Güncelleme Tarihi:
Thyssen Demir Çelik Firması’nın çevresini yeşillendirmek maksadıyla ağırlıklı olarak Bruckhausen semti başta olmak üzere Beeck ve Marlxoh’da yıkılan binalar ve boşaltılan evlerden ötürü yapılan çalışmaların şeffaf olmadığını iddia eden semt sakinleri aralarında imza kampanyası başlattılar.
70 milyon Euro’ya mal olacak projenin 2016 yılında bitmesi planlanırken, projeyi yürüten ve kısa adı EG-DU olan Duisburg’u Kalkındırma Dairesi eleştirilerin hedefi oldu. Yaklaşık 250 imzanın toplandığını belirten Bruckhausen’da kısa bir zaman önce kurulan Şeffaflik İnisiyatifi, projenin hedefinden uzaklaştığını iddia etti. İnisiyatif sözcüleri Mehmet Yıldırım, Turhan Şenel ve Mehmet Kara, iddialarını şu şekilde dile getirdiler:
Paralar nereye harcandı?
Mehmet Yıldırım: “Bruckhausen semtinin yüzde 90’ı göçmen kökenlidir. Yıkım başladıktan sonra mağdurların sayısı arttı. Kimileri yıllarca yaşadıkları semti terk etmek zorunda kaldılar. Kimileri yıkımdan ötürü büyük sıkıntılar yaşadılar ve halen yaşıyorlar. Öyle ki Yeşil Hat Projesi öncesinde bu semti m güzelleştirmek ve geliştirmek için EG-DU yürüttüğü proje kapsamında 27 Milyon Euro para aldı. Bu paralarla neler yaptılar kimse bilmiyor. Şeffaf olmadıkları için hesap veremiyorlar. Düşününki bu semti geliştirmek ve yaşanılır hale getirmek için yaptıklarını Yeşil Hat Projesi ile yıktılar. Bu ne yaman çelişkidir. Bunun hesabını versinler. 2002 yılında yaklaşık 2 kişinin barındığı bir öğrenci yurdu var. EG-DU Thyssen Demir Çelik’in binalarını aldı, restore edip sattı. Fonlardan sağladığı gelirler nereye gitti? Şimdi ise yıkılması gereken binalar yıkılmıyor. Madem burada çevre kirliliği var, o zaman neden firmaya çok yakın olan anaokulunu yıkmıyorlar? Bu proje kesinlikle hedefine ulaşmadı. EGDU’nun idaresinde hiç ulaşmayacaktır.”
Can güvenliğimiz yok
Turhan Şenel: “EG-DU 1990-2005 yılı arasında semti kalkındırma adı altında yaptıkları, onardıkları binaları yıkıyorlar. Üstelik aynı yönetimle. Daha da kötüsü yıkılan binaların gaz hattı kapatılmıyor. Hırsızlar yıkılan binalarda boruları çalıyorlar. Böylelikle gaz sızıntısı oluyor. Geçtiğimiz günlerde çok büyük bir tehlike atlattık. Gaz sızıntısından ötürü patlamaya müsait binanın çevresindekiler boşaltıldı. Biz hemen bitişiğinde ikamet ediyoruz. Bu büyük bir sorumsuzluk. İşlerini düzgün yapmıyor. Birilerinin ölmesi mi gerekiyor. Doğru yaptıkları bir iş yok. Hemen yakınımızda 1998 yılında yapılan yeni bir bina açık artırımla satıldı. Alman basınına da konu oldu. Çünkü 470 bin Euro zarar yapıldı. Bunun hesabını veremiyorlar.”
Hedef göçü önlemek
Mehmet Kara: “1979 yılından beri bu semtte yaşıyorum. Yeşil Hat Projesi’nin asıl hedeflerinden biri buradaki semt sakinlerini bu semtte tutmak. Yani göçü önlemek. Üç katlı bir binaya talip oldum. Bu semtte kalmak istediğimi izah ettim. Benden 210 bin Euro istediler. Anlaşamadığımız için başka bir semte taşındım. Binayı başka birine 169 bin Euro’ya satıyorlar. Çevre temizliği deniyor ama çocukların oyun parkının bitişiğinde baz istasyonu var. Anlamış değiliz. Öte taraftan EG-DU yaptığı basın bildirisinde şeffaf olduklarını ve Alman basınında yer alan haberlerin ve iddiaların asılsız olduğunu, semt bürolarında vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini duyurdular.”