Güncelleme Tarihi:
Samsun Boks İhtisas Kulübü sporcusu Gamze Başar, yaptığı açıklamada, bir bayan için oldukça ağır bir spor olan boks sporuna başlaması sonrasında ailesinin ve çevresinin olumsuz tepkileriyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Severek yaptığı boks sporunda gelen tepkileri elde ettiği başarılarla aşmayı başardığını ifade eden Başar, “Altı yıl yıl önce boksa başladığımda ailem ve çevreden inanılmaz tepkiler aldım. İlk 5 aylık sürecin sonunda Türkiye şampiyonası müsabakalarına katıldım. Açıkçası ne ben, ne de antrenörlerim bir başarı beklemiyorduk. Ama inanarak çıktığım karşılaşmalar sonunda ilk kez katıldığım bir organizasyondan Türkiye şampiyonu olarak ayrıldım. Elde ettiğim bu ilk başarı da benim bu sporda önemli mesafeler katetmeme katkı sağladı” dedi.
Geçtiğimiz yıl Antalya'da düzenlenen Dünya Genç Bayanlar Dünya Şampiyonası'nda elde ettiği üçüncülük sayesinde de YÖK tarafından direkt olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümüne kaydının yaptırıldığını vurgulayan Başar, “İnşallah üniversite eğitimimi de başarıyla bitirmek istiyorum. Bunların hepsi boks sayesinde oldu. Ailem ilk başta boks yapmama karşı çıkıyordu. Boks sporu, tehlike bakımından 18. sırada yer alıyor. Çevremdeki arkadaşlarıma anlatmakta zaman zaman zorlansam da ailemi kabullendirdim. Şimdi maçlarıma geliyor bana destek oluyorlar. Ben boksu seviyorum. İyi ki de boksa başlamışım diyorum. Boks yaparken gözüm morardı, burnum kanadı. Eve gidince annem, “kızım yapma boksa devam etme” diyordu. Tepkiler çok oluyordu ama ben bunları boksun cilveleri olarak görüyordum. Bunlar oldu ki ben bu başarıları elde ettim. Şu anda çok mutluyum” diye konuştu.
"Hedefim Çin'de milli marşımızı okutmak”
Spor kariyerinde 4 Türkiye şampiyonluğu, bir Türkiye ikinciliği ve bir dünya üçüncülüğü elde ettiğini anlatan Başar, “2008 yılında Çankırı'da Yıldızlar Türkiye Şampiyonluğu, 2009 yılında Isparta'da Yıldızlar Türkiye Şampiyonluğu, 2010 yılında İzmir'de Gençler Türkiye Şampiyonluğu, 2011'de ise Kocaeli'nde Gençler Türkiye Şampiyonluğu elde ettim. Yine geçen yıl Antalya'da gerçekleştirilen Dünya Genç Bayanlar Dünya Şampiyonası'nda üçüncülük, geçtiğimiz ay ise Kayseri'de Bayanlar Ferdi Boks Şampiyonası'nda Türkiye ikincisi oldum” dedi.
Spor kariyerinde en iyisini başarabilmek adına çaba gösterdiğini belirten Başar, “Her sporcunun olduğu gibi benimde hayalim dünya olimpiyatlarına gitmek. Bu yıl dünya şampiyonası var. Çin'de düzenlenecek şampiyonaya katılarak milli marşımızı okutmak hedefindeyim” diye konuştu.
“Sen neden izliyorsun katıl arkadaşlarına”
Samsun Boks İhtisas Kulübü'nün bir başka oyuncusu Neriman Istık'da (16), boksa 2007 yılında başladığını ve beş yıldır aralıksız mücadele ettiğini söyledi.
Bir tesadüf sonucu boksa başladığını ifade eden ıstık, “Evimizin yanında bulunan Samsun Boks İhtisas Kulübü'nün antrenmanlarını izlediğim sırada Kulüp Başkanı Sadettin Başar, “Sen neden izliyorsun katıl arkadaşlarına” deyince ertesi gün kulübe kaydımı yaptırdım ve bu zamana kadar faaliyetleri aralıksız sürdürdüm” dedi.
Aradan geçen 5 yıllık süreçte azim ve sabırla mücadele ettiğini belirten Istık, şöyle devam etti: “Boksta Türkiye şampiyonasına katılma yaş sınırını doldurmam sonrasında geçen sene Kocaeli'nde düzenlenen Türkiye şampiyonasına katıldım. Müsabakada 46 kiloda Türkiye şampiyonu oldum. Böylelikle milli takım kamplarına gitmeye hak kazandım. Milli takıma seçilince dünya şampiyonasına katılma hakkı da kazanmış oldum. Zorlu kamplarımız oldu. Antalya'da düzenlenen dünya şampiyonasında dünya ikincisi oldum. Bu beni çok mutlu etti. Bu yıl da Kayseri'deki Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası'nda 48 kiloda şampiyonluk elde ettim.”
