Yeni Cami ibadete açıldı

Güncelleme Tarihi:

Yeni Cami ibadete açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2022 14:52

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletine Bünde şehrinde, ‘Yeni Cami ve Kültür Merkezi’ni ibadete açtı.

Haberin Devamı

YAPIMINA 6 Eylül 2020’de başlanılan Yeni Cami ve Kültür Merkezi, 2 bin 200 metrekare alan üzerine dört kattan oluşuyor. 1600 metrekare kullanım alanı içerisindeki külliyede, 300 metrekare ibadet alanı ile çok amaçlı konferans salonu, kütüphane, derslik, lokal, gasilhane, yetişkiniler ve gençlere yönelik lokaller ile idari birimler yer alıyor. Cami, iki ayak üzerine oturtulmuş 8.5 metrekare çapında merkezi kubbe, 18 metre uzunluğunda tek şerefeli ve tek minareli olarak inşa edildi.

Yeni Cami ibadete açıldı
Aydınlatma, ısıtma ve soğutmasının yenilenebilir güneş enerjisi sistemleriyle sağlanacak camide, ayrıca bebek odası ve ‘Kindermoschee’ sınıfları oluşturuldu. Yaşlılar ve engelliler için asansör, elektrikli araçlar için de şarj istasyonu kuruldu.
Yeni Cami ibadete açıldı
Mustafa Keleş

Haberin Devamı

Dernek Başkanı Mustafa Keleş ile cami inşaatını yürüten inşaat mühendisi Mehmet Tümce de açılış törenine katılanlara Yeni Cami ve Kültür Merkezi hakkında bilgi verdi. Caminin, açık, şeffaf ve kucaklayıcı, şehrin doğal dokusu ve yapısıyla uyum sağlayacak mimari tarzda inşa edildiğini belirten Keleş, 1170 yıl önce kurulan ve yüzden fazla ülke vatandaşının yaşadığı Bünde şehrine özel mermer işlemesiyle, kadim tarih ve kültürden günümüze ışık tutan iç süslemesiyle sıcak ve samimi etki veren ibadethane inşa edildiğini söyledi. Keleş, caminin yapımında emeği geçen başta belediye başkanı olmak üzere kilise ve yerel yöneticilere, Bünde sakinlerine ve cami cemaatine teşekkür etti.

Yeni Cami ibadete açıldı
Susanne Rutenkröger

BÜNDE’YE HAYIRLI OLSUN
Bünde Belediye Başkanı Susanne Rutenkröger de Yeni Cami’yi tüm şehir sakinlerinin buluşma yeri olarak gördüğünü söyledi. Rutenkröger, “Bu güzel mekân Bünde şehrimize hayırlı olsun” dedi.

Yeni Cami ibadete açıldı
Durmuş Aksoy

Haberin Devamı

Şehrin silüetine zenginlik katacak caminin yapımında gece-gündüz demeden emeği geçenlere teşekkür eden Herford Bölge Kaymakan Vekili Dorothee Schuster ve Münster Eyalet Bölge Birliği Başkanı Durmuş Aksoy da caminin, sadece ibadethane değil, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı mekân olarak da şerre güzel bir eser olarak kazandırıldığını söylediler.

Yeni Cami ibadete açıldı
Fahrettin Alptekin

 DİTİB’in, temsil ettiği kitle itibariyle her milliyetten ve her yaştan insana dini, sosyal ve eğitim alanlarında hizmet sunduğunu belirten DİTİB Essen Eyalet Bölge Birliği Başkanı Fahrettin Alptekin ise “Almanya’nın en büyük Müslüman teşkilatı olan DİTİB, her zaman Almanya’da yaşayan Müslümanların ve tüm toplumun refahını göz önünde bulunduran bir kuruluş oldu” dedi.

Yeni Cami ibadete açıldı
Ahmet Faik Davaz

Haberin Devamı

‘HOŞGÖRÜ KÜLTÜRÜNE KATKI SUNACAK’
Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz ise şunları söyledi: “Yaklaşık 60 yıl önce Türkiye’nin değişik yörelerinden gelen insanlarımız, bir yandan Almanya’nın ekonomik kalkınmasına önemli katkıda bulunurken bir yandan farklı kültürel yapıları ve dini inançlarıyla bu ülkeye zenginlik katmışlardır. Bu insanlar, bu ülkede kurdukları derneklerle kendi dini inanç ve kültürlerini rahatça yaşama imkânına sahip olmuşlardır. Anadolu’nun çok kültürlü yapısını ve ‘hoşgörü’ kültürünü yansıtan bu dernekler, Almanya’da toplumsal barışa da katkı sunmuşlar. ‘Yeni Cami ve Kültür Merkezi’nin de Türk ve Alman toplumlarının, farklı dinlere mensup insanların yakınlaşmasına yardımcı olduğuna, hoşgörü ve diyalog ortamının sağlanmasına katkı sunduğuna inanıyorum.”
Konuşmaların ardından ‘Yeni Cami ve Kültür Merkezi’nin açılış kurdelesi dualar eşliğinde kesildi. Caminin minik öğrencilerden oluşan korosu Almanca ve Türkçe şiirler okudu, ilahiler seslendirdi. İbadete açılan camide ilk ikindi namazı eda edildi.

Yeni Cami ibadete açıldı

Yeni Cami ibadete açıldı

 

BAKMADAN GEÇME!