Güncelleme Tarihi:
HÜRRİYET okurları, Münih’te Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Fatih Çekirge ile Hürriyet’i ve yayın politikasını tartıştı.
Hürriyet’ten beklentilerini çok net bir dille anlatan okurlar, gazetedeki yenilikler üzerine eleştirilerini de açık açık dile getirdi.
En başta çocuklarının anadili Türkçe’yi unutma endişesi taşıyan okurlar, Hürriyet’ten anadile ağırlık vermesini istedi.
Görüşler şöyle:
HEM ALEX HEM RIBERY
Mahir Zeytinoğlu (Otel işletmecisi):
Biz Fenerbahçeli Alex haberleri yanında buradaki Türk ve Alman futbol takımlarının da haberlerini okumak istiyoruz. Bizi buradaki olaylar daha yakından ilgilendiriyor.
ANA DİL ENDİŞESİ
Nükhet Kıvran (Münih Yabancılar Meclisi Başkanı):
En önemli sorunumuz anadil. Burdaki çocuklarımız Türkçe öğrenmezse, nasıl gazete okusunlar. Türkçe dersi burda özel kurs statüsünde. Bunun için sınıflara kira ödeniyor. Bu sorunu sık sık gündeme getirin. AB yasalarına göre Almanya anadil dersi vermek zorunda. Biz bir dava açıp bunu Avrupa Adalet Divanı’na kadar götürmeliyiz. Her yıl Bavyera’da 11 bin öğrenci Türkçe anadil dersi almak için başvuruyor. Bunlar, Türkçe dersi resmi olmadığı için özel sigorta yaptırmak zorunda. Bu da 8 bin Euro tutuyor. Ama hükümet bunu ödemiyor.
YASAL HAKLARIMIZ
Dr. Temel Nal (avukat):
Alman resmi daireleri burada Türkler haklarını tam bilmediği için, bu haklarını tam vermiyor. Buna karşı hukuk savaşı vermek lazım. Vatandaşları hukuksal hakları konusunda bilgilendirmek gerekir. Örneğin 6 aydan fazla Almanya dışında kalanların oturum izinlerini iptal ediyorlar. Oysa bu yasalara ters.
Yılmaz (Aşçı):
40 yıldır Hürriyet okuyorum. Şimdiki Hürriyet’in birinci sayfasına tepkiliyim. Ben birinci sayfada daha çok haber okumak istiyorum.
ALMANYA HABERLERİ
Nurdoğan Özcan (işadamı):
Biz Hürriyet’i hem Türkiye hem Almanya’dan haber verdiği için okuyoruz. Ben 20 yıllık aboneyim. Milli takımın Macaristan yenilgisini verdiğiniz sayıyı beğenmedim. Yerde yatan bir millinin fotoğrafı konulmuş. Daha çok Almanya ve daha çok Türkiye haberleri görmek istiyorum.
Hüseyin Delemen:
Hürriyet’i yerel haberleri okumak için alıyoruz. Ancak yerel haber çok az. Aboneyim, postayla geliyor. Alman gazeteleri erkenden abonelerine ulaşıyor. Hürriyet öğleden sonra abonelere geliyor. Benim için artık haberler bayatlıyor.
SAĞLIK HABERLERİ
Tolga Ören (Ortopedi doktoru):
Türkiye’de Hürriyet okuyordum. Burada internetten takip ediyorum. Daha çok Türklerin buradaki hukuksal ve sağlık hakları üzerine bilgilendiren yazı ve haberler yer almalı.
İsmet Şen (Vergi danışmanı):
Burada Türkler en çok vergiden dertli. Vergi konusunda aydınlatıcı haberler yapın. Türkiye’de akrabalarına yapılan maddi yardımları burada vergiden düşme imkanı var. Bu bilinmiyor.
RESMİMİZİ ÇEKİN
AYDIN Fındıkçı (doçent):
Ben Bild gazetesi okuyorum. Bild resim demek. Bizim toplumun buradaki resmini sizin Hürriyet olarak iyi çekmeniz lazım. Bu resmi etkisi az olan derneklerle çekemezsiniz. Derneklere, camilere bakarak, bizim resmimizi çekerseniz, yanılırsınız. Çünkü dernek ve camiler burdaki Türk toplumunun sadece yüzde 17’sine hitap ediyor. Ben artık hep aynı derneğin başkanının demecini okumak istemiyorum. Gazetede fotoğraf önemli. Ben fotoğrafsız haberin yüzde 12’sini algılıyorum, ama fotoğraf olursa, yüzde 70’ini. Burada insanlar en çok yerel gazete okuyor, çünkü yerel haberi takip etmek istiyor.
Sevilcan Gören:
Niçin burada bir Ayşe Arman yok. Burada da böyle yazarlar çıkarılmalı.
Mahmut Türker (Uçak mühendisi):
Seçimlere buradaki Türk kökenli seçmenler çok az ilgi gösteriyor. Onlara sandığa gitmenin önemini anlatın. Hürriyet’in bu yeni çıkışla gençlere yönelmesini çok doğru buluyorum.
Serdal Altuntaş (Avukat):
Ben ekonomi ve ticaret haberlerine daha fazla ilgi duyuyorum. Hürriyet’te okuyucu mektupları köşesi yok. Böyle bir sayfa iyi olur. Almanya’da artık Cuma vaazları bile Almanca veriliyor, niçin Hürriyet Almanca çıkmasın.
Emre Aydın (öğrenci):
Bloggerlerin gazetede yazmasını isterim. Bunun yanında burada çeşitli meslek gruplarından insanlarla röportajlar, toplumun aynası olur. Ben burdaki Türk toplumunun durumunu merak ediyor ve okumak istiyorum.