“Yeni Berlin" tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

“Yeni Berlin tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2012 12:17

Genel seçimlerde Charlottenburg semtinden direkt aday olan Ülker Radziwill'e tam destek veren Berlin Eyalet Başbakanı SPD Klaus Wowereit, sosyal katılımın önemine dikkat çekip bazı çevrelerin 'uyum iflas etti' sözlerine sert tepki gösterdi.

Haberin Devamı

BERLİN'in Charlottenbung semtinde SPD Berlin Eyalet Milletvekili Ülker Radziwill'in düzenlediği 'Yeni Berlin, göçmenler kentinde çeşitlilik ve sosyal uyum' konusu tartışıldı. Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit gelecek yıl Almanya'da yapılacak genel seçimlerinde SPD'den Federal milletvekili adayı Ülker Radziwill'in seçim bölgesinde düzenlediği bir etkinliğe katılarak, kendisine tam destek verdi.

Uyum değil katılım

Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, 'Uyumu' sözcüğünün ne anlama geldiğinin bilinmediğini ve herkes tarafından anlamsız kullanıldığına dikkat çekip, katılımın önemine vurgu yaptı. Kanada ve Amerika gibi göç ülkelerinde göçmenlerin oralı olduklarının kabul edildiğini belirten Wowereit, Almanya'da da böyle olması gerektiğini söyledi. Neukölln İlçe Belediye Başkanı Buschkowsky ve buna benzer bazı kişilerin “Çok kültürlülük ve entegrasyon iflas etti” gibi sözlerini saçmalıkla değerlendiren Wowereit, bu tür tartışmaların kimseye ve ülkeye fayda getirmeyeceğini vurguladı.

Katılım hakkının önemine işaret eden Wowereit, “Herkese katılım hakkı, asıl önemli olan konu bu. Nereden geldikleri önemli değil. Sonuçta uyum sosyal bir konu, din ve ırkın bir önemi yok. Uyum konusundaki sorunlar gelinen kökenden değil, sosyal durumdan kaynaklanıyor. Sadece yabancılar değil. Yaşlılar ve maddi gücü az olan insanlarda artık kendilerini toplumun bir parçası olarak göremiyor. Amaç insanların tümünü sosyal hayatın içine çekmek, sosyal yaşantıda katılımlarını sağlamak. Uyum katılımla olur” dedi.

Çok kültürlü dünya kenti

Çok kültürlülüğün Berlin'in sembolü olduğunu kaydeden Ülker Radziwill, duvar yıkıldıktan sonra kendilerinin de Berlin'in bir parçası olduğunu anlatmak zorunda kaldıkları bir dönem yaşadıklarını ifade etti. Berlin'in değiştiğini turizm, müzik, kültür, ve bekarlar şehri olduğunu söyleyen Radziwill, Almanya'nın göç isteyip istemediği, ya da çok kültürlülüğün yaşayıp yaşamadığı gibi soruların günümüzde yeri olmadığın dile getirip, “Alman nüfusu gün geçtikçe yaşlanıyor. Bu da biz istesek de istemesek de Almanya'nın göçe ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Berlin çok kültürlü dünyaya açık bir kent. Buraya gelen göçmenlerin toplumumuza sağladıkları katkı görmezlikten gelinemez. Uyumdan söz ediyorsak, uyumun ve kaynaşmanın gerçekleşmesi için bunun şartlarının sağlanması, burada yaşayan insanlara Anayasal haklarının tam olarak verilmesi ile gerçekleşir" dedi.

'Selam Berlin'

Selam Berlin ve Kıbrıs Kahvesi adlı kitapların yazarı Yade Kara, gecede kitaplarından parçalar okudu. Kara “Romanımı bir Türk perspektifi ile değil, Batı Berlin perspektifi ile yazdım” dedi. Önceden Almanya'da Türk veya Müslüman olmak öne çıkan konular arasında değildi. Berlin Duvarı'yla birlikte o günlerde bölünmüşlük, kapitalizm, emperyalizm, siyaset ve ekonomi konuşuluyordu. Ama günümüzde Müslüman ve Türk olmak öncelikli olarak tartışılıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!