Güncelleme Tarihi:
Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı ve Din Hizmetleri Müşaviri Doç. Dr. Ahmet Onay, Danimarka Adalet Bakanlığı’nın 19 Mart ve 30 Mart 2012 tarihlerinde gönderdiği yazılarla yabancılar kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı hakkında Danimarka Türk Diyanet Vakfı’nın görüşlerini aldığını belirterek, bu konuda teknik düzeyde detaylı bir çalışma yapılarak bakanlığa bildirildiğini söyledi.
Ahmet Onay, “Bize gönderilen birinci tasarıda 11. Maddede yer alan sürekli oturum ile ilgili bir düzenleme bulunmaması dikkate alınarak, Türk vatandaşlarının Ankara Anlaşmasından kaynaklanan haklarının yapılacak çalışmalarda dikkate alınması önerilmiştir.Yapılan bu öneriye kısa zamanda olumlu yanıt gelerek tasarı genişletilmiş ve şimdi de 11. Madde ile ilgili görüşümüz sorulmakta ve cevabı da 16 Nisan 2012 tarihine kadar istenmektedir. Bu durum karşısında, konuyla ilgili yine hukuki olarak teknik düzeyde kapsamlı bir istişare çalışması yapılarak cevap hazırlanmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Bu itibarla, Ankara Anlaşması'ndan kaynaklanan hakları bakımından bütün Türk vatandaşlarını ilgilendiren bu konu ile ilgili olarak hukuki anlamda konuya katkı sağlayabilecek her türlü görüş ve öneriyi ele almak üzere 12 Nisan 2012 Perşembe günü Vakıf hizmet binamızda “Paul Bergsøesvej 14, 2600 Glostrup” bir çalışma toplantısı yapılacaktır. Bizzat toplantıya katılarak veya e-mail yoluyla hukuki anlamda ve teknik düzeyde katkı yapabilecek olanların 12 Nisan’da yapılacak bu çalışmaya katılmalarını bekliyoruz” dedi.
Ahmet Onay, çeşitli kişi ve kuruluşlara gönderilen email’de yer alan kanun tasarılarından 19 Mart 2012 de gönderilmiş olanının sayfa 9-48 (sürekli oturumla ilgili bölüm) ve 30 Mart 2012 de gönderilmiş olanının sayfa 10-29 (yeni kurulacak yabancılar birimi ve belediye/bölge seçimlerinde seçme ve seçilme hakları ile ilgili bölüm) daha yakından incelemesi gerektiğini ve buna göre çalışmaya yazılı bir hazırlıkla gelinmesi, hem pratiklik hem de zaman darlığı nedeniyle daha verimli bir çalışma olması bakımından çok yararlı olabileceğini söyledi. Ahmet Onay, yapılacak katkının Ankara anlaşmasının doğurduğu haklardan yola çıkarak gerçekleştirilecek yeni düzenlemede Türk vatandaşlarının kazanılmış haklarının teyit ve tescili bakımından önemli ve değerli olacağını söyledi.