Yenisi kim olacak

Güncelleme Tarihi:

Yenisi kim olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2010 11:11

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in sürpriz istifası üzerine ülkede cumhurbaşkanı adayı arayışı başladı. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble başta olmak üzere geçen hafta siyasetten çekileceğini açıklayan Hessen Başbakanı Roland Koch'un ismi de adaylar arasında geçmeye başladı.


ALMANYA
Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in makamına saygı eksikliğini gerekçe göstererek önceki gün beklenmedik bir biçimde istifa etmesi üzerine Almanya'da yeni cumhurbaşkanı arayışı başladı.
Almanya'da geçerli yasalara göre cumhurbaşkanlığı makamının uzun süre boş kalmasını engellemek amacıyla en geç 30 gün içinde yeni cumhurbaşkanının seçilmesinin öngörülmesi, aday arayışını hızlandırdı. Federal Meclis'te grupları bulunan kitle partilerinin temsilcileri hazırlıksız yakalandıklarını itiraf ederken, cumhurbaşkanlığına aday olarak daha şimdiden bazı isimler de telaffuz edilmeye başlandı.

Politikacı olmasın
Her ne kadar parti liderleri bu konuda acele edilmemesi gerektiğini belirtseler de yıllar önce uğradığı saldırıdan sonra tekerlekli sandalyeye mahkum olan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin yanı sıra aynı partiden Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, aktif politikadan ayrılacağını geçen haftaki istifasıyla ilan eden Hessen Eyalet Başbakanı Roland Koch, Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Christian Wulff ve Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Başbakanı Jürgen Rüttgers'in isimleri cumhurbaşkanı adaylığı için telaffuz edilmeye başlandı. Aynı zamanda “kardeş parti” Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) eski liderlerinden Edmund Stoiber veya Theo Waigel'in de aday olabilecekleri belirtildi.

Politik olmasın
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bremen eski Eyalet Başbakanı Henning Scherf ile alkollü vaziyette otomobil kullandığı için kısa bir süre önce istifa etmek zorunda kalan Protestan Kilisesi Konseyi Başkanı Margot Kaessmann'ın aday olmaları da önerildi.
Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, yeni cumhurbaşkanın politik partilerle ilişkisi olmayan birisinin olmasını arzu ettiklerini söyledi.

Çoğunluk koalisyonun
Almanya'da cumhurbaşkanı seçecek olan 622 üyeli Federal Meclis milletvekili ile 16 Eyaletin göndereceği aynı sayıdaki temsilcilerin oluşturacağı “Federal Birleşim”de çoğunluğun koallisyon hükümetini oluşturan CDU/CSU ile Hür Demokrat Parti (FDP) elinde bulunduruyor.
622 sandalyeli Federal Meclis'te 239'u CDU/CSU'nun, 93'ü de FDP'nin olmak üzere hükümet kanadının toplam 332 milletvekili bulunuyor. Şu andaki aritmetiğe göre eyaletlerden gönderilecek temsilciler arasında CDU/CSU'nun 262 ve FDP'nin de 53 temsilcisi yer alıyor. Bu rakamlar ışığında koalisyon hükümetini oluşturan CDU/CSU ile FDP'nin ortaklaşa önereceği bir adayın Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İstifanın yankıları
Bild:
Horst gitti. Cumhurbaşkanı istifa etti. Gözlerinde yaş Bellevue Sarayı'ndan ayrıldı. Makamına saygı eksikliği hissettiğini söyledi. Merkel şoke oldu. Yeni Cumhurbaşkanı kim olacak?

B.Z.: Horst neden? Merkel istifa kararını Köhler'in açıklamasından az önce öğrendi. Köhler'i kararından vazgeçirmeye çalıştı. Köhler bu adımını Alman oskerelirng örev almasına ilişkin eleştirilere dayandırdı. Kiliseler ve politikacılar şokta. Yeni adaylar arasında Stoiber ve Kaessmann'ın adı geçiyor.

Berliner Morgenpost: Köhler'in istifası-Merkel'in krizi. Cumhurbaşkanı'nnı sürpriz istifası CDU/CSU ve FDP koalisyonunu zora soktu.

Der Tagesspiegel: Cumhurbaşkanı istifa etti. Köhler, istifa gerekçesini Afganistan'la ilgili demecine eleştirilere dayandırdı. Başbakan Merkel, Köhler'in istifa kararından çok üzüntü duyduğunu söyledi.

Berliner Zeitung: Köhler, Merkel'i yarı yolda bıraktı. Alman askerlerin görev almasıyla ilgili tartışmalı açıklamaları yüzünden Cumhurbaşkanı istifa etti. Başbakan şokta. CDU/CSU ve FDP'den oluşan 'siya-sarı koalisyon'da kriz. Cumhurbaşkanı seçimi haziran ayı sonunda.

İyi bir cumhurbaşkanıydı
Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in istifası Almanya'daki Türk kökenli politikacılar arasında da büyük şaşkınlık yarattı. Farklı siyasi partilere mensup Türk kökenli milletvekilleri Horst Köhler'in 6 yıllık cumhurbaşkanlığı görevinde başarılı olduğu görüşünde birleşti. Milletvekillerini Köhler ile ilgili görüşleri şöyle:

Büyük kayıp
Emine Demirbüken-Wegner: (CDU Yönetim Kurulu üyesi ve milletvekili): Almanya için büyük bir kayıp. İyi bir Cumhurbaşkanıydı. Evrensel düşünen, halkla iç içe olmayı başaran bir cumhurbaşkanı oldu. Yediden yetmişe, işçiden işverene, dar gelirliden yüksek gelirliye kadar farklı kesimlere hep eşit uzaklıkta kaldı. Halkı kucaklayan bir cumhurbaşkanı oldu.

Yalnız bıraktılar
Özcan Mutlu (Yeşiller milletvekili): Hükümet tarafından yalnız bırakıldı. Köhler iyi bir cumhurbaşkanı olmak için çaba harcadı. Fakat bir çok alanda uzman olmasına rağmen kendisinden hükümet yeteri kadar yararlanmadı. Söyledikleri hep boşta kaldı. Köhler'in seçilmesi Merkel hükümetinin başlangıcıydı. İstifası da hükümetin sonunu getirmesini umut ediyorum.

İstifası şaşırttı
Ülker Radziwill (SPD Milletvekili): İstifası şaşırttı. Demokrasilerde tartışma ve eleştiriler olabilir. İstifasını gerektirecek düzeyde bir eleştiri yapılmadı. İyi bir cumhurbaşkanıydı. Hükümete karşı sert eleştiriler de yapıyordu. Dünyadaki fakirliğe ve gelir dağılımındaki dengesizliğe karşı her zaman tavır almasını bildi.

Gerçekçi konuştu
Kadriye Karcı: (Sol Parti milletvekili): Köhler'in Afganistan'a asker göndermesi ile ilgili gerçekçi konuştu. İnsan hakları ve demokrasinin ötesinde askerlerin orada olmasının gerçek sebebini açıkladı. Bu da bazı çıkar çevrelerini rahatsız etti. Onurlu davrandı ve akıllı olanı yaptı. Diğer cumhurbaşkanları ile kıyaslandığında halka daha yakın duruyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!