Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın en küçük eyaleti Bremen, Alman veya AB vatandaşı olmayan göçmenlere yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı vermek için çok ciddi adım attı.
İki yıldır Jens Böhrnsen (SPD) Senato ve Belediye Başkanlığındaki, Sosyal Demokrat (SPD) - Yeşiller koalisyon hükümetiyle yönetilen eyalette, iki yıldır Alman veya AB vatandaşı olmayanlara da seçim hakkı vermek için yollar aranıyor.
Bunun için kurulan “Oy Hakkı Komisyonu” sayısız uzman ve bilirkişiyle görüşüp “olur” aldıktan sonra yasa taslağı hazırladı.
Aralarında SPD eyalet milletvekili ve partisinin içişleri politikası sözcüsü Şükrü Şenkal'ın da bulunduğu 9 kişilik parlamento komisyonu, en yakın zamanda yasa değişikliğiyle göçmenlere yerel seçimlerde oy hakkını vermek istiyor. Eyalette Alman vatandaşlığına sahip olmayan 80 bin göçmen yaşıyor. Komisyonun hazırladığı tasarı önce parlamentoda oylamaya sunulacak. Ardından Eyalet Anayasa Mahkemesi, oradan da Federal Anayasa Mahkemesi'ne gidecek.
YENİ ALMANYA GERÇEKLERİ
Yasa taslağında büyük emeği olan komisyonun üyesi Şükrü Şenkal (SPD), 1990'da Hamburg, Schleswig-Holstein ve Bremen'in eyalet parlamentolarından geçen yerel oy hakkı yasalarının CDU'nun başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'nden geri dönmesini dikkate aldıklarını söyledi.
Şenkal, bunun için çok titiz hazırlanan yasa tasarısının giriş metninde, Almanya'nın 1990'dan bu yana değiştiğini ve göçmenlerin toplumun bir parçası olarak paylaşım hakları bulunduğuna dikkat çekildiğini belirtti. Komisyonun hazırladığı raporunda ve yasa taslağında, 1990'da yapılan yerel seçim hakkı girişiminin anayasadaki “halk, sadece Alman olandır” yorumuna takıldığını işaret eden Şenkal, o dönemdeki 'halk, vatandaş' yorumunun bugün artık uygulanamayacağını belirtti.
6 AY SÜREBİLİR
Şenkal "Toplum değişti. Anlayış değişti, hatta bir çok yasa değişti. Halk, vatandaş kavramı değişti. Örneğin Alman olmamalarına rağmen AB vatandaşlarının 1992'den beri yerel seçim hakkı var. Almanya bir göç ülkesi ve göçmenler toplumun bir parçası. Uyum sağlamaları için eşit paylaşım hakları verilmeli. Polonya ve İskoçya gibi bazı AB üyesi ülkelerde AB vatandaşı olmayanların da yerel seçimlerde oy hakkı var. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu'nun da bu gerçekleri gözönünde bulunduran ve üye ülkeleri göçmenlere yerel oy hakkı vermeye çağıran kararları var. Günümüzün gerçekleri 1990'dan çok farklı. Yasanın Anayasa Mahkemesi'ne takılmayacağı inancına sahibiz. Bunu yasa taslağını hazırlarken görüşlerini aldığımız çok sayıda anayasa hukukçusu da tasdikledi. Anayasa Mahkemesi'nin artık 'halk' kavramını çağa ve toplumsal gerçeklere uygun şekilde yorumlayacağına inanıyoruz” dedi.
Şenkal, Anayasa Mahkemesi'nin yasa taslağı hakkında kararının altı ay kadar süre alabileceğini de sözlerine ekledi.
Göçmenlerin yüzde 10'u Alman vatandaşı değil
Hazırlanan yasa tasarısında Alman vatandaşlığı olmayan göçmenler için yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı, AB vatandaşları için de eyalet seçimleri için seçme ve seçilme hakkı öngörülüyor.
Bremen ve Bremerhaven kentlerinden oluşan toplam 620 bin nüfuslu Bremen eyaletinde göçmen kökenli oranı yüzde 28. Bunlardan yarısı kadarı Alman vatandaşlığı sahibi, yüzde 4'ü AB vatandaşı. Yüzde 10 ise yabancı ülke vatandaşı. Göçmenlerin yüzde 10'u Alman vatandaşı değil.