Güncelleme Tarihi:
Almanya’da hükümetin küçük ortağı Yeşiller’in gizli lideri konumundaki Federal Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’in ``Gücü değil, özgürlüğü tercih etmesi’’ Yeşiller’de tam bir şok etkisi yarattı.
Schröder de şaşırdı
Joschka Fischer’in Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetini kast ederek, ``Kırmızı-Yeşil koalisyonu çoğunluğu kaybetti.
O nedenle yeni kararlar alınması gerekiyor. Partinin meclis grubu toplantısında, muhalefet durumunda meclis grup başkanı olmak istemediğimi ve parti yönetimine de görev almayacağımı söyledim.
Milletvekili olarak kalacağım. Benim için yaşamımda 20 yıllık bir dönem son erdi. Yeni bir dönem başlıyor’’ şeklindeki açıklaması yalnız Yeşiller için değil, Başbakan Gerhard Schröder için de bir sürpriz oldu.
Adaylar ortaya çıktı
Bakan Fischer’in, ``Ben güç ile 20 yıl önce değiştirdiğim özgürlüğü yeniden almak istiyorum’’ diyerek milletvekili olarak ``arka sıralara’’ çekilmek istemesinin parti için de yeni bir ``başlangıç’’ olduğu belirtildi.
Yeşiller Eşbaşkanları Claudia Roth ile Rainhard Bütikofer, ``Joschka Fischer olmasaydı parti bugün şu andaki durumuna gelemezdi’’ değerlendirmesinde bulundular. Fischer’in görev almayacağını açıklaması üzerine parti içinde meclis grup başkanlığı için ciddi bir yarış başladı.
Yeşiller Meclis Grubu Başkanlığı için şu andaki eşbaşkanlar Krista Sager ve Katrin Göring-Eckardt’ın yanı sıra Federal Tarım Bakanı Renate Künast, Federal Çevre Bakanı Jürgen Trittin ile eski genel başkanlardan Fritz Kuhn aday olacaklarını ilan ettiler.
Militanlıktan devlet adamlığına
Bir dönemler ``militan’’ olduğunu ve sisteme karşı savaş açtığını gizlemeyen ve Federal Dışişleri Bakanlığı döneminde tam bir devlet adamı profili sergileyen Joschka Fischer, Macaristan’dan Almanya’ya göç eden Alman asıllı bir çiftin çocuğu olarak 1948 yılında Stuttgart yakınlarındaki Gerabronn beldesinde dünyaya geldi.
Çocukluğunda boş zamanlarında kasaplık yapan babasına yardım etti.
1965 yılında liseyi terk ederek bir fotoğrafçının aynında çırak olarak meslek eğitimine başladı. Ancak bu işi sevmedi ve kısa bir süre sonra terk etti.
Fischer, 1966 yılında İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’yi içeren uzun bir seyahate çıktı. Bu seyahati sırasında Kuveyt’e kara uzandı.
Öğrenci hareketleri
1967’de bir polisin kızı olan Edeltraud Fischer ile İngiltere’de evlenen Joschka Fischer eşiyle birlikte 1968 yılında Frankfurt’a yerleşti ve kenidsini öğrenci hareketlerinin içinde buldu.
Bu arada taksi şoförü olarak ve bir kitapçıda çalışarak geçimini sağlarken bir yandan da Frankfurt Üniversitesi’nde derslere girdi. Aynı zamanda Karl Marx ve Hegel’in kitaplarını da okuyup ``iyi bir solcu’’ olurken aynı dönemde Fransa’daki öğrenci hareketlerinin liderleri arasında yer alan ve ``Kızıl Dany’’ olarak nitelenen Daniel Cohn-Bendit ile arkadaş oldu.
Joschka Fischer, aynı yıllarda militan bir grup olan ``Devrimci Savaş’’ isimli örgüte katıldı. Bu grup üyeleriyle birlikte Vietnam Savaşı’na karşı düzenlenen gösterilere katıldı. Zaman zaman sokak çatışmalarına da girişti.
Stuttgart’ta Vietnam Savaşı’na karşı düzenlenen bir gösteride ``yasak bölgeye’’ girdiği için 3 gün hapiste yattı. 1971 yılında Rüsselsheim’daki Opel işletmelerinde düz işçi olarak çalışan Fischer, işçileri politize etmek istediği için 6 ay sonra işten kovuldu.
Özel hayatı
Joschka Fischer 1982 yılında Yeşiller Partisi’ne üye oldu. 1983 yılında da Federal Meclis’e milletvekili olarak girdi. 1984 yılında Edeltraud Fischer’den ayrılan Joschka 1984 yılında uzun süredir birlikte yaşadığı ve David isimli oğlu ile Lara isimli kızının annesi olan ikinci eşi Inge ile evlendi.
1985 yılında Hessen’de Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller’in kurduğu koalisyon hükümetinde Joschka Fischer Çevre Bakanı olarak görev aldı. 12 Aralık 1985 tarihinde jeans pantolon ve spor ayakkabısıyla yemin edip göreve başlaması o dönemde bir hayli tartışmalara yol açtı.
Fischer 1987 yılında Claudia Bohn ile üçüncü evliğini yaptı.
1991 yılında Hessen’de yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinde Yeşiller’in yüzde 8.8 oy alması üzerine Joschka Fischer, SPD ile oluşturulan koalisyonda Çevre Bakanlığı’nın yanı sıra Eyalet Başbakanı Yardımcılığını da üslendi.
Koşuya başladı
1996 yılında eşinden ayrılan Fischer, kendisinin ifadesiyle ayrılık acısını unutmak için kendisini koşuya verdi. Çeşitli yerlerde maratonlara bile katılan Fischer, Yeşiller’in çok büyük bir bölümü karşı çıktığı halde Bosna’ya Alman askeri gönderilmesinden yana olduğunu açıkladı.
26 Eylül 1998 tarihinde yapılan genel seçimlerden sonra SPD ile Yeişller’in iktidara gelmesi üzerine Joschka Fischer, Almanya’nın Dışişleri Bakanı oldu. Bir yıl sonra da gazeteci Nicola Leske ile evlendi. Ancak bu evlilik uzun süreli olmadı.
Fischer Dışişleri bakanlığı görevi sırasında Filistin ile İsrail arasında barışın sağlanması, Balkanlar’da insanların barış içinde yaşamaları, Afganistan’da demokratik seçimlerin yapılması ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği için yoğun çaba gösterdi.
Başbakan Gerhard Schröder’le birlikte Irak Savaşı’na Alman askerlerin katılmasını engelledi. ``Gücü değil, özgürlüğü tercih eden’’ Joschka Fischer yaklışık 2 yıldır İran kökenli Minu Baruti ve onun kız çocuğu ile birlikte yaşamaktadır.
Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN