Güncelleme Tarihi:
Antalya’da pilates eğitmeni Duygu Ademoğlu, yağ yakma, vücut inceltmenin yanı sıra, omurga rahatsızlığı, kamburluk, eklem romatizması, bel ve boyun fıtığı hastalıklarının tedavisi ile stresle baş edebilmek için insanların aletli pilatesle yapılan spora ilgi gösterdiğini anlattı. Pilateste insanların aklına ilk olarak topla yapılan sporun geldiğini anlatan Ademoğlu, aletli pilateste kişilerin yatarak, el ile ayaklarını kullanmasıyla karın kası ve kemiğe yakın derin kaslarının çalıştırıldığını belirtti.
ALMANLAR BAŞLATTI
Aletli pilatesin Almanlar tarafından 2. Dünya Savaşı sonrası gazilerin kaslarını güçlendirmek amacıyla kullanılmaya başlandığını aktaran Ademoğlu, topla gerçekleştirilen pilateste ise denge çalışması yapıldığını ifade etti. Topla yapılan pilatesin ileri seviyede bir çalışma şekli olduğunu dile getiren Ademoğlu, topla pilates yapan kişilerin ilk denemelerinde sakatlanma riski yaşayabileceğinden bahsetti. Ademoğlu, uzun süre masa başında çalışmak zorunda kalan kişilerde rastlanan sırt ağrısı, duruş bozukluğundan kaynaklanan kamburluk ya da omurga eğriliği, bel ve boyun fıtığı sorunu yaşayanların, romatizma hastalarının tedavi sürecine yardımcı olmak amacıyla doktorlarının da tavsiyesiyle aletli pilates çalıştığını söyledi.
STRES ÖNLEMEK İÇİN BİRE BİR
Duygu Ademoğlu, şöyle konuştu: "Aletli pilateste yatarak ve el ile ayak kullanılarak karın kasları, kemiğe yakın noktadaki derin kaslar çalıştırılıyor. Karın kaslarının güçsüz olması nedeniyle vücudun öne eğik duruşu, aletli pilatesle karın kasları güçlendirilerek önlenebiliyor. Merkezi sinir sisteminin düzgün çalışması ve dik duruşu sağlanıyor. Yanlış duruş biçimi nedeniyle beyne giden oksijenin yüzde 3 oranında engellenmesi kişilerde strese yol açıyor. Stresin önlenmesine de fayda sağlıyor."
Ademoğlu, düzgün bir vücuda sahip olmak isteyenlerin en az iki ay haftada üç gün, omurga rahatsızlığının tedavisine yardımcı yöntem olarak ise aletli platesin 1 yıla yakın düzenli yapılması gerektiğini belirtti.