Güncelleme Tarihi:
Christoph Blocher
74 yaşındaki Judith Blocher yasaya karşı “Blick” gazetesine açık bir mektup yazdı. Judit Blocher kardeşi tarafından hazırlanan yasanın yabancı karşıtı olduğunu, Avrupa’da İsviçre’nin imajını zedeleyeceğini ve yasanın kabul edilmesi durumunda İsviçre’nin Avrupa’nın en sert iltica yasasına sahip olacağını eleştirdi. Judith Blocher “medeni cesaret gösterelim ve yasaya hayır oyu verelim” çağrısında bulundu.
Öcü tarzında
Abla Blocher kardeşi Adalet ve İçişleri Bakanı Blocher’in hazırladığı yasanın ifade tarzının da çirkin bir şeyle mücadele taslağı niteliğinde olduğunu eleştirdi. İsviçre’de ilticacıların durumunun zaten içler acısı olduğunu vurgulayan Judith Blocher, ilticacılar yurdunda farelerin cirit attığını, açlık ve pisliğin kol gezdiğini, Etiyopyalı bir mültecinin duvar kağıdını yediğini anlattı.
İtalyan bir sendikacıyla evli olan Judith Giovanelli Blocher, çiftçilikten multi milyarderliğe yükselen ve villada yaşayan kardeşi Blocher’in bunu anlamayacağını belirtti. İsviçre basını ablanın kardeşi Bakana eleştirisini “bir İncil trajedisi” olarak niteledi. Adalet ve İçişleri Bakanı Blocher ise ablasının yazdığı açık mektubu okumadığını, ancak ablasının fikirlerini tanıdığını söyledi.
Ne getiriyor
Yeni yabancılar yasası başta Türkler olmak üzere AB üyesi olmayan yabancıların oturma izni haklarını sertleştiriyor. Yeni yasa aile birleşiminde yaş sınırını 18’den 12’ye indiriyor. Bir yıllık “B” oturum izinlerinin uzatılmasını kişinin topluma uyumu, düzenli çalışıp çalışmadığı ve sosyal yardım alıp almadığı şartına bağlanıyor. Sosyal yardım alanların oturma izinlerinin uzatılmaması ve sınırdışı edilmesi öngörülüyor. Yeni yasa ayrıca şimdiye kadar doğrudan verilen süresiz oturma hakkını da topluma uyum şartına bağlıyor.
Yeni yabancılar ve iltica yasasının İsviçre’nin hüman yüzünü değiştireceği yorumu yapıldı. Yasanın halkoylamasıyla kabul edilmesi durumunda özellikle ilticacıların durumu çok zorlaşıyor. Yeni yasa iltica eden kişiye 48 saat içinde geçerli bir kimlik sunmasını şart koşuyor. Resmi dairelerle işbirliği yapmayan ilticacılara 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Yeni yasa kaçak olarak İsviçre’de bulunan mültecilere yardım edenlere ve kaçak çalıştıranlara hapis ve para cezası getiriyor. İltica dilekçesi reddedilenlere yapılan sosyal yardımlar kesiliyor. Birleşmiş Milletler Göç Komisyonu yeni yabancılar yasasının uluslararası 1951 mülteciler yasasına aykırı olduğunu
belirtti.
Celal ÖZCAN