Yeni bir sayfa açmalıyız

Güncelleme Tarihi:

Yeni bir sayfa açmalıyız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2012 14:25

Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Ali Dere, Münih'te yaptığı konuşmada "Artık kalmaya, buralı olmaya ve buranın hayatının her kademesine katılmaya hakkımız ve iddiamız var. Yeni bir ikinci 50 senenin sayfasını açmamız gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

BERLIN Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Ali Dere Almanya'nın Münih kentinde katıldığı toplantıda "Din siyasete alet edilmemeli" dedi. Bavyera Eyaleti'nde görev yapan din görevlileri ve dernek başkanlarıyla bir araya gelen Dr. Dere, yürütülen faaliyetler konusunda bilgi verip onların sorunlarını dinlerken konuşmasında ikinci 50 yıl vizyonu, müslüman kimliği ve Almanya’daki islam düşmanlığı gibi konulara ağırlık verdi.

Dr. Ali Dere, "Biz artık 50 yıl önce iş, ekmek için gelmiş, alnının teriyle ekmeğini kazanan bir toplum değiliz. Tarihte böyledir ama 50 yıldan sonra bu böyle değildir. Bundan sonra kendimizi tanımlamamız, 'evet biz göçmen toplumuz ama artık kalmaya, buralı olmaya ve buranın hayatının her kademesine katılmaya hakkımız ve iddiamız var’ diyerek yeni bir ikinci 50 senenin sayfasını açmamız gerekiyor" dedi.

Vizyon üretmeliyiz
Konuşmasında sık sık ikinci 50 yıl vurgusu yapan Dr. Ali Dere, "Gelecek geçmişin temeli üzerinde şekillenir. Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde Almanya’ya gelen Türk işgücü organize olma, geleceğini planlama ve geleceğe dönük iddia taşıma bakımından yeterince başarılı olamamıştır. Bugün ikinci 50 yılın hedef ve amaçlarını iyi belirlemek gerekiyor. Daha bilgili olup ileriye dönük çalışmalı ve bizi ikinci 50 yıla taşıyacak bir vizyonu üretemeyiz" diye konuştu.

Toplumda ayrımcılık var Alman toplum ve siyasetinde eskiye göre daha belirgin bir ayrımcılık ve islama dayalı bir düşmanlığın olduğunu vurgulayan Dr. Ali Dere, "Kişi ve kurumlara saldırı olduğunu kimse inkar edemez. Müslümanların Alman toplum güvenliğini tehdite götürdüğü tartışması var. ‘İslami Şiddet’, ‘İslami Terör’ gibi kavramları duyar olduk. Bir zihin karışıklığı ve yanlış önyargı geliştiriliyor. Bu da bizim güvenliğimiz konusunda sorunlar oluşturuyor. Bütün bu önyargı ve zihin karışıklıklarına İslam Dini’nin sevgi, saygı, doğruluk ve dürüstlük gibi evrensel ahlak değerlerini taşıyan ‘Müslüman Kimliği’ aracılığıyla karşı koymalıyız. Anlamalı, anlatmalı ve ön plana çıkarmalıyız" dedi.

"Birbirimize omuz verelim"
Münih Merkez Cami Eğitim Salonu’nda yapılan toplantının sorular ve yanıtlar bölümünde din dersleri, dini cemaat statüsü, DİTİB Cami rehberleri ve DİTİB tüzük çalışmaları konusunda bilgiler veren Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Ali Dere, din görevlileri ve dernek yöneticileri arasında yaşanan sorunlara da değinirken "Din siyaset ve ideolojiye alet edilirse zarar görür. İnsanlar birbirlerini seviyorlarsa bazı kurallar kalkar. Din görevlisi ve dernek yöneticileri ahlaki ve dini bir zeminde birlikte çalışır. Gönüllü hizmetlerde öne çıkmak gibi bir yarış olmamalı, birbirimize köstek olmadan omuz verelim" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!