Yatırımı artık eğitime yapalım

Güncelleme Tarihi:

Yatırımı artık eğitime yapalım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2008 11:58

Avrupalı Türk İşadamları Birliği Başkanı Ahmet Güler, Türk çocuklarının geleceğinin güvence altına alınabilmesi için eğitimin büyük önem taşıdığını belirterek, kısa adı ATEV olan bir eğitim vakfı için kolları sıvadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Hannover kentinde yaşayan işadamı Ahmet Güler, artık eğitime yatırım yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Artık eğitime yatırım yapmalıyız" dedi. Almanya’da doğup büyüyen Türk çocuklarnın istikballerinin güvence altına alınabilmesi için, eğitimin büyük önem taşıdığını kaydeden Avrupalı Türk İşadamları Birliği (BTEU) Başkanı Ahmet Güler, kısa adı "ATEV" olan bir eğitim vakfı için kolları sıvadıklarını kaydetti.

1 milyonluk bütçe

İşadamı Güler, bu eğitim vakfı için Almanya’dan 40 Türk işadamının desteğiyle 1 milyon Euro düzeyinde bir bütçe oluşturduklarını hatırlatarak, "Almanya’da kalıcı konuma gelen Türk toplumunun asıl yapmamız gereken fazla vakit yitirmeksizin, eğitim alanında yatırım yapmalı, bağışlarımızı eğitim amacına yöneltmektir" dedi.
Ahmet Güler, atev Eğitim Vakfı projesi için Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı CDU’lu politikacı Christian Wulff’u da "hami" olarak kazanmak istediklerini belirterek, "Hedefimiz, kampanya yardımıyla önümüzdeki iki yıl içinde vakıf bütçemizi 5 milyon Euro’ya çıkarmaktır. İşadamlarımızı, çocuklarımızın geleceğine, istikbaline katkı amacıyla destek vermeye, duyarlı olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Wulff destekliyor

PISA-Eğitim Standardı Araştırması sonuçlarının, böylesi bir vakıf projesini vazgeçilmez kıldığını vurgulayan BTEU Başkanı Ahmet Güler, "Bu tür bir araştırma, Almanya’da doğup büyümüş Türk çocuklarının, ailesiyle birlikte gelmiş olanlara kıyasla daha kötü durumda olduğunu gösteriyor. Aynı araştırma, çocuklarımızın eğitim düzeyinin, Alman emsallerine göre 3 basamak geride olduğunu da kanıtlıyor. Bunu görmezden gelemeyiz" dedi.

Öte yandan projeye olumlu yaklaşan Eyalet Başbakanı Christian Wulff, „Bu girişimi destekliyorum. Çünkü, bizim eyalet hükümeti olarak eğitim konusundaki politikalarımız ile tamamen örtüşüyor.' diye konuştu.

ATEV'in işlevi ne olacak?

Edinilen bilgiye göre ATEV, özellikle Almanya’daki göçmen aile çocuklarının daha iyi bir eğitim imkanına sahip olması yönünde proje üretecek veya bu yöndeki projelere katkı sunacak. Birlik Başkanı Ahmet Güler’in yaptığı açıklamaya göre, Almanya’daki Türk çocukların yüzde 19’u, herhangi bir okul diploması alamadan toplumsal yaşamda yer edinmeye çabalıyor veya tüm çocukların yüzde yaklaşık 58’si ise, sadece ilkokul diplomasıyla yetiniyor. Ahmet Güler bu iki sayının bile, düşündürücü olduğuna dikkati çekerek, Avrupalı Türk işadamları olarak, toplumun geleceği olan genç kuşaklara daha iyi imkan sunulması gerektiğini söyledi.

Extertal'de Türkçe zirvesi

Almanya Türk Toplumu'nun (TGD) başlattığı eğitim kampanyasının Extertal kentinde düzenlenen değerlendirme toplantısına katılan TGD Başkanı Kenan Kolat, bu toplantıda, Veli Birlikleri ve Öğrenci Birlikleri Federasyonlarıyla birlikte bu yılın ve önümüzdeki yıın programının hazırlandığını belirtti. Temel olarak Türk çocuklarının okullardaki oranı temel alınmak suretiyle aynı oranda Türk veli temsilcisi seçilmesi hedefini koyduklarını söyleyen Kolat, "Çünkü veli temsilcisi olan çocuklar okullarda başarılı oluyor. Velilerimize 'Gelin veli temsilcisi olun' diye sesleniyoruz. Veli temsilcisi sayısı artınca okullardaki anadil eğitimi talebi, Türkçe'nin 2. yabancı dil olarak kabul edilmesi, Türkçe'nin lise bitirme (Abitur) sınavında yer alabilecek ders haline gelmesi taleplerimizi daha iyi dile getirebileceğiz" dedi. "Bu kampanyayı öğrenci ve veliler taşıyacaktır" diyen Kolat, bütün üniversite öğrencilerine ve velilere bu kampanyaya katılma çağırısında bulundu.

"Güler'i destekliyorum"

BTEU Başkanı Ahmet Güler'in girişimini çok olumlu bulduğunu ve desteklediğini kaydeden Almanya'daki Türk Vatandaşları Konseyi Başkanı Dr. Yaşar Bilgin, "Geçtiğimiz yıl sonunda Hessen'de Türk Alman Sağlık Vakfı olarak, Hürriyet'le birlikte biz de bir vakıf kurduk. Kurulacak bu vakfın ve bizim vakfımızın bu yolda büyük dayanışma içinde olması gerekir. Eğitim için yapılan her adım iyi bir adımdır. Zira eğitim için harcanan tek kuruş bize çocuklarımıza geri dönecektir" dedi.

Ahmet Güler'in yaptığı işi çok iyi bulduğunu ve kendisini tebrik ettiğini belirten Dr. Yaşar Bilgin, "İnşallah bu çalışmalarında başarılı olurlar. Biz de her zaman müşterek calışma hazırız" dedi. Dr. Bilgin, "Almanya'da maalesef çok genç bir nüfusa sahip Türk toplumunun bugüne kadar eğitim konusunda başarılı olmayan bir görünüm içindedi. Bugüne kadar bu yolda çok adım atılmıştır. Ama istenilen bir düzeye gelmiş değildi. Çocuklarımızın birçoğu maalesef istedikleri okula giremiylor, istedikleri eğitimi yeterli olmadıkları için alamıyorlar. Bu tabiki sadece bizlerden değil Almanya'daki eğitim sistemindende kaynaklanıyor. Az destek veriyorlar. Bu eğitim sorununda eksik olan sorun sadece para değil ailelerin çocuklarının eğitiminde yeterli yardım yapmamalırı, yani eksik yardımlar, yanlış yönlendirmelerde bulunmaktadır. Bunun için dayanışma şart" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!