Güncelleme Tarihi:
Türk ve Alman Çalışma Bakanlığı yetkilileri ülkedeki Türk gençlerinin meslek eğitimi, işsizlik gibi temel sorunlarını masaya yatırıp, çözüm önerileri hakkında karşılıklı fikir alış verişinde bulundular.
Alman Çalışma Bakanlığı ile başlatılan ortak proje çerçevesinde Türk gençlerinin meslek eğitimi, artan işsizlik ve yüksek kalifiye iş gücünün istihdam alanında değişim programları konularında görüşmeler yapmak üzere Berlin'e gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter ve beraberindeki heyet, dün Berlin'de temaslarını sürdürdüler. Enis Yeter ve beraberindeki heyet Federal Çalışma Bakanlığı'nda yapılan toplantıda ileriye dönük ortak çalışmaları da belirlediler.
Federal Çalışma Bakanlığı(BMAS) ve Federal çalışma Ajansı'nın (BA) ortaklaşa düzenlediği bilgilendirme toplantısına Federal hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, bakanlık müsteşarı Gerd Andres de katıldı. Toplantıda Federal Çalışma Ajansı Yönetim kurulu Üyesi Heinrich Alt da hazır bulundu.
Almanya'daki Türk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeleri'nin de katıldığı toplantıda gençlerin meslek eğitimi, Türk gençleri arasındaki işsizlik, istihdam, yüksek kalifiye iş gücünün istihdam alanındaki değişim programları, Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası'yla (TD-İHK) iş birliği, ajans çalışma grupları, Türk Büyükelçiliğiyle meslek eğitimi konusunda bölgesel inisiyatifler, Türkiye'de meslek eğitimi ve staj konularında karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.
ENDİŞELERİ İLETTİK
Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'le görüşen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter, Almanya'da kabul edilen yeni Göç Yasası'yla ilgili olarak Türkiye'nin kaygılarını dile getirdiğini belirterek, "Özellikle aile birleşimi kapsamında Almanya'ya gelmek isteyen Türk vatandaşlarından dana önce Almanca öğrenmeleri istenmesinin büyük endişelere neden oldu. Bu ailelerin birleşmesini engeller ve aile bölünmesine yol açar. Ayrıca 23 yaşından daha genç Türklerin Alman vatandaşlığına geçişleri sırasında geçim belgesi temin etmeleri zorunluluğu getirilmesini de büyük bir engeldir.
Meslek eğitimi konusunda özellikle Türk gençlerinin meslek eğitim yeri bulmakta çektikleri zorlukları Sayın Böhmer'e ilettim. Okullarda Türkçe ve Almanca çift dile sahip öğretmen, uzman ve sosyal danışmanların istihdamının çok büyük katkı sağlayacağını dile getirdim. Bu arada eyaletler bazında Türkçe öğretilmesi konusundaki teşviklerin azaldığını kendisine ilettim" dedi.
Kendisi de entegrasyon zirvelerinde önemli kararlan alındığını bu kararların uygulanmasının titizlikle yürütüldüğünü ve uygulamaların sonuçlarından bizleri de bilgilendireceklerini ifade ettiler. Ayrıca dile getirdiğimiz tüm konuları teker teker not alıp üzerinde tekrar duracaklarını söylediler' dedi.
Türk heyetine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter, başkanlık ederken bilgilendirme toplantısına Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü (YİH) Müdür yardımcısı Vekili Ahmet Nazif Garibağaoğlu, İŞKUR Genel Müdürü Nakık Ata, YİH Uzmanı Oğuz Tuncay katıldı. Almanya'dan da Berlin Büyükelçiliği Çalışma Müşavirliği Uzmanı Mustafa Erdem, Berlin Başkonsolosluğu'ndan sosyal uzman Gazel Cihangir, Essen'den sosyal uzman Fatih Bölükbaşı, Stuttgart Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Metin Erdoğan, Karlsruhe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Belgin Zağlı, Frankfurt Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Ali Kemal Savaş, Münih Çalışma ve sosyal Güvenlik Ataşesi Alaaddin Özmert, Düsseldorf Çalışma ve sosyal Güvenlik Ataşesi Sibel Nalbantoğlu, Hamburg Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi A. Tunç Nalbantoğlu, Köln Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Faruk Küçük, Hannover Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Süleyman Gültekin, Ankara Alman Büyükelçiliği'nden Sosyal Danışman Sevinç Geliç'