Yeşiller\'in çifte vatandaşlık ısrarı

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller\in çifte vatandaşlık ısrarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2006 00:00

Yeşiller Partisi\'nin önümüzdeki günlerde Federal Meclis\'e sunacağı yasa tasarısında birden fazla vatandaşlığın kabul edilmesi yer aldı. Tasarıda, doğuştan Alman vatandaşlığını kazananların 18-21 yaşları arasında tek vatandaşlıkta karar kılmaları koşulunun kaldırılması da yer verildi.

Haberin Devamı

Yeşiller Partisi Alman Vatandaşlık Yasası'nda değişiklik yapılarak Alman vatandaşlığına geçiş koşullarının kolaylaştırılmasını ve "üçüncü ülkeler" olarak nitelenen Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden gelen göçmenlere de çifte vatandaşlık hakkı verilmesini istedi.

Yeşiller Meclis Grubu tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde Federal Meclis'e sunulacak olan yasa tasarısında, geçerli yasaya göre ancak en az 8 yıldır Almanya'da ikamet eden ve yerleşim hakkına sahip olan yabancıların Alman vatandaşı olabilmelerine imkan kılındığına dikkat çekilirken, bu sürenin 6 yıla düşürülmesi talep edildi.

Birden fazla vatandaşlık

Tasarıda, birden fazla vatandaşlığın engellenmesi ilkesinin, mensubu olunan ülke vatandaşlığından çıkışta bürokratik sorunlara yol açtığı gibi, yabancıların kendi ülkeleriyle duygusal bağlarını koruma arzuları nedeniyle Alman vatandaşlığına geçişlerde önemli bir düşüş olduğuna da işaret edildi. Küreselleşen dünyada bu ilkede ısrar edilmesinde mantıklı bir gerekçe bulunmadığı belirtilirken, "Birden fazla vatandaşlık kabul edilmeli” denildi. Böyle bir uygulamanın bütünleşen Avrupa'ya daha fazla yakışacağı da vurgulandı.

Ya Alman, ya Türk

Yeşiller'in tasarısında anne veya babaları en az 8 yıldır Almanya'da ikamet edip de koşulları yerine getirdikleri için doğuştan Alman vatandaşı olanlar ile daha önce doğdukları halde sonradan Alman vatandaşlığını kazananların "opsiyon model" olarak nitelenen 18-21 yaşları arasında "tek vatandaşlık"ta karar kılmalarını içeren maddenin de değiştirilmesi talep edildi. "Böyle bir uygulama uyum politikasına zarar verici niteliktedir. Doğuştan bu toplumun bir parçası olan bu gençleri, tek vatandaşlıkta karar kılmaya zorlamak, onların bu ülkeye ait olmadıkları şüphesi yaratır" denildi.

Kolay vatandaşlık

Tasarıda, Alman vatandaşı olabilmek için Almanya'da ikamet süresinin 8 yıldan 6 yıla düşürülmesi yer alırken, birinci nesil yabancılara özellikle dil konusunda daha esnek davranılması da talep etti.
Bu konuyla ilgili olarak, "Almanya'da en az 15 yıldır yaşayan ve 54 yaşını doldurmuş yabancıların kendilerini günlük yaşamda ifade edebilecek düzeyde Almanca bilmeleri yeterli olmalı” denildi.

Ayrıca askerliklerini yapmadıkları için kendi ülkelerinin vatandaşlıktan çıkarmadıkları yabancılara dönük olarak şu değişiklikler de talep edildi:

1. Eğitiminin büyük bir bölümünü Almanya'da eğitim kurumlarında yapanlara,

2. 40 yaşın üzerinde olup da en az 10 yıldır Almanya'da yaşayanlara,

3. Vicdani nedenlerle silah kullanmayı ret edenlere Alman vatandaşlığı verilmeli.

SPD'yi göreceğiz

Yeşiller Meclis Grubu Eşbaşkanı Renate Künast, 1999 yılında kendileriyle birlikte o dönemde ortaklık ettikleri Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) hazırladığı, ancak Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) karşı çıkması nedeniyle gerçekleşmeyen yasa tasarısında da paralel taleplerin yer aldığına dikkat çekti. Künast, "SPD'nin ne kadar samimi olduğunu ve gerçek yüzünü göreceğiz" dedi.

Renate Künast ayrıca, parlamento yaz tatili öncesi Uyum Zirvesi yapan Başbakan Angela Merkel'in de uyum politikasında samimi olduğunu ortaya koyması için Alman Vatandaşlık Yasası'nda değişikliğe destek vermesi gerektiğini de söyledi.

SPD kabul ettirememişti

1998 yılındaki genel seçimlerde 14 yıllık Helmut Kohl iktidarına son verip hükümeti kuran Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller, vatandaşlık yasasını değiştirip çifte vatandaşlığa imkan tanımak istediler. Ancak yasa, SPD-Yeşiller'in oluşturduğu hükümetin istediği şekilde kabul görmedi. Esasında çifte vatandaşlık isteyen ve seçimlerden önce sık sık bunu dile getiren SPD ve Yeşiller, 7 Şubat 1999 tarihinde Hessen Eyaleti'nde yapılan seçimlerin kaybedilmesiyle yasayı istedikledi şekilde geçiremediler.

Muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hür Demokrat Parti (FDP), genel olarak çifte vatandaşlığa karşı çıkarak, Eyaletler Meclisi'nde yasanın bu şekliyle geçmesine izin vermeyeceklerini bildirdiler. Hessen'de 7 Şubat 1999'da yapılan seçimleri de "Çifte vatandaşlığa hayır" kampanyasıyla kazanan CDU, sonunda yasanın istenilen şekilde çıkmasını sağladı. Böylece, eskiden yeniden Türk vatandaşlığına geçip "gizli çifte vatandaş" olan Türkler engellenmiş oldu.

Ahmet Külahçı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!