Boksa ilk başladığında ailesinden ve çevresinden yeterli destek bulamadığını ifade eden Istık, “Boksa başlamamı ailem istemedi. Okulumla boksu bir arada götüremediğim günler oldu. Sonra başarılar elde etmeye başlayınca herkesten destek gelmeye başladı. Bundan sonraki hedefim İtalya'da düzenlenecek Avrupa şampiyonasında derece yapmak” diye konuştu.
Zayıflamak için boksa başlamış
Samsun Boks İhtisas Kulübü sporcularından Reyhan Çakır (17) ise, bir akrabasının “spor yap çıta gibi olursun” sözü üzerine boksa başladığını belirtti.
Yaklaşık 4 yıldır boks sporuyla uğraştığını aktaran Çakır, şöyle konuştu: “Bu spora başlamadan önce şişmandım. Dayımın 'spor yap çıta gibi olursun' sözü üzerine boksa başladım. Bir süre dayım tarafından evde çalıştırıldım. Bu spora yırtık eldivenlerle başladım. Dayım teknik konularda ders veriyordu. Daha sonra Samsun Boks İhtisas Kulübüne kayıt yaptırdım. Kendimi teknik olarak biraz daha geliştirdikten sonra İzmir'de katıldığım Türkiye şampiyonasında birinci oldum. Burada elde ettiğim başarı ile milli takıma çağrıldım. Daha sonra Fransa'da düzenlenen Avrupa şampiyonasına katıldım. Avrupa'da derece maçımda 4-3'lük bir skor ile Polonya'ya maçı verdim. Bu mağlubiyet bana azim getirdi. Daha çok hırslandım ve Kocaeli'nde düzenlenen Türkiye şampiyonasında şampiyon oldum. Antalya'da düzenlenen Dünya şampiyonasına katıldım. Burada maçlarımın hepsini kazanarak dünya şampiyonu oldum. Bu bana büyük gurur verdi. Dünya şampiyonasının ardından Kayseri'de düzenlenen Bayanlar Ferdi Boks Şampiyonası'nda dörtte dört yaparak Türkiye şampiyonu oldum. Şimdi önümde İtalya'da düzenlenecek olan Avrupa şampiyonası var. Daha sonra olimpiyatlar. Her sporcunun istediği gibi bende başarılı olmak ve boksu hak ettiğim gibi kazanmak istiyorum.”
Boksta sabırlı olmanın büyük önem taşıdığını belirten Çakır, “Boksa 13 yaşında başladım. Boksta insanın sabırlı olması gerekiyor. Ben sabrettim. Kamplar, antrenmanlar bayağı zorlu geçti. Amacım boksta daha güzel yerlere gelmekti. Dünya şampiyonasında elde ettiğim başarıyı hiçbir zaman unutamıyorum. Dünya şampiyonu oldum ve ülkemin marşı okundu, bayrağı dalgalandı. Bunu hiç unutamıyorum unutmakta istemiyorum” diye konuştu.
Samsun Boks İhtisas Kulübü antrenörü Ramazan Ballıoğlu da her 3 sporcusuyla da yaklaşık 2 yıldır birlikte olduklarını söyledi.
Sporcularıyla sistemli bir çalışma yaptıklarını belirten Ballıoğlu, “ Kızlar okullarından fedakarlık yaparak hiçbir antrenmanı kaçırmadılar ve bunun büyük neticesini aldılar. Şuan hepsinin de eğitimi başarıyla devam ediyor. Kız çocukları biraz daha şefkat istiyor. Biz sporcularımıza çocuklarımız gibi davranıyoruz. Kız sporcular, erkek çocuğu gibi olmuyorlar. Kızlar kibar oluyorlar, süslü oluyorlar. Bu yüzden onlara daha hassas davranıyoruz. Kızlarımızın hedefleri büyük. İtalya'da gerçekleştirilecek Avrupa şampiyonasında inşallah iki tane Avrupa şampiyonumuz olacak. Gamze'yi de Çin'de yapılacak olan dünya şampiyonasına hazırlıyoruz. İnşallah Gamze'den de dünya şampiyonasında derece bekliyoruz” dedi.