlık bitmiştir' anlayışı ile hareket ediliyor. Ağrının ilaçlarla giderilmesi hastalığın, rahatsızlığın yok edilmesi anlamına gelmez. Kalıcı tedavilerin gerçekleşmesi için rahatsızlığın kaynağına inilmeli. Bu da çoğu zaman psikolojik tedavilerle mümkün" dedi.
Şikayetler 2 haftayı geçerse
Frankfurt'ta Nörolog ve Psikiyatrist olarak çalışan Gönül Alkan ise, yeni nesil Türklerde psikoloğa gitme alışkanlığının giderek arttığına işaret etti. "Her nesilin kendisine göre belirli rahatsızlıkları var" diyen Dr. Alkan, "Somitazasyon bir takım psikolojik hastalığın bedenselleşmesidir. Baş, bel ağrıları, bıkkınlık halsizlik ve mide ağrıları iki haftadan uzun devam ettiği durumlarda mutlaka psikoloğa gitmekte fayda var. Almanya'da yeni yetişen üçüncü ve dördüncü nesil Türkler artık depresif rahatsızlıkları, 'Delilik' olarak algılamıyor. Psikoloğa gidiyor" diye bilgi verdi.
Uykusuzluk ve sinir
Rüsselsheim'da psikiyatrist olarak çalışan İmam Barış, Türkler'in psikoloji bilimine ve tedavi yöntemlerine çekimser yaklaştıklarını hatırlattı. Barış, "Türkler özellikle psikolojik tedavilerde ilaçların yaratacağı yan etkilerden çekiniyorlar. Uykusuzluk, sinir, sinirleri kontrol edememe başlı başına rahatsızlıklar. Bunların nedeni psikolojik rahatsızlıklarda yatıyor. Vatandaşlarımıza sağlıklı bir yaşam için yılda en az bir defa psikoloğa gitmeyi tavsiye ediyoruz" dedi.