Güncelleme Tarihi:
Berlin Senatosu’nun eski Yabancılar Danışmanı Barbara John, "Baden-Württemberg’in bu soru katalogunu geri çekmek zorunda kalacağını savundu.
Almanya’nın Baden-Württemberg Eyaleti’nde Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Müslümanlara uygulanacak 30 soruluk "vicdan testi"ne Yeşiller Partisi tepkiyi sürdürdü.
Yeşiller Meclis Grubu Eşbaşkanı Renate Künast, Baden-Württemberg’in tutumuna "Bu vicdana burnunu sokma, hafiye gibi insanların vicdanının bile peşine düşmek anlamına gelir" değerlendirmesinde bulundu. Renate Künast, partisinin bu yöndeki uygulamalara kararlı bir şekilde karşı çıkacağını da dile getirdi.
Baden-Württemberg Eyalet Parlamentosu Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Winfired Kretschmann da Eyalet İçişleri Bakanı Heribert Rech’in uygulanmasında ısrar ettiği "vatandaşlık testi"ne tepki gösterdi.
Kretschmann, böyle bir uygulamanın açık bir şekilde devletin kişilerin özeline karışmak, müdahale etmek anlamına geldiğini söyledi. Winfried Kretschmann, bu sorulara sadece Müslümanlardan yanıt vermelerini istenmesinin Alman Anayasası’ndaki eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığına da dikkat çekti.
Geri çekilir
Berlin Senatosu’nun 1983-2003 yılları arasında tam 20 yıl Yabancılar Danışmanlığı´nı yapan Barbara John da, Baden Württemberg’in tutumunu eleştirdi.
John, "Kendisine itaat etmeyen karısını döven kocaya ne yapabilirsiniz? Bu davranış herhangi bir yasanın ihlali anlamına gelmiyor" açıklamasında bulunurken, Baden-Württemberg Eyalet hükümetinin tepki gören bu sorular kataloğunu geri çekmek zorunda kalacağını savundu.
Barbara John, zorla evlilik, kız çocukların cinsellik derslerine, yüzme derslerine ve sınıf gezilerine gönderilmemesi gibi sorunların yaşandığına dikkat çekerken, bunların çözümü ile insanları dışlamadan ve kırmadan diyalog içinde çözüm yolları aranması gerektiğini de söyledi.
Planlı vicdan sorgulaması
Öte yandan Baden-Württemberg’in "vatandaşlık testi" uygulamasının yeni olmadığı da ortaya çıktı. Bu yöndeki çalışmaların 2000 yılından beri sürdürüldüğü belirtilirken, Soest kentindeki İslam Arşivi Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmada Müslümanların önemli bir bölümünün Kuran ile Anayasa’nın bağdaşmadığı görüşünde olduğunun saptanması üzerine bunun hızlandırıldığı kaydedildi.
2004 yılında yapılan bu araştırmada, Almanya’da yaşayan Müslümanların yüzde 21’nin Kuran ile Alman Anayasası’nın bağdaşmadığı görüşünde olduğu belirlendi.
Soest´teki İslam Arşivi Araştırma Enstitüsü Direktörü Salim Abdullah ise bu araştırma sonuçlarının yanlış yorumlandığına dikkat çekti. Salim Abdullah, Kuran ile Alman Anayasası’nın bağdaştığı görüşünü paylaşan Müslümanların oranı 1972 yılında yüzde 30 iken bu oranın 2004 yılında yüzde 67´ye yükseldiğine dikkat çekti.
Almanya´da 2002 yılından beri 400 bine yakın kişinin Alman vatandaşı olduğu ve sadece 84 kişinin vatandaşlığının iptali için işlem başlatıldığı açıklandı.
Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN