Yeşil patlama

Güncelleme Tarihi:

Yeşil patlama
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2011 00:00

JAPONYA'DAKİ deprem ve tsunami felaketi sonrası Fukuşima'daki nükleer santralde meydana gelen radyasyon sızıntısı kendisini Almanya'da da hissettirdi.

Haberin Devamı

Hem de çok belirgin bir biçimde...

Almanya'da nükleer santrallere, çifte başlıklı roketlerin konuşlandırılmasına , nükleer atıkların depolanmasına 1980'li yılların başından beri kararlı bir biçimde karşı çıkan Yeşiller, nükleer sızıntıyla adeta “nükleer patlama” yaptı.

Bir dönemler “kaçık” (Spinner), “hayalperest”, “ütopist” olarak nitelenen Yeşiller'e Almanlar neredeyse “kurtarıcı” gözüyle bakmaya başladı.

Evet, Almanların “Grün ist die Hoffnung” (Yeşil umuttur) söylemi günümüzün politikasına da yansımaya başladı.

Nitekim eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Saksonya Anhalt'ta geçen hafta sonu yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinde Yeşiller 13 yıl sonra yeniden yüzde 5 barajını aşmaya başardı.

1998 yılındaki seçimlerde yüzde 3.2, 2002'de yüzde 2.2, 2006'da yüzde 3.6 oranında oy alan Yeşiller, geçen hafta pazar günü yapılan seçimlerde yüzde 7.1 oranında oy topladı.

Yani bir dönem öncesine nazaran Yeşiller oy oranını neredeyse yüzde 100 artırdı.

Bu artışta hiç şüphesiz Yeşiller'in yıllardır sürdürdüğü kararlı politikası ve “Japonya'daki nükleer tehlike ve tehdit” önemli bir rol oynadı.

Yani “bir musibet bin nasihatten iyidir” özdeyişinin doğruluğu, “Japonya felaketi”nin Yeşiller'e olumlu yansımasıyla açık bir biçimde ortaya çıktı.

Almanya'da nükleer santarlelrin ve nükleer enerjinin geleceği ülkenin gündemine yerleşirken, gözler bu hafta sonu Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz'da yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerine çevrildi.

Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamaları, Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) “en sağlam kalesi” olarak bilinen Baden Württemberg'de iktidar koltuğunu kaybedeceğini göstermektedir.

Hem de 1953 yılından beri aralıksız olarak sağlam bir şekilde üzerinde oturduğu iktidar koltuğunu.

Baden Württemberg'de CDU'nun yüzde 38, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) yüzde 22.5, Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yüzde 5.5, Sol Prati'nin de yüzde 4.5 oranında oy alması beklenmekte.

Yeşiller'in ise yüzde 25.

Yani 13 Ocak 1980 tarihinde kurulan Yeşiller Partisi, ve Almanların “enfants terribles” (çılgın çocukları) “halk partisi” olma yolunda adım adım ilerlemektedir.

Hem de koşarak...

Kamuoyu yoklamalarına göre Yeşiller, Baden Württemberg'de 27 Mart'ta yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerinde bir tarih yazacaktır.

Seçimlerden “ikinci büyük parti” olarak çıkması beklenen Yeşiller Almanya genelinde ilk kez Baden Württemberg'de Eyalet Başbakanı çıkaracaktır.

30 yılından beri nükleer santrallere karşı mücadele veren Yeşiller'in lider adayı Winfried Kretschmann da böylece Almanya'nın politik tarihinde yerini alacaktır.

Tüm veriler, Yeşiller'in aynı gün Rheinland-Pfalz'da yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerinde de oy oranını artıracağını göstermektedir.

Rheinland-Pfalz'da SPD'nin yüzde 38, CDU'nun yüzde 35, Yeşiller'in yüzde 13, FDP'nin yüzde 5 ve Sol Parti'nin de yüzde 4 oranıda oy alması beklenmektedir.

Yani Yeşiller'in Mainz'da da iktidara ortaklığına kesin gözüyle bakılmaktadır.

Evet, kuruluşandan 31 yıl sonra Almanya'da bir “Yeşil patlama” yaşanmaktadır...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!