Güncelleme Tarihi:
Hafta sonu düzenlenen Federal Orta Ölçekliler Günü’ne katılan delegeler, özellikle bakanlıklarda ve yerel yönetimlerde memur sayısının frenlenmemesi halinde devletin giderlerinin ve bürokrasinin daha da artacağına ve zamanla bunun altından kalkılamayacak hale gelineceğine dikkati çektiler. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin göreve geldiği Aralık 2021’den bu yana yalnız hükümet adına çalışan memur sayısının 30 bini geçtiği belirtilirken, bürokrasi ve sosyal giderlerin sınırlandırılması için köklü bir reforma gidilmesini önerdiler.
‘ZAMMI İPTAL EDİN’
CDU bünyesindeki ‘ekonomi kanadı’, bu alanda bir ‘kültür dönüşümü’ gerektiğinin altını çizerken, şu taleplerde bulundular:
* Sosyal giderler bütçenin yüzde 40’ını geçmemeli. (Şu anda sosyal giderler için bütçeden ayrılan dilim yüzde 50’nin üzerinde)
* Yurttaş Parası’na yüzde 12 zam iptal edilmeli. (Hükümet uzun süreli işsizlere ve geliri olmayanlara yapılan Yurttaş Parası ödemelerinin ayda 502 Euro’dan 563 Euro’ya yükseltme kararı aldı).
* 63’ünde emekli olabilme uygulamasına son verilmeli. (Şu anda geçerli yasalara göre 45 yıl emeklilik primi ödeyenler kesintisiz emekli aylığı alma hakkına sahip).
* Emeklilik yaşı ortalama yaşam beklentisine göre belirlenerek değişken olmalı.
Öte yandan CDU’nun ‘ekonomi kanadı’ mensubu delegeler ayrıca, enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle Alman işletmelerin yatırımlarını yurtdışına kaydırmalarının engellenmesi için ‘geçici devlet katkısı’ sağlanmasını da talep ettiler.