Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da Stuttgart Kızılhaç örgütü tarafından organize edilen Türk Yaşlılar Toplantısı'na geçim sıkıntısı damga vurdu. Toplantıda sosyal danışman ve BW Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu “Almanya’da yaşam” konulu bir konuşma yaptı. Almanya’ya göçmen işçi olarak gelen ilk neslin yaşlandığını ve yaşlılara özel düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirten Gökay Sofuoğlu, “Yaşlılıkta nasıl rahat ederiz? Sorunlarımıza yanıt verecek yardım kurumları var mı? sorularına yanıt bulmalıyız. Almanya’da yaş ortalaması müthiş bir hızla yükseliyor. 17 yıl sonra, 80 yaşın üzerindeki nüfusun yüzde 70 civarında olacağı tahmin ediliyor. Almanya'da yaşayan Türk göçmenlerinde aile yaşamı da değişti. Çoğu ailelerde yaşlılara, çocukları ve akrabaları tarafından bakım sağlanamıyor. Bu nedenle Almanya'da yaşayan Türkler için yaşlılara yardım sistemi büyük önem kazanıyor ve ilerde çok daha fazla önem kazanacaktır.” dedi.
Türk yaşlılar emekli olup rahat etmeyi beklerken düşük emekli maaşları nedeniyle yoksul düştüklerini söylediler.Emekli ve yaşlılar için pekçok imkanlar sunan Alman devletinin destek ve projelerinin Türk yaşlılar için de uygulanmasını talep ettiler.
Melek Çakar: 30 yıl çalıştım. Artık rahat etmek istiyorum. Para derdi bizi daha çabuk yaşlandırıyor. Zaten hayatımız boyunca düşük maaşla çalıştık veya yeterince emeklilik primi ödeyemedik. Bundan dolayı da şimdi aldığımız emeklilik maaşları ile geçinmek için boğuşuyoruz.
Ayşe Musajlıoğlu: Yaşlılık ve yoksulluk giderek birlikte anılıyor. Emekli bu ülkeye çalışarak hizmet eden insan demektir. Mutlaka daha onurlu bir yaşamı hak ediyoruz. Türk yaşlılar için özel spor, bilgisayar, havuz imkanları, kültürel geziler, yaşlılar evi gibi projelerin oluşmasını bekliyoruz.