"Yetişmiş elemana ihtiyacımız var"

Güncelleme Tarihi:

Yetişmiş elemana ihtiyacımız var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 11:04

Berlin'de düzenlenen uzmanlar toplantısında göçmenlerin Almanya dışında aldıkları diplomaların denkliği ele alındı. ATİAD Başkanı Recep Keskin ile TD-IHK Berlin Temsilcisi Nihat Sorgeç'in de katıldığı toplantıda, Olaf Scholz, "göçmenlerin, geldikleri ülkelerden beraberlerinde getirdikleri kaynakları ve yetenekleri heba edebilecek bir durumda değiliz" diyerek Almanya'nın yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Federal Çalışma Bakanı Olaf Scholz, Almanay dışında alınan diplomaların Almanya'da eşit sayılmasında ısrarlı olduklarını söyledi. Göçmenlerin kendi ülkelerinde veya başka ülkelerde aldıkları diplomaların denkliğinin gerçekleşmesi için sürdürülen çalışmalar çerçevesinde dün Berlin'de bir toplantı düzenlendi. Federal Çalışma Bakanlığında yapılan toplantıya Federal bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın yanı sıra Federal Çalışma Ajansı ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilciler ile bazı bilim adamları da katıldı.

Avrupa Türk İşadamları Derneği (ATIAD) Başkanı Recep Keskin ile Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD- IHK) Berlin Temsilcisi Nihat Sorgeç'in de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Bakan Scholz, Almanya'nın kalifiye elemanı ihtiyacı olduğu halde diplomalarını yurtdışında alan 500 binden fazla göçmen kökenli insanın yıllardır meslekleriyle bağdaşmayan işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Bakan Scholz, bu durumun değişmesi için gereken yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinin kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

Bakan Scholz, tüm göçmenlerin Almanya dışında edindikleri diploma ve yeterlilik belgelerini Almanya'da tanıtabilmek adına, hukuki süreç başlatma hakkına sahip olmaları gerektiğini bildirdi. Scholz, diploma tanıma işleminin en fazla üç ay içinde olumlu ya da olumsuz bir karara bağlanmasını sağlayacak bir uygulamaya gidilmesi yönünde çağrıda bulundu. Olaf Scholz, "göçmenlerin, geldikleri ülkelerden beraberlerinde getirdikleri kaynakları ve yetenekleri heba edebilecek bir durumda değiliz" diyerek Almanya'nın yetişmiş elemanlara ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Federal Hükümetin Göç ve Uyum Sorumlusu Maria Böhmer ve Federal Ekonomi, Eğitim ve İçişleri Bakanlıkları, yaklaşık iki hafta önce aynı konuda, benzer bir taslağın tanıtımını yapmışlardı. Söz konusu taslak, Federal Hükümet tarafından gelecek yasama döneminde yapılması planlanan çalışmaları içeriyor. Almanya'da yabancı diplomaya sahip yaklaşık yarım Milyon insan yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!