Yedi santrala kilit vuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Yedi santrala kilit vuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2011 19:43

Japonya'daki nükleer tehlikeden sonra 17 atom santralın bulunduğu Almanya ilk tedbirini aldı. Başbakan Angela Merkel, nükleer zirveden sonra yaptığı açıklamada, güvenlik açısından inceleneceği bildirilen yedi nükleer santralin üç ay süreyle devredışı bırakılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da, 1980 yılından önce kurulan 7 nükleer santral güvenlik incelemeleri için geçici bir süre kapatılacak.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün başkent Berlin’de Çevre Bakanı Norbert Röttgen, Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle ve 17 nükleer santralin bulunduğu eyaletlerin başbakanlarıyla bir toplantı yaptı. Toplantıdan sonra katılımcılarla birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Merkel, nükleer santralların kapatılma süresinin uzatılması kararının durdurulmasının öngörüldüğünü, 3 ay boyunca 7 eski nükleer santralin kapatılacağını söyledi.

İKİNCİ ZİRVE HAFTAYA
Merkel, haftaya salı günü aynı katılımcılarla yeniden bir araya geleceklerini ve sözkonusu 3 aylık süre içinde neler yapılacağını görüşeceklerini kaydetti. Bakan Röttgen, bu kararı bir önlem olarak aldıklarını ve bu 3 aylık süre içinde nükleer santrallerin güvenlik açısından inceleneceğini belirtti. Federal Ekonomi Bakanı Brüderle de alınan önlemlerin enerji fiyatlarına yansıyacağını ifade etti. Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, kendileri için güvenliğin artırılmasının, yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılmasının ve güvenlik tartışmalarının uluslararası alanda da sürdürülmesinin önemli olduğunu söyledi.

SEÇİMLER ETKİLEMEDİ
Schleswig-Holstein Eyaleti Başbakanı Peter Harry Carstensen, eyaletteki 3 nükleer santraldan 2’sinin 3 aylık süre içinde durdurulacağını, güvenli olmayan hiçbir nükleer santralın yeniden çalıştırılmayacağını belirtti. Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, eyaletteki "Biblis B" nükleer santralinin kapatılmış olduğunu, "Biblis A" nükleer santralinin de haziran ayından önce kapatılacağını, bu konuda santralları işleten RWE şirketi ile görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Stefan Mappus, alınan ortak kararlardan memnuniyet duyduğunu, hiç bir kararın eyalet meclisi seçimleri göz önünde bulundurularak alınmadığını söyledi.

HANGİLER KAPATILACAK
Almanya'nın Japonya'da yaşanan depremden sonra atom santralında meydana sızıntıyı gözönünde tutarak geçici olarak kapatma kararı aldığı ve 1980'den önce inşa edilen yedi nükleer enerji santralı eyaletlere ve faaliyet yıllarına göre şunlar:

Haberin Devamı

Baden-Württemberg:
Neckarwestheim I EnBW 840 (1976-2019)
Philippsburg I EnBW 926 (1979-2020)

Haberin Devamı

Bavyera:
Isar I, Essenbach E.ON 912 (1977-2019)


Hessen:
Biblis A RWE 1225 (1974-2020)
Biblis B RWE 1300 (1976-2020)


Aşağı Saksonya:
Unterweser, Esensham E.ON 1410 (1978-2020)


Schleswig-Holstein:
Brunsbüttel Vattenfall/E.ON 806 (1976-2020)

Ayrıca Krümmel'de kapatılan Geesthacht Vattenfall/E.ON 1402 (1983-2033) atom santralı de yeniden açılmayacak.


NÜKLEER PROTESTO
Bu arada Berlin'deki başbakanlık binasının önünde dün akşam saatlerinde toplanan ve bir uyarı mitingi düzenleyen yüzlerce kişi, ülkedeki nükleer santralların kapatılmasını istedi. Gösteriye, Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Sol Parti Eşbaşkanı Gesine Lötzsch, Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Michael Sommer, Federal Meclis'teki muhalefet parti ile çevre örgütü temsilcileri katıldı.

Eyleme katılan göstericiler, "Nükleer enerjiye hayır, teşekkürler", "Japonya ile dayanışma-şimdi kapatılsın" ve "Harrisburg 1979, Çernobil 1986, Fukuşima 2011" yazılı pankartlar taşıdı.

Almanya'nın diğer birçok kentinde de benzer mitinglerin düzenlendiği ve bu tür mitinglerin gelecek günlerde de sürdürüleceği bildirildi.

STRES TESTİNE AB'DEN YEŞİL IŞIK
AVRUPA Birliği Komisyonu, Japonya’daki depremin ardından güvenliği tekrar tartışılmaya başlanan nükleer santrallerin stres testinden geçirilmesi önerisine sıcak yaklaştı.

AB Komisyonu sözcülerinden Marlene Holzner, "Bu önerinin değerlendirilmesi ve tartışılması gerekli" dedi. Holzner, bugün Brüksel’de toplanacak olan AB enerji bakanlarının gündem maddelerinden birinin Avrupa’daki nükleer santralların güvenliği ve stres testi olacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!