Yeniden tanışma zamanı geldi

Güncelleme Tarihi:

Yeniden tanışma zamanı geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2008 18:40

Frankfurt Ticaret ve Sanayi Odası'nda açılan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası koleksiyonu resim sergisinde konuşan Oda Başkanı Tonnellier, "Türkiye'nin büyüme hızını Almanya hayal bile edemez" dedi.

Haberin Devamı

Frankfurt Ticaret ve Sanayi Odası'nda (İHK) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası koleksiyonundan oluşan resim sergisi açıldı. Açılışta Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve Merkez Bankası Başkanı Dursun Yılmaz hazır bulundu. İHK Başkanı Tonnellier, "Türkiye'nin büyüme hızını Almanya hayal bile edemez" diye övgü yağdırdı.
Bakan Günay, "Fuar etkinlikleri nedeniyle toplumlarımız yeniden tanışma fırsatı buldu. Yeniden tanışma zamanı geldi" dedi. Bakan Günay İHK binasında 4 Kasım tarihine kadar gezilebilecek olan Merkez Bankası koleksiyonundan oluşan resim sergisinin Almanya'da açılmasının önemini vurguladı. Bakan Günay, "Kültürel ve sanatsal zenginliklerimizi gerektiği gibi tanıtma konusunda eksikliklerimiz oldu. Ancak Kitap Fuarı'na onur konuğu olmamız nedeniyle Türkiye'yi bütün renkleriyle dünyaya tanıtma fırsatını yakaladık. Toplumlarımızın yeniden tanışma fırsatı doğdu. Yeniden tanışmanın zamanı geldi. Almanya ile köklü bir dostluğumuz var. Birlikte yıkımları yaşadık.
Şimdide birlikte kalkınmayı yaşıyoruz. Emek gücü olarak Almanya'ya gelen Türklerin çocukları bu toplumda sanat ve kültür alanında önemli yerlere geldiler. Fatih Akın'ı ve Feridun Zaimoğlu'nu burada selamlıyorum. Almanya'da üç milyon Türk kökenli yaşıyor. Ancak Türkiye'de Almanların ikinci vatanı olmaya başladı. Yakında Türkiye'de belediye meclislerinde yada bir belediyenin başkanı olarak Almanları görebiliriz" dedi.
Haya bile edemeyiz

Serginin açıldığı Frankfurt İHK Başkanı Hans Joachim Tonnellier, Türk sanat eserlerini sergilemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tonnellier Türk ekonomisinin geçtiğimiz beş yıl içinde istikrarlı bir şekilde yüzde 7 büyüdüğüne işaret ederek, "Biz bunun burada hayal bile edemiyoruz" diye övdü. Türk Alman ticari ilişkilerinin git gide büyüyerek arttığına işaret eden Tonnellier, "Sanat ve Kültür toplumları yakınlaştırır. Üçüncü bir unsur ise ticaret ve ekonomidir. Türk Alman ticaret ve ekonomisi geçmişten bu yana git gide büyüyerek, gelişiyor. Bu alanda da önemli yakınlaşmalar artarak devam ediyor. Türkiye Almanya'nın önemli bir ticari partneridir. Almanya'da bulunan 75 bin Türk işletmesi 330 bin kişiye istihdam hazırlayarak Alman ekonomisine de önemli katkıda bulunuyorlar."
Yunus Emre enstitüleri 2009'da

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TÜrk dili ve kültürünü tanıtmayı hedefleyen Yunus Emre Kültür Merkezleri'nin 2009 yılından itibaren faaliyete geçmeye başlayacağı müjdesini verdi. Frankfurt Kitap Fuarı'na katılan Bakan Günay, "Çok sayıda Türk vatandaşının yaşadığı Almanya'da Türk kültür enstitülerini oluşmaması büyük ibr eksiklikti. Bu eksikliği 2009'da tamamlamak istiyoruz" dedi.
Bakan Ertuğrul Günay, Yunus Emre Kültür Merkezi'nin ilk olarak gelecek yıl Ankara'da açılacağını da ifade etti. Bakan Günay, "Yurt dışında ise ilk olarak tabiki Almanya'yı hedefliyoruz. Çünkü yurt dışında en çok Türk vatandaşının yaşadığı yer Almanya" diye konuştu
Goethe Enstitüsü gibi olacak
TÜrkiye'deki Goethe Enstitüsü'nün çalışmalarını hatırlatan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Yunus Emre Kültür Merkezleri'nin de benzer ibr çalışma yürütüceğini kaydetti. Bakan Günay, "Bunlar ilk önce araştırma enstitüsü gibi başlayacak. Ama ardından dil eğitimi, kültürel çalışmalar ve sanatsal çalışmalara yer verilecek. Türk kültürünü öğrenmek isteyen herkese hizmet edecek. Ama sadece dil ve bir kaç sanat etkinğli olarak düşünmemek lazım. İçinde folklorik ögelerin, hatta yemek kültürünün bile tanıtıldığı mekanlar olarak görmek gerekir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!