Güncelleme Tarihi:
Berlin Eyalet Meclisi son oturumunda Yeşiller Milletvekili Canan Bayram'ın hazırlayıp meclise sunduğu göçmenlere yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkındaki önerge ele alındı. Bayram, Berlin Eyalet Anayasası'nda yapılacak değişiklikle Avrupa Birliği (AB) üye ülke vatandaşı olmayanların da yerel seçimlere katılmasının önünün açılabileceğini savundu.
Bayram, “Yerel seçim hakkının verilmesi politik olarak toplumu birleştirir. Şimdiye kadar olmaması demokrasinin eksik kullanımıdır. Hukuksal olarak da halk arasında eşitsizlik yaratıyor” dedi.
1990 yılında Federal Anayasa Mahkemesi'nin verdiği göçmenlere yerel seçim hakkı anayasaya aykırıdır kararının günümüzde geçersiz olduğunu savunan Bayram, buna gerekçe olarak 1992 yılında imzalanan ve 1993 yılında yürürlüğe giren Maastricht Sözleşmesini gösterdi.
Bayram, Mastrich Sözleşmesi ile AB üyesi ülke vatandaşlarına seçme ve seçilme hakkı kazandığını ve böylece sadece Alman halkının değil başka ülke halklarının da seçimlere katıldığını hatırlattı. SPD ve Sol Parti, prensip olarak yerel seçim hakkının tanınmasından yana olduklarını fakat Anayasa değişmediği sürece bu hakkın hukuki olarak verilemeyeceğini savundu.
CDU ve FDP ise yerel seçim hakkının göçmenlere verilmesine karşı çıktı ve göçmenlerin Alman vatandaşlığına geçmesini istedi. Mecliste yapılan tartışmalardan sonra önerge hukuk ve içişleri komisyonuna gönderildi. Yerel seçim hakkı her iki komisyonda detaylı olarak ele alınacak.