Güncelleme Tarihi:
İKİ AŞAMALI ARTIŞ
Hazırlanan tasarı, bakım alanında iki aşamalı bir reformu öngörüyor: İlk aşama olarak 01.07.2023’te bakım sigortası için kaynak artışına gidilecek, ikinci aşamada ise bakım hizmetleri için yapılan yardım miktarlarında 01.01.2024 ve 01.01.2025 tarihlerinde iki kez hissedilir oranda iyileştirme sağlanacak. Tasarı uyarınca ilk etapta evde yapılan bakım hizmetinin güçlendirilmesi için ayrılan yardımlar artırılacak ve çok çocuklu ailelerin sırtındaki prim yükü azaltılacak. Söz konusu reform tasarısında, sırasıyla şu düzenlemeler yer alıyor.
* Evde bakımı güçlendirmek için, derecelere göre farklı miktarlarda ödenen bakım parası (Pflegegeld) 01.01.2024’ten itibaren yüzde 5 artırılacak.
* Mobil bakım servislerinden evdeki hasta ve yaşlılar için alınan bakım hizmetleri (Sachleistung)için ayrılan bütçe de 01.01.2024’ten itibaren yüzde 5 artırılacak.
* Bakım desteği parası (Pflegeunterstützungsgeld), bakım ihtiyacı olan kişi başına bir takvim yılında 10 günü aşmamak üzere bakımını üstlenen yakınları tarafından her yıl kullanılabilecek. Mevcut uygulamaya göre, bakım destek parası bir defaya mahsus toplamda 10 gün için sınırlı olarak bakım hizmeti sunan yakınlara ödeniyor. Bu iyileştirme 01.01.2024’te yürürlüğe girecek.
* Tam zamanlı bakım tesislerinde yatılı olarak kalan bakıma muhtaç kişiler adına bakım sigortası tarafından ödenen ek ücretler (XI No’lu Sosyal Kanun Kitabı SGB madde 43c’ye göre) 01.01.2024’ten itibaren artırılacak. Ek ücretler için planlanan artışlar, kişilerin kalış süresine göre belirleniyor. Buna göre, bakım evinde 0-12 ay arasındaki kalma süresinde ek yardım ücreti yüzde 5’ten yüzde 15’e, 13 ile 24 ay kalma süresinde yüzde 25’ten yüzde 30’a, 25 ay ile 36 ay arasındaki kalma süresinde yüzde 45’ten yüzde 50’ye ve 36 aydan fazla kalanlar için yapılacak ek ücret takviye oranı yüzde 70’ten yüzde 75’e yükseltilecek.
* 01.01.2024 ve 01.01.2025 tarihlerinde, bakım için ayrılan para (Pflegegeld) ve hizmet miktarları (Sachleistungen), bakım alanındaki gelir ve giderlere bakılarak artırılacak. Federal Hükümet ayrıca bakım alanındaki hizmetlerin artan ihtiyaçlara göre dinamik şekilde sunulabilmesi için bu yasama döneminde yeni öneriler geliştirecek.
* XI No’lu Sosyal Güvenlik Kitabı 18. maddesinde bakım ihtiyacının tespiti için yer alan karmaşık düzenleme şeffaf ve daha kolay hale getirilecek.
ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLECEK
Bakım Reformu tasarısı, bakım alanında hizmet sunanların çalışma koşullarının iyileştirilmesini de öngörüyor. Bakım hemşireliği alanındaki hizmetlerin iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi için dijitalleşmenin potansiyelinden faydalanmak ve uygulamaya destek sağlamak amacıyla bir Dijitalleşme ve Bakım Yetenek Merkezi kurulacak. Ayrıca dijital ve teknik alımlar için hazırlanan teşvik programı için 300 milyon Euro tutarında bütçe ayrılacak.
FİNANSAL İSTİKRAR SAĞLANACAK
Bakım Sigortası’na yönelik hak taleplerini güvence altına almak ve bu reform kapsamında öngörülen hizmet uyumlamalarını sağlamak için sigortalı çalışanlardan kesilen prim oranları 01.07.2023’ten itibaren yüzde 0.35 oranında artırılacak. Bu prim artışı sayesinde bakım bütçesinde yaklaşık 6.6 milyar Euro tutarında ek kaynak sağlanması hedefleniyor. Federal hükümet, kısa vadeli finansman gereksinimlerine cevap vermek için önümüzdeki dönemlerde prim miktarını bir yönetmelikle de artırmak için yetkilendirilecek.
PRİM MİKTARI NASIL BELİRLENECEK?
Bilindiği gibi Federal Anayasa Mahkemesi, 07.04.2022 tarihli kararı uyarınca, sigortalı çalışanlardan kesilecek prim miktarı çocuk sayısına göre belirlenecek. Yüce Yargı’nın kararını hayata geçirmek için kolları sıvayan Federal Hükümet tarafından hazırlanan tasarı uyarınca, 01.07.2023’ten itibaren çocuk sayısına bağlı olarak prim oranı farklılaştırılacak. Ebeveynler genel olarak çocuksuz kişilere göre yüzde 0.6 daha az prim ödeyecekler. Çocuksuz olan sigortalı çalışanlardan kesilen prim oranı yüzde 4 olacak. Bir çocuğu olanlardan yüzde 3.4, iki veya daha fazla çocuğu olanlardan, eğitim gören her çocuk için en fazla 25 yaşına kadar yüzde 0.25 oranında prim indirimi uygulanacak. Eğitimi sona eren çocuklar için sağlanan indirim kalkacak.
YEDEK BAKIM MİKTARI 3 BİN 386 EURO’YA ÇIKACAK
Almanya’da yaşayan Türkler arasında genel olarak izin parası olarak bilinen, ancak yedek bakım hizmetinin sağlanması amacıyla ayrılan para yardımı da önümüzdeki yıldan itibaren artırılacak. Bilindiği gibi, bakıma muhtaç kişiye bakanların gerek hastalık, gerekse izin gibi mazeretli hallerde bakım hizmetinin aksamaması için görevlendirilecek yedek bakıcının finansmanı için yılda bir defaya mahsus 1.612 Euro’luk bütçe ayrılmış durumda. Buna ilaveten örneğin ameliyat sonrası taburcu olduktan sonra kısa süreli bakım için ihtiyaç duyulan yatılı bakım hizmeti için de ayrıca 1.774 Euro’luk bir bütçeden yararlanma söz konusudur. Kısa süreli olan yatılı bakım hizmetinden yararlanmak yerine, bu süreyi evde geçirenlere, kendilerine ayrılan 1.774 Euro’luk bütçenin 806 Euro’luk bölümünü, diğer yedek bakım bütçesinin üzerine ilave etmek suretiyle, yedek bakım hizmeti için toplamda 2 bin 418 Euro maddi destek sağlanıyor. Hazırlanan reform tasarısına göre, 01.01.2024’ten itibaren kısa süreli olan yatılı bakım için ayrılan bütçenin tümü, diğerinin üzerine eklenmek suretiyle yedek bakım bütçesi toplamda 3.386 Euro’ya yükselecek.