Yeşil sahalarda ırkçılık cezaları

Güncelleme Tarihi:

Yeşil sahalarda ırkçılık cezaları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2012 16:06

Kamerunlu golcü M'Boma'nın transfer söylentileri üzerine Vicenza Başkanı, "Onun takımda oynama şansı yok. Çünkü zenci" demişti. Liverpool Kulübü ise bu yaklaşımın aksine, yabancı uyruklu futbolculara ırkçı söylemlerde bulunan taraftara "ömür boyu maç izlememe" cezası verileceğini açıklamıştı. Ülkemizde örneklerine pek rastlanmasa da benzer bir tablo, Fenerbahçe-Trabzon maçının önüne geçti.

Haberin Devamı

Liverpool'un Uruguaylı golcüsü Luis Suarez, 1-1 berabere kaldıkları Manchester United maçında rakibi Patrice Evra'ya ırkçı söylemleri nedeniyle 8 maç ve 40 bin sterlin ceza aldı. Liverpool, Evra'ya zenci manasına gelen “negrito” kelimesini kullandığı ortaya çıkan yıldız futbolcusunun arkasında dururken, karar için "sürpriz" yorumunu yaptı.

Premier Lig takımlarından Bolton'da forma giyen siyahi futbolcu Fabrice Muamba için sosyal paylaşım sitesi twitter’da ırkçı ifadeler kullanan Liam Stacey, 56 gün hapis cezasına çarptırıldı. Swansea Üniversitesi'nde öğrenim gören Stacey, twitter hesabından, "Kahkahalarla gülüyorum, Muamba öldü" diye yazmıştı.

Milan Baros, Lyon forması giydiği dönemde, Rennes forması giyen Kamerunlu M'Bia ile tartıştıktan sonra burnunu tutmuş ve "Çok kötü kokuyorsun" anlamına gelen bir hareket yapmıştı. Bu hareketin cezası 3 maç oldu. Ancak federasyon yetkilileri, Çek futbolcunun hareketinin "ırkçılık" kapsamında değerlendirilemeyeceğinde karar kıldı.

21 Mayıs 2009’da Belçika Birinci Ligi takımlarından Anderlecht'te forma giyen Jelle Van Damme, Standart Liege’in savunma oyuncusu Oguchi Onyewu’ya "pis maymun" dediği gerekçesiyle ırkçılıkla suçlandı. Soruşturma başlayan Belçika Futbol Federasyonu, Van Damme'a bir sezon ihraç cezası verdi.

2006 yılında Ajax'ın golcüsü Kenneth Perez, Twente ile oynanan maçta siyahi olan yan hakeme ırkçı söylemde bulunduğu için 5 maç ve 12 bin 500 euro para cezası aldı.

2008 yılında Fransa Birinci Ligi'nde oynanan Metz-Valenciennes maçında Faslı Abdeslam Ouaddou taciz edilince, ev sahibi Metz’in bir puanı silindi.

Macaristan'ın Honved takımı, Sturm Graz maçında taraftarının ırkçı sloganları ve pankartları nedeniyle UEFA'dan bir maç seyircisiz oynama ve 37 bin dolar ceza aldı.

İsrail Birinci Futbol Ligi'nde mücadele eden Beitar Jerusalem, "taraftarlarının ırkçı tezahürat yaptığı" gerekçesiyle "iki puan silme" cezasıyla karşı karşıya kaldı.

2008 yılında Atletico Madrid, "taraftarlarının, Şampiyonlar Ligi'ndeki Olympique Marsilya maçında ırkçı gösteriler yaptığı" iddiası üzerine UEFA'dan bir maçı seyircisiz oynama cezası aldı.

Bulgaristan Futbol Federasyonu, milli takım taraftarlarının İngiltere ile yapılan 2012 Avrupa Şampiyonası eleme maçındaki ırkçı sloganları nedeniyle, UEFA tarafından 40 bin euro para cezasına çarptırıldı.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Karadağ takımlarından FK Zeta'ya taraftarlarının ırkçı tezahüratta bulunmaları nedeniyle 20 bin İsviçre frangı para cezası verdi.

Rusya Futbol Federasyonu, Zenit Kulübü'ne, bir taraftarının Anzhi Makhachkala takımında forma giyen Brezilyalı Roberto Carlos'a ırkçı bulunması nedeniyle 10 bin dolar ceza verdi. Zenit Kulübü, Anzhi Makhachkala futbolcusu Roberto Carlos'a soyulmuş muz gösteren taraftarın, Petrovsky Stadı'na girişi ömür boyu yasakladı.

2007 yılında FC Brüksel forması giyen Kongolu oyuncu Zola Matumona, takımıyla olan sözleşmesini feshedince, kulüp başkanı tarafından ırkçı söylemlere maruz kaldı. FC Brüksel'in sponsorluğunu yapan Güney Koreli otomobil üreticisi şirket, sponsorluk desteğini çektiğini açıkladı.

2010 yılında İtalya Futbol Federasyonu, Inter maçında Roma taraftarlarının ırkçı tezahüratlar yaptığı gerekçesiyle kulübü 25 bin euro para cezasına çarptırdı.

UEFA Tahkim Kurulu, 25 Kasım 2004 tarihinde yapılan Lazio-Partizan maçında, taraftarların Partizan'ın siyahi oyuncusu Boya aleyhinde sürekli "Hu Hu Hu Hu" şeklinde yaptıkları ırkçılık içeren tezahüratları üzerine İtalyan takımına 1 maç seyircisiz oynama ve 60 bin İsviçre frangı para cezası verdi.

Real Madrid ile Bayer Leverkusen arasında 23 Kasım 2004 tarihinde oynanan karşılaşmada, İspanyol seyircilerin Bayer Leverkusen'de forma giyen iki siyahi oyuncu aleyhinde maç boyunca ırkçılık içeren tezahüratlar yapması nedeniyle Madrid ekibi, 15 bin İsviçre frangı ceza aldı.

Juventus kulübü, Milan ile İtalya Kupası'nda oynadığı karşılaşmada siyah-beyazlı ekip taraftarlarının ırkçı tezahürat yapmaları nedeni ile federasyondan 20 bin euro para cezası aldı.

Liverpool Kulübü, yabancı uyruklu futbolculara ırkçı söylemlerde bulunan taraftarlarına "ömür boyu maç izlememe" cezası verileceğini açıkladı. Bu açıklama, Liverpool fanatiği 20 yaşında bir taraftarın, Oldham Athletic ile yapılan kupa maçında rakip takım oyuncusu Tom Adeyemi’ye ırkçı söylemlerde bulunduğu iddiası üzerine polis tarafından gözaltına alınmasının ardından yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!