Yeni hedef cep telefonları

Güncelleme Tarihi:

Yeni hedef cep telefonları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2006 00:00

Genel Müdürü Kai Uwe Ricke’nin başarısız yönetimi yüzünden istifa etmek zorunda kalan Alman Telekom, cep telefonu pazarında da sıkıntılı günler yaşıyor. Sabit hat pazarının lideri konumunda olan T-Com’daki krizden sonra gözler şimdi de, cep hattına bakan T-Mobile şirketine çevrildi.

Haberin Devamı




Kai Uwe Ricke (Fotoğraf: Hasan AYCI)
Alman telekomünikasyon devi Deutsche Telekom, sabit hat pazarının lideri konumunda olan, ancak başta Türkler olmak üzere yüzbinlerce müşteri kaybeden T-Com’da olduğu gibi, cep telefonu pazarında faaliyet gösteren dev şirketi T-Mobile’da da büyük bir rekabet yaşıyor.

Ayyıldız ve Mobi

Almanya’daki en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri olan E-Plus’un Türk müşteri kitlesini geçen sene farkedip özel olarak piyasaya sürdüğü "Ay Yıldız" hattının büyük bir başarı sağlaması, T-Mobile’ın en büyük rakibi olan İngiliz devi Vodafone’u da harekete geçirdi.

Yıllardır telekomünikasyon pazarında faaliyet gösteren ve sabit hatta da Telekom’a rakip olan Alovatan ile ortaklık eden Vodafone, "Mobi" adı altında Türkler’e dönük özel bir paket hazırladı. Rakipleri E-Plus ile Vodafone’un boş durmayıp Türk müşterileri çekmek için özel projeler geliştirmesine rağmen T-Mobile, Türkler’e ve Türkiye’ye dönük özel çalışmalar içine girmedi.

Hızlı müşteri kaybı

Yıllarca T-Mobile ve Vodafone gibi büyük şirketlere abone olan Türkler, E-Plus’un Ay Yıldız atağı ile bir anda büyük oranda müşteri kaybına başladılar. T-Mobile tüm kayıplara rağmen Türkler ile ilgili özel çalışma yapmazken, Vodafone hemen harekete geçti ve "Mobi" kartını piyasaya sürdü.

Şimdi yeniden Türk müşterileri kendine çekmeyi başaran Vodafone, Mobi ile piyasaya güçlü bir giriş yapınca, Türkler’e dönük olarak özel faaliyet gösteren iki dev piyasaya hakim oldu. Ay Yıldız ile Mobi, Türkiye görüşmelerini özel indirimli tarifeler ile yaptırırken, fiyatlar da birbirine yakın.

Türkiye 9 Cent

Piyasaya henüz yeni giren Mobi paketi, 9 Euro 95 Cent’e satılıyor ve içinde 5 Euro’luk kontör bulunuyor. Türkiye cep telefonu görüşmelerinin 19 Cent’e yapılabildiği Mobi’de, ayrıca her bağlantı içinse, 15 Cent’lik bağlantı ücreti alınıyor. Yani Türkiye ile yapılan bir görüşmenin ilk dakikasının bedeli 24 Cent oluyor. Diğer dakikalar, yine 9 Cent olarak hesaplanıyor.

Ay Yıldız’da ise bağlantı ücreti alınmıyor. Ay Yıldız’ın en büyük avantajlarından biri ise, kartın Türkiye’de de çalışıyor ve ucuza konuşma imkanı sunuyor olması. Türkiye’de iken yüksek fatura korkusuyla cep telefonları kapatılırken, Ay Yıldız’lılarda bu endişe yok. Çünkü gelen SMS’ler bedava, gelen telefon görüşmelerinin dakikası da sadece 29 Cent.

TELEKOM’un başına getirilen yeni Yönetim Kurulu Başkanı Rene Obermann, Telekom’un kendi yönetimi altında daha güleryüzlü, daha hızlı ve daha ucuz olacağını söyledi. Bild Gazetesi’nin kendisiyle yaptığı röportajda gelecekle ilgili sorulara yanıt veren Obermann, selefi Kai Uwe Ricke’nin de başarılı çalışmaları sayesinde Telekom’un dünya çapında 100 milyondan fazla müşteriye sahip olduğunu belirtti.

Obermann, internet, telefon ve cep telefonu görüşmelerinde fiyatların daha da aşağıya çekileceğini açıklarken, "Ancak piyasanın ucuz yahnisi biz olmayacağız" dedi. Obermann, Telekom’da kaç kişinin işten atılacağı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

Ay Yıldız

Türkiye sabit hat 29 Cent
Türkiye cep hattı 29 Cent
Almanya sabit hat 29 Cent
Almanya cep hattı 29 Cent
Almanya SMS 14 Cent
Türkiye SMS 14 Cent
Mobi
Türkiye sabit hat 9 Cent
Türkiye cep hattı 19 Cent
Almanya sabit hat 29 Cent
Almanya cep hattı 29 Cent
Almanya SMS 19 Cent
Türkiye SMS 29 Cent
Mobi’de ayrıca her görüşme için 15 Cent bağlantı ücreti alınıyor

İsmail EREL / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